Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zlodeji plynom uspali kamionistu a ukradli komponenty českého výrobcu pre 10-tisíc bicyklov

Bez týchto komponentov nemôže česká firma Bike Fun vyrobiť bicykle v hodnote 10 miliónov eur. Výroba niektorých modelov sa tak oneskorí až o rok.
Martin Sarvaš
Zlodeji plynom uspali kamionistu a ukradli komponenty českého výrobcu pre 10-tisíc bicyklov

Najväčší český výrobca bicyklov Bike Fun International (BFI) prišiel pri rozsiahlej lúpeži o dôležité komponenty na výrobu 10-tísíc bicyklov, čo zásadne skomplikuje výrobu, ktorá sa pri niektorých modeloch oneskorí až o rok.

„Pri preprave komponentov neznámi páchatelia na odstavnom parkovisku uspali vodiča kamiónu a odcudzili dôležité komponenty od Shimana, ktoré sú kľúčové pre stavbu takmer desiatky tisíc kôl. Zákazníci si tak na niektoré modely značiek Superior, Rock Machine a ďalších budú musieť počkať o niečo dlhšie,“ píše sa vo vyjadrení spoločnosti Bike Fun.

Lúpež sa odohrala na diaľničnom odpočívadle v Nemecku a podľa marketingového manažéra Jana Butalu ju vykonala dobre organizovaná skupina.

„Podľa všetkých ukazovateľov musela mať skupina celú akciu dobre naplánovanú,” opísal Butala.

Prečítajte si tiež

„S najväčšou pravdepodobnosťou sledovali zlodeji kamión už od nakládky, počkali si na odpočinkovú pauzu vodiča a potom ho páchatelia uspali plynom vpusteným do kabíny. Nakoniec zamaskovali dôkazy v nákladnom priestore hasiacim prístrojom, aby znemožnili zaistenie stôp.“

„BFI prišlo o komponenty, ktoré sú kľúčové pre produkciu cca 10-tisíc bicyklov a elektrobicyklov, ktoré majú na trhu hodnotu približne 250 miliónov čsekých korún. Samotné diely majú síce podstatne nižšiu hodnotu, avšak bez nich nie sme schopní vyrobiť spomínané bicykle za 250 miliónov,“ dodal Jan Butala.

Už situácia kvôli pandémii ochorenia Covid-19 má veľký vplyv na nedostatok komponentov a táto lúpež bude mať o to zásadnejší dopad pre českého výrobcu.

„Situácia výrobcov bicyklov je na celom svete naozaj zložitá. Vyrovnávame sa na jednej strane s obrovským dopytom, ale na strane druhej s ešte väčším nedostatkom komponentov, spôsobeným mnohými faktormi,“ uvádza riaditeľ dodávateľského reťazca BFI Petr Krkoška.

„Z kamiónu naloženého drahými dielmi na výrobu bicyklov a elektrobicyklov nám zostalo deväť krabíc s komponentmi nižších tried. Výroba niektorých modelov sa tak oneskorí takmer o rok, pretože pre mnoho dielov z tejto zásielky neexistuje na trhu iná alternatíva.“

Nič podobné sa českému výrobcovi ani Shimanu nestalo: „Dokonca ani Shimano sa s cieleným vykradnutím zásielky v podobnom rozsahu ešte nestretlo. Dúfame, že vzhľadom na nedostatok komponentov sa podobné prípady nebudú opakovať, pretože aj napriek všetkým opatreniam, ktoré máme nastavené, nám stratu a hlavne reputáciu za neskoro dodané bicykle žiadne poistné krytie nevyrovná.“

Počas pandémie rapídne vzrástol záujem o bicykle. Dodacie lehoty nových bicyklov ku koncovým zákazníkom sa však vďaka nedostatku komponentov posunuli v niektorých prípadoch až na dva roky.

Svoju úlohu zohrala okrem celosvetovej pandémie aj kríza spôsobená uviaznutím kontajnerovej lode v Suezskom prieplave, na ktorej malo množstvo výrobcov svoj materiál. Firma Bike Fun International sa teraz okrem problémov na trhu s dielmi musí vysporiadať aj s nepríjemnou krádežou.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu