Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Prémiové tlmiče, vidlice a superľahké pružiny – Extreme Racing Shox

Biker
Prémiové tlmiče, vidlice a superľahké pružiny – Extreme Racing Shox

Taliansky výrobca pruženia EXTREME RACING SHOX je na trhu už niekoľko rokov a má bohatú históriu predovšetkým v motošporte.

Jeho technický riaditeľ Franco Fratton bol dokonca ako technik na začiatku 90. rokov súčasťou tímu LOTUS F1. V posledných rokoch začala firma viac a viac smerovať vývoj a produkciu do cyklopriemyslu, čoho výsledkom sú prémiové tlmiče, vidlice a superľahké pružiny.

Tlmič EXT STORIA LOK V3

EXT sa vo svete cyklistiky preslávil najmä svojimi tlmičmi, ktoré aktuálne ponúka v troch modeloch – STORIA LOK V3 (enduro), AMRA HBC (zjazd) a E-STORIA (vhodný pre e-biky).

EXT STORIA LOK V3 je už treťou generáciou tlmičov od talianskeho výrobcu prémiového pruženia. Na prvý pohľad zaujme špičkovým spracovaním, cit pre detail je vidieť na každom diele. Nikde nie je zbytočný materiál navyše, všetko má svoje presné opodstatnenie.

Na žiadnom modernom enduro tlmiči nesmie v dnešnej dobe chýbať lock páčka, ktorá uľahčí šliapanie a prenášanie energie do pedálov. V hlavnej matici slúžiacej na pritiahnutie pružiny je „červík“, ktorý zapadá do drážky vedúcej naprieč závitom. Jeho funkcia je jednoduchá, no geniálna – zaistiť maticu proti povoleniu (už žiadne povoľovanie matice za jazdy).

Pri podrobnejšom skúmaní nájdete v tlmiči inteligentnú technológiu označenú ako HBC. Ide o hydraulický doraz a jeho úlohou je stlmiť posledné milimetre zdvihu tlmiča tak, aby aj agresívni jazdci „nechodili“ po dorazoch.

Samozrejme, nechýba (ako je už zvykom pri moderných tlmičoch) technológia LSC-HSC-LSR-Lok, čiže nastavenie pomalej a rýchlej kompresie, odskoku a už spomínaného „zamykania“ tlmiča.

Všetko je navyše možné donekonečna ladiť aj vnútorne výmenou planžetových podložiek rôznych rozmerov. Vo vyrovnávacej nádobe na olej je kvôli väčšej citlivosti tlmiča veľmi nízky tlak. Súčasťou každého balenia je aj druhá pružina s inou tvrdosťou, ktorá umožní presnejšie naladenie.

Tlmič EXT STORIA LOK V3 je k dispozícii v širokej škále rozmerov od 190 × 51 mm až po 250 × 75 mm v štandardnom či Trunnion prichytení.

Vidlica EXT ERA

Tlmiče EXT si počas svojej existencie získali veľký zástup priaznivcov, čo viedlo k tomu, že sa v EXT rozhodli vyrobiť aj odpruženú vidlicu, ktorá by týmto tlmičom robila adekvátneho partnera.

Vidlica EXT ERA dokonale klame telom. Na prvý pohľad je nenápadná, ale, rovnako ako pri tlmičoch, aj tu je na každom kroku vidieť precízne spracovanie.

Čo zaujme na prvý pohľad, je vystuženie spoja v mieste napojenia stĺpika vidlice/korunky, ktoré by malo zabezpečiť dostatočnú pevnosť/tuhosť. To hlavné – a zároveň aj najdôležitejšie – sa skrýva vo vnútri vidlice.

Dostatočne veľká tlmiaca patróna umožňuje nastavenie pomalej/rýchlej kompresie a odskoku, všetky pohyblivé diely sú obrobené tak, aby zabezpečovali čo najnižšie trenie.

Najzaujímavejšia je vzduchová komora zložená z veľkoobjemovej negatívnej komory a zaujímavejšej hlavnej (pozitívnej) komory, ktorá je rozdelená na dve časti – približne 2/3 objemu zaberá hlavná komora a 1/3 pomocná.

Každá z nich sa tlakuje samostatne a jej úlohou je zabezpečiť individuálne nastavenie pruženia pre každého jazdca.Vidlica môže byť citlivá, mať dostatočnú oporu v strednom zdvihu, alebo môže byť progresívna (pre nastavenie nie sú potrebné žiadne tokeny).

Všetky diely sú opracované/prispôsobené na čo najväčšiu citlivosť, čomu napomáha aj vinutá pružina, ktorá sa ukrýva v spodnej časti nôh.ERA je dostupná pre 29“ biky vo zdvihoch 140, 150, 160 a 170 mm. Hmotnosť  vidlice je 2 270 g (170 mm) vrátane pevnej osi.

Viac info nájdete na stránke dovozcu Tatarkovič Sports, s. r. o., www.fdfbikeshop.cz, alebo na stránke výrobcu http://www.extremeshox.com.

Vaše komentáre

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu