Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Okuliare

Test: Okuliare Oakley Jawbreaker

Hodnotenie: 4.5/5
202
Biker
Test: Okuliare Oakley Jawbreaker

Okuliare Oakley Jawbreaker snáď ani bližšie predstavovať netreba – na očiach ich majú mnohí z najznámejších jazdcov.

V tradične futuristicky tvarovanom plastovom ráme sa nachádzajú jedny z opticky najkvalitnejších skiel v ponuke s veľmi dobrou ochranou proti zahmleniu aj hydrofóbnou povrchovou úpravou, po ktorej ľahko stekajú kvapky dažďa.

Okuliare majú veľmi veľké pokrytie tváre, čo jednak zvyšuje ochranu a zároveň zabraňuje jeho podfukovaniu. Fanúšikovia bezrámových okuliarov si možno budú chvíľu zvykať na periférne viditeľný bočný aj spodný okraj.

Rám je však zároveň veľmi vysoký, čo pomáha pri jazde so sklonenou hlavou – napríklad na pretekárskom XC-čku či cesťáku. Hlavnou hviezdou je tu však sklo Prizm Trail Torch. Ide o novinku a akýsi medzistupeň medzi Prizm Trail a Prizm Road.

Ak teda jazdíte aj na cestnom biku či chodievate v okuliaroch behať, bude tou správnou voľbou. V lese sfarbuje hnedé mierne do červena a zelenú robí ešte zelenšou. Výsledkom je tak naozaj výrazný kontrast a jasne viditeľné prekážky.

Toto sklo pritom chráni pred slnkom, no nie je také tmavé, aby vás obmedzilo, keď sa začne stmievať. Aj vtedy dokáže trail rozjasniť. Systém jeho výmeny je pritom to, čo inšpirovalo názov Jawbreakerov.

Stačí odklopiť nosník a celý spodný rám okuliarov sa odklopí ako čeľusť (jaw) a sklo môžete pohodlne vybrať a vymeniť za iné zo širokej ponuky. Drážky, do ktorých zapadá sklo, majú dokonca malé gumové nárazníky, aby v nich sklo nehrkalo a nevŕzgalo.

Nastaviteľná je aj dĺžka nožičiek v troch rôznych stupňoch pomocou podobne uspokojivo fungujúceho mechanického systému. Sú drahé a ich cenu si mnohí odôvodnia dizajnom a faktom, že ich nosí veľmi veľa najznámejších jazdcov.

Zároveň však skutočne ponúkajú vynikajúcu optiku a kvalitne skonštruovaný rám. K okuliarom dostanete ešte jeden o niečo hrubší nosník, ak máte užší nos, rovnako ako vrecúško z mikrovlákna aj pekný tvrdý obal.

Na výber je viacero farebných kombinácií, hoci je trochu škoda, že každá z nich sa dá štandardne kúpiť len s jedným konkrétnym typom skla.

 

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu