Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Dokazuje toto video, že väčšina ľudí nevie, ako fungujú bicykle?

"Ktorým smerom by ste mali otočiť riadidlá, keď chcete zabočiť doľava?" - je o trochu záludnejšia otázka, ako by ste si mysleli.
Biker
 Dokazuje toto video, že väčšina ľudí nevie, ako fungujú bicykle?

Väčšina ľudí si myslí, že keď im poviete, že majú na bicykli zabočiť vľavo, tak jednoducho vytočia riadidlá doľava. Tak ako to je v aute – chcete ísť doľava, vytočíte volant doľava. V skutočnosti to však na bicykli funguje trochu inak.

Na YouTube kanáli Veritasium zverejnili video, v ktorom spravili jednoduchý pokus. Na bicykel namontovali zariadenie, ktoré pri aktivácii umožňovalo vytáčať riadidlá iba do jednej strany a zelená LED dióda ukázala, do ktorej strany môžete zabočiť.

Pri testovaní však veľmi názorne zistili, že to bude o niečo zložitejšie. Keď sa na moment zablokovalo otáčanie riadidiel doprava a jazdec chcel odbočiť vľavo, aj tak skončil vždy na zemi.

Pozrite si tiež

Deje sa to z jednoduchého dôvodu. Aj keď si to väčšina ľudí neuvedomuje, vždy keď odbáčate, na moment vytočíte riadidlá do opačnej strany. Keď idete odbočiť doprava, najprv vytočíte zľahka riadidlá doľava a s najväčšou pravdepodobnosťou si to ani neuvedomujete.

Riadidlá musíte vytočiť do opačnej strany, pretože potrebujete preniesť ťažisko, aby ste boli v rovnováhe, keď prechádzate zákrutou. Ak by ste iba vytočili riadidlá to jednej strany, skončili by ste na zemi.

Pozrite si detailnú demonštráciu tohto fyzikálneho javu:

Aktuality

17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

Zavrieť reklamu