Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Egan Bernal je ako Pantani – je mentálne silný a dostane sa z toho, hovorí jeho agent Acquadro

Bernal utrpel po zrážke s autobusom početné zranenia zlomil si niekoľko stavcov, jabĺčko, pravú stehennú kosť na viacerých miestach a poškodil si pľúca.
Martin Sarvaš
Egan Bernal je ako Pantani – je mentálne silný a dostane sa z toho, hovorí jeho agent Acquadro

Egana Bernala čaká po zrážke s autobusom dlhá rehabilitácia. Spôsobil si početné zranenia – zlomil si niekoľko stavcov, jabĺčko, pravú stehennú kosť na viacerých miestach a poškodil si pľúca.

Bohužiaľ, sezóna sa pre 25-ročného kolumbijského jazdca tímu Ineos Grenadiers pravdepodobne skončila.

Bernalov agent Giuseppe Acquadro sa vyjadril, že verí v to, že sa vráti do kolotoča pretekov a bude pokračovať v úspešnej kariére.

„Egan a Marco Pantani sa narodili v rovnaký deň a mali podobnú smolu pri úrazoch. Dúfajme, že sa Egan uzdraví rovnako dobre ako Marco a bude mať rovnaký úspech,“ povedal Acquadro pre Cyclingnews a snažil sa byť optimistom.

Skoré uzdravenie zaželal Bernalovi aj Peter Sagan: „Prajem ti skoré uzdravenie. Egan, teším sa na to, že sa vrátiš silnejší ako kedykoľvek predtým a že sa s tebou podelíme o cestu, kdekoľvek budeme pretekať!“

Bernal sa narodil 13. januára, v rovnaký deň ako Marco Pantani. Taliansky jazdec utrpel zlomeninu holennej a lýtkovej kosti v ľavej dolnej časti nohy po tom, čo ho v roku 1995 zrazilo auto, ale zotavil sa a v roku 1998 vyhral Giro d’Italia a Tour de France.

Bernalove zranenia sú pravdepodobne komplikovaniejšie, ale na pomoc pri rehabilitácii môže využiť modernejšie lekárske techniky.

V noci podstúpil zložitú neurologickú operáciu chrbtice, ktorú lekári označili za úspešnú.

Okrem zlomenín a poranení stavcov si zlomil aj pravú stehennú kosť na viacerých miestach, pričom chirurgovia mu zlomeninu fixovali technikami osteosyntézy. Podobný postup potreboval aj pri otvorenej zlomenine jabĺčka aj na pravej nohe.

„Mám informácie, že všetko dopadlo dobre a teraz je Egan na jednotke intenzívnej starostlivosti. Je v dobrých rukách, nemocnica v Bogote je veľmi dobrá. Sú s ním ľudia z tímu a rovnako aj jeho rodina. To je dôležité.“

Acquadro spolupracuje s Bernalom a radil mu počas veľkej časti jeho kariéry, takže len málokto ho pozná lepšie. Očakáva, že Bernal bude mať rovnaké odhodlanie, aké mal pri víťazstve v pretekoch, keď sa začne zotavovať zo zranení.

„Je to obrovská rana, pretože sa naozaj tešil na novú sezónu s cieľom na Tour de France, ale keďže ho poznám, určite bude motivovaný bojovať a zotaviť sa. Budeme s ním, aby sme mu pomohli počas celej cesty,“ povedal Acquadro.

„Egan je mentálne silný a dostane sa z toho. Keď sa sústredí na cieľ, je neuveriteľné, čo dokáže. Tešil sa na súboj s Tadejom Pogačarom a Primožom Rogličom, ale to sa teraz nejaký čas nestane.“

„Egan je dobrý človek a ľudia to vidia,“ povedal Acquadro.

„Robí veľa pre to, aby pomohol iným ľuďom, dokonca aj v zákulisí. Rešpektuje svojich súperov a oni jeho. Každý cyklista pozná nebezpečenstvo tréningu na cestách, a preto zdieľajú bolesť, keď sa stane takáto nehoda. Som si istý, že aj táto podpora Eganovi pomôže,“ dodal Giuseppe Acquadro.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu