Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Proti užívaniu ketónov sa postavil už aj Guillaume Martin: Dúfam, že v profi cyklistike nie je silný doping

Francúzsky cyklista je za zákaz ketónov, ktoré vraj pomáhajú znižovať produkciu kyseliny mliečnej a zachovávať glykogén, čím zlepšujú výkon. UCI už požiadala o vedeckú štúdiu ketónov.
Martin Sarvaš
Proti užívaniu ketónov sa postavil už aj Guillaume Martin: Dúfam, že v profi cyklistike nie je silný doping

Popiska

Francúzsky cyklista Guillaume Martin sa verejne vyjadril, že ketónové výživové doplnky by mali byť v profesionálnom pelotóne zakázané.

Vyjadrenie Martina prišlo iba nedávno po tom, ako jeho krajan Arnaud Démare upozornil na zvýšené užívanie ketónov.

Guillaume Martin si myslí, že ketóny, o ktorých mnohí tvrdia, že poskytujú zvýšený výkon, by mali byť na zozname zakázaných látok a musia to riešiť antidopingové úrady.

„Ketóny? Samozrejme, že som za ich zákaz. Nemyslím si a zároveň dúfam, že v súčasnosti v profi cyklistike nie je silný doping. Veľká otázka nastáva skôr v týchto šedých oblastiach, pretože ketóny nie sú v súčasnosti zakázané,“ povedal Martin pre Cyclism’Actu.

Ketóny je možné užívať v tekutej alebo práškovej forme a často ich užívajú pretekári v elitnom pelotóne. O produkte sa hovorí, že pomáha s regeneráciou, ako aj s výkonom a niektoré správy naznačujú, že viac ako polovica tímov WorldTour ich do určitej miery používa.

Ketóny sú legálny produkt, ktorý údajne pomáha znižovať produkciu kyseliny mliečnej a zachovávať glykogén, čím zlepšuje výkon. Existujú však obavy z možných dlhodobých účinkov ketónových doplnkov.

Ketóny však momentálne nie sú na zozname zakázaných látok UCI či WADA.

Hnutie pre dôveryhodnú cyklistiku (MPCC – Movement For Credible Cycling) sa dôrazne postavilo proti užívaniu ketónov. V MPCC je 10 tímov WorldTour a všetky sa zaviazali, že ich jazdci nebudú užívať ketóny.

Proti ketónom nedávno vystúpili traja Francúzi – Arnaud Démare, Romain Bardet a naposledy aj Guillaume Martin.

„Otázka je, či mali by byť zakázané [ketóny]? Osobne ich neberiem a môj tím je súčasťou hnutia MPCC, ktoré zakazuje ich užívanie,“ povedal Martin.

„Ešte predtým, ako MPCC zaujalo svoje stanovisko, som bol rozhodnutý, že žiadne ketóny nebudem brať. Takže som samozrejme za ich zákaz, a to z dôvodu spravodlivosti. Je však na UCI, aby zaujala stanovisko. Ja totiž nemám všetky dôkazy ani všetky vedecké údaje o účinnosti alebo skutočnom nebezpečenstve ketónov.“

Ketóny delia pelotón na dve rýchlostné skupiny

28-ročný Martin sa ukázal ako jeden z najlepších francúzskych jazdcov v pelotóne a v roku 2021 sa prebojoval do najlepšej desiatky na Tour de France aj na Vuelte.

Vzostup užívania ketónov oživil diskusiu okolo dopingových šedých oblastí a myšlienky pelotónu, ktorý je rozdelený na dve rýchlostné skupiny. Otvorene to povedal Démare: „Za jediný rok zrazu všetci výrazne zrýchlili. Nechcem použiť slovo ‚doping‘, ale nie všetci máme rovnaký limit rýchlosti,“ povedal Démare.

Martin však trvá na tom, že sa sústredí len na svoje osobné výkony, a napriek tomu, že mnohí užívajú ketóny, odmieta o svojich súperoch pochybovať.

„Tieto otázky o dopingu alebo „dvojrýchlostnej“ cyklistike sa objavujú v rozhovoroch často. Ja osobne si to nemyslím. Nemôžem s tým nič robiť a nemám dôkazy na to, aby som niečo také tvrdil. Osobne sa chcem sústrediť len na svoju prácu a na to, čo robím,“ hovorí Martin.

„V živote je jedna dôležitá vec, a tou je prezumpcia neviny. Predpokladám, že kým sa o niekom nič nepreukáže, nebudem ho súdiť ani naňho útočiť. Takže sa sústredím na seba, nevynášam súdy a snažím sa vydať zo seba to najlepšie,“ dodal Guillaume Martin.

UCI ketóny otestujte

„Napriek absencii vedeckých dôkazov o zvyšovaní výkonu pomocou užívania ketónov a ako súčasť záväzku UCI k čestnému a dôveryhodnému športu, Riadiaci výbor UCI – podobne ako Rada profesionálnej cyklistiky na svojom zasadnutí 20. septembra – požiadali o spustenie dodatočnúej vedeckej štúdie s cieľom objasniť túto otázku,“ uvádza UCI vo vyhlásení.

„Po dobu čakania na výsledky štúdie, UCI odporúča jazdcom, aby sa vyhýbali užívaniu tejto látky.“

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu