Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Specialized vytvoril revolučné sedlo Mimic tvarované špeciálne pre ženy

Obľúbené sedlo Power je s technológiou Mimic ešte pohodlnejšie.
Biker
Specialized vytvoril revolučné sedlo Mimic tvarované špeciálne pre ženy

Boľavý zadok a oblasť genitálií, sú postrachom mnohých cyklistiek i cyklistov a možno práve sedlo Power s technológiou Mimic od Specializedu môže tieto problémy vyriešiť.

Najlacnejšie sedlo z kolekcie Mimic Power Comp stojí 110 eur a najvyšší model S-Works Power stojí 300 eur. Celkovo ponúka Specialized štyri špeciálne dámske modely.

Sedlo Mimic vychádza z pôvodného dizajnu sedla Power, ktoré sa u cyklistiek teší veľkej obľube a výrazne prerobený dizajn obsahuje viacero inovatívnych prvkov.

Tým najdôležitejším je nová mäkšia penová výplň použitá na prednej časti sedla, ktorá je navrhnutá tak, aby „napodobňovala“ hustotu mäkkého tkaniva, ktorým na sedle sedíte, a odtiaľ pochádza aj názov Mimic.

Výskum a vývoj

V dôsledku zle tvarovaného alebo nepohodlného sedla môžu ženy trpieť bolesťou, opuchom a znecitlivením a v horšom prípade aj zdravotnými problémami s dlhodobými následkami.

Je to téma, ktorá sa opakovane objavuje v rozhovoroch viacerých cyklistiek, preto je skvelé, že sa spoločnosť Specialized pokúša tento problém vyriešiť.

Navyše, Specialized tvrdí, že ide o jedno z „najtestovanejších“ sediel v histórii spoločnosti a je to sedlo „skutočne navrhnuté pre ženy“.

Na začiatku procesu Specialized najal tím 20 žien zo širokého spektra cyklistických disciplín, ktoré poskytli rozsiahle informácie, testovanie a spätnú väzbu.

V rámci spoločnosti Specialized viedol dizajnérsky tím Dr. Andy Pruitt z centra pre športovú medicínu. Pruitt spolupracuje so spoločnosťou Specialized už veľa rokov, najmä na jej systéme Body Geometry a práve v tejto oblasti je odborníkom.

Spoločnosť Specialized tvrdí, že pomocou rôznych techník, ako je mapovanie tlaku, teploty a spätnej väzby cyklistiek, zaznamenala niekoľko prekvapivých pozorovaní.

Zistili, že u niektorých žien centrálny výrez spôsobuje opuchy v oblasti genitálií, namiesto toho, aby zmierňoval tlak, na čo bol navrhnutý.

Technológia Mimic

Prvé sedlo Power bolo pôvodne navrhnuté pre ženy za účasti americkej profesionálnej cestnej cyklistky Evelyn Stevensovej – malo dizajn so skráteným „nosom“ a rožšírenou zadnou časťou, ktorou je teraz známe.

Na základe výskumu Specializedu sa sedlo Power vyvíjalo ďalej, čo znamenalo vytvorenie sedla s technológiou Mimic.

Má pevné polstrovanie s podporou v oblasti sedacích kostí v zadnej časti a mäkšie, vrstvené polstrovanie na prednej časti. Mäkšie polstrovanie, ktoré vyvinul Pruitt so svojím tímom, využíva mäkkú pamäťovú penu s prispôsobenou hustotou, ktorá poskytuje oporu bez zvýšeného tlaku na sedacie partie, aby sa zabránilo prípadnému opuchu.

Na základe spätnej väzby od cyklistiek bola na pôvodnej verzii sedla zúžená zadná časť, aby sa zabránilo prebytočnému treniu.

Naozaj funguje?

Spoločnosť Specialized ukončila svoj výskum „trojuholníkovým testom“ – typ slepého testu, ktorého cieľom bolo zistiť, či jazdci na modeli Mimic cítia rozdiel medzi ním a iným produktom. Deväť žien, ktoré sa zúčastnili na tomto teste nebolo zapojených do predchádzajúceho testovania a vývoja.

Výsledky podľa Specializedu ukázali, že sedlo Power so systémom Mimic bolo štatisticky pohodlnejšie ako ostatné testované sedlá.

A čo muži? Specialized tiež spomenul, že spätná väzba od mužov ukazuje, že sedlo je pohodlné aj pre mužov.

Ceny Specialized Power Mimic

Je veľmi dobré, že Specialized ponúka sedlo Mimic v rôznych cenových kategóriách, čo ho robí dostupným pre viacero cyklistiek – najmä ak je naozaj také pohodlné, ako Specialized sľubuje.

Ponuka siaha od základného modelu Power Comp so systémom Mimic s Cro-mo lyžinami až po najvyšší model S-Works s karbónovými lyžinami aj telom. Všetky modely sú vybavené polstovaním Mimic a sú tiež kompatibilné s úložným systémom SWAT od Specializedu.

Ak si nie ste istí, akú šírku si máte vybrať, zájdite do predajne alebo k predajcovi Specialized, kde vám pomôžu vybrať pomocou jednoduchej tlakovej podložky, na ktorú si sadnete. Tým sa zmeria šírka vašich sedacích kostí, ktorá určuje veľkosť sedla, ktoré potrebujete.

K dispozícii sú štyri modely a každé sedlo sa dodáva s možnosťou šírky 143 mm a 155 mm.

  • Dámske sedlo S-Works Power Mimic: 300 eur
  • Dámske sedlo Power Pro Mimic: 230 eur
  • Dámske sedlo Power Expert Mimic: 150 eur
  • Dámske sedlo Power Comp Mimic: 110 eur

 

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu