Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Najnovší Trek Top Fuel 2022 je agresívny downcountry bicykel s úložným priestorom (detaily, modely, ceny)

Trek mení model Top Fuel – bude z neho 120 mm drtič na celodenné výlety.
Biker

Model Trek Top Fuel 2022 je od teraz čistokrvný downcountry bike so zdvihom 120 mm vpredu a vzadu, s menšími uhlami a schopnosťami na celodenné výjazdy.

Účel modelu Top Fuel sa v priebehu rokov menil; od čistokrvného pretekárskeho XC plnokrvníka predstaveného v roku 2005 až po stroj s väčším zdvihom pre vyššiu záťaž vytvorený v roku 2019. „Kategória downcountry/XC-trail sa vyvíja,“ tvrdí Trek a nový model Top Fuel 2022 tieto požiadavky spĺňa.

Ak vás baví rýchla jazda do kopca a chcete jazdiť celý deň na dlhších okruhoch, downcountry bicykle sú pre vás. Spoločnosť Trek rozhodne tvrdí, že nový Top Fuel je „pre jazdcov, ktorí si užívajú šliapanie do kopca rovnako ako zjazd“.

Detaily Trek Top Fuel 2022
  • Rám: Karbónový alebo hliníkový
  • Určenie: Trail / Downcountry
  • Zdvih: 120mm
  • Vidlica: 120mm
  • Veľkosť  kolies: 29″ (27,5″ vo veľkosti XS)
  • Hlavový uhol: 66°
  • Dosah: 480mm (L)
  • Cena: 2,499 – 11,999 eur
  • Viac info: www.trekbikes.com
Čo je nové na modeli Trek Top Fuel 2022?

Trek tvrdí, že pri modeli Top Fuel sa snažili zachovať efektivitu šliapania, ale urobiť ho oveľa schopnejším, nie obmedzeným ako tradičný  XC bicykel .

Na dosiahnutie tohto cieľa Trek prevzal polohu čapu z predchádzajúceho modelu Top Fuel a posunul ho dopredu, pričom vyladil krivku anti-squat, aby bola plochejšia a zachoval si konzistentnejšie vlastnosti počas celého zdvihu.

Úložný priestor v ráme

Jednou z najviditeľnejších zmien je úložný priestor v ráme, ktorý je odpoveďou na box SWAT od spoločnosti Specialized.

Trek tvrdí, že „zvyšuje hmotnosť, ale pre bicykle tejto kategórie je to dôležité“. Tieto úložné priestory poskytujú jazdcom možnosť uložiť si do bicykla predmety, ktoré predtým nosili na tele. Tým sa zvyšuje stabilita bicykla aj jazdca a znižuje sa poloha ťažiska.

Spoločnosť Trek si dala záležať na tom, aby túto vychytávku priniesla do všetkých bicyklov v ponuke, vrátane hliníkových modelov, ako aj karbonových bicyklov. Je to niečo, čo si zákazníci kupujúci hliníkové bicykle Specialized, ako napríklad Stumpjumper Comp Alloy, nemôžu dopriať.

Obmedzovač blokovania riadenia

Sporný obmedzovač riadenia Knock Block od Treku umožnil, aby mali bicykle rovnú spodnú rámovú trubku, čím sa zvýšila tuhosť, a aby sa zabránilo jej poškodeniu v dôsledku nárazu korunky vidlice do spodnej rámovej trubky alebo nárazu nízko nastavených brzdových páčok do hornej rámovej trubky.

Model 2022 Top Fuel je vybavený systémom Knock Block 2.0, ktorý bol prepracovaný tak, aby bol menej extrémny a umožňoval zväčšenie uhla riadenia z 58 na 72 stupňov.

Rámy Top Fuel boli navrhnuté s väčším voľným priestorom pre korunky vidlíc, čím sa odstránila rovná spodná trubka podporujúca tuhosť, ktorá sa predtým používala na bicykloch s Knock Block 1.0.

Ak korunka vidlice nenaráža do spodnej rámovej trubky a brzdové páky nenarážajú do hornej rámovej trubky, je možné podľa Treku, aby cyklisti úplne odstránili Knock Block 2.0 s minimálnymi následkami.

Veľkosť kolies je 29 palcov s výnimkou modelu XS, ktorý sa dodáva s 27,5-palcovými kolesami (len v špecifikácii 9,8). Všetky kompletné bicykle sa dodávajú s pneumatikami Bontrager širokými 2,4 palca, ale rámy znesú až 2,5 palca.

Geometria

Nový model Top Fuel má v porovnaní s predchádzajúcimi verziami progresívnejšiu geometriu, ktorá sa môže pochváliť 76-stupňovým uhlom sedlovej trubky, čo je o 1,5 stupňa strmšie ako u predchádzajúceho modelu, a posúva váhu jazdca dopredu, aby sa zlepšilo stúpanie v sede.

Podobne ako uhol sedlovej trubky sa o 1,5 stupňa znížil aj hlavový uhol na 66 stupňov, aby sa zlepšila stabilita pri zjazde.

Tieto zmeny by samy o sebe zmenšili priestor kokpitu pre jazdca a preto Trek zväčšil dosah o 10 mm pri každej veľkosti, pričom vo veľkosti „L“ meria 480 mm.

Dĺžka zadnej stavby zostáva rovnaká, čo zachováva hravý charakter bicyklov z roku 2019 a malo by uľahčiť zdvíhanie predného kolesa.

Bicykel je k dispozícii v šiestich veľkostiach: XS (len 9,8), S, M, ML, L, XL a XXL.

Spoľahlivý adaptér Mino Link sa nachádza aj na modeli Top Fuel, hoci je presunutý na spodné uchytenie tlmiča (to umožňuje použitie tlmiča s čapovým uchytením). Stačí odskrutkovať jednu skrutku a adaptér sa dá otočiť, čím sa sklon hlavy a sedla zvýši o 0,5 stupňa a výška spodnej stavby sa zvýši o 7 mm.

Údržba a odolnosť nového downcountry bicykla

Trek nezabudol ani na mechanikov, ktorí budú nadšení, keď sa dozvedia, že hoci má Top Fuel vnútorne vedené káble, výrobca namontoval vnútorné opláštenie po celej dĺžke bicykla.

Už žiadne lovenie v ráme s ohnutými špicami alebo magnetmi, keď príde čas na výmenu kableláže.

Trek sa tiež rozhodol zbaviť sa problémov s lisovanými stredovými ložiskami a vrátil sa ku starým ložiskám so závitom so šírkou 73 mm.

Závitové stredové ložiská sú menej náchylné na vŕzganie a ťažko sa dá argumentovať jednoduchosťou výmeny závitového stredu v porovnaní s jeho plastovou verziou.

Priemer sedlovej trubky sa zväčšil na nový štandard 34,9 mm, čo umožňuje montáž novej generácie dlhších teleskopických sedloviek.

Dôvody nového štandardu sú celkom rozumné: širší rám zvýši tuhosť a efektívnejšie rozloží bočné zaťaženie. To by malo pomôcť sedlovkám zachovať si tuhosť pri ich predĺžení a zvýši sa aj pevnosť.

Podľa spoločnosti Trek je súvisiace zvýšenie tuhosti samotného rámu (kvôli trubke s väčším priemerom a väčšej ploche v miestach spojov) je „mierne“.

Trek sa tiež s potešením chváli s odolnejším charakterom nového modelu Top Fuel a tým, že v záruke bude povolený upgrade na vidlicu s väčším zdvihom 130 mm.

Jej namontovanie znamená zníženie hlavového uhla a uhla sedlovej trubky o 0,5 stupňa a zvýšenie stredu o 3 mm.

Ceny a špecifikácie Top Fuel 2022

Hliníková aj karbónová verzia nového modelu Top Fuel sú k dispozícii aj ako rámové sety.

2022 Trek Top Fuel 5

Model 5 má vidlicu RockShox Recon a tlmič X-Fusion, zvyšok výbavy tvoria kolesá a komponenty Bontrager, brzdy Shimano MT200, kľuky MT512 a 12-rýchlostné radenie Shimano Deore.

2022 Trek Top Fuel 7

Model 7 dostane tuhšiu vidlicu RockShox 35, tlmič Fox DPS a podobné komponenty Bontrager, ale lepšie kolesá Line Comp 30.

Radenie Shimano 12speed bude vylepšené na SLX, prehadzovač na XT a kľuky na Deore, ale reťaz a kazeta ostanú Deore, rovnako ako na modeli 5.

2022 Trek Top Fuel 8

Najvyššia hliníková špecifikácia Top Fuel 8 má oproti modelu 7 ľahšiu vidlicu RockShox SID a tlmič RockShox Deluxe Ultimate.

Model 8 má rovnaké kolesá Bontrager Line Comp 30, prehadzovač Shimano XT a kľuky Deore ako model 7, ale kazeta a reťaz sú vylepšené na SLX a radenie na XT.

Riadidlá a predstavec osmičky sú Bontrager Line a Elite a brzdy sú XT trail 4-piesty. Všetky sú dodávané s teleskopickými sedlovkami Trans-X.

2022 Trek Top Fuel 9

Zostavu karbónových bicyklov tvorí cenovo dostupný 9.7, 9.8 a 9.9. Model 9.7 je vybavený vidlicou Fox Rhythm 34 a tlmičom DPS, kolesami Bontrager Line Elite, teleskopickou sedlovkou a 12-rýchlostným radením GX.

Modely 9.8 a 9.9 sú ponúkané s možnosťou výberu SRAM alebo Shimano radení, v závislosti od preferencií kupujúceho.

Model 9.8 má vidlicu RockShox SID Select+ a tlmič Deluxe Ultimate RCT a kolesá Bontrager Line Elite v kombinácii s radením XT, GX alebo elektronickým Bluetooth GX AXS.

Model 9.9 je vybavený buď top sadou Shimano XTR (v kombinácii s vidlicou Fox Factory 34SC a tlmičom DPS), alebo elektronickým radením SRAM XX1 AXS (s vidlicou RockShox SID Ultimate a tlmičom Deluxe Ultimate).

Ak sa chcete odlíšiť, k dispozícii je Project One, ktorý vám zhotoví jedinečný nástrek farieb pre váš Top Fuel.

Alternatívy k modelu Trek 2022 Top Fuel

V tomto segmente panuje na trhu vážna konkurencia, pretože jazdci si uvedomujú, že väčší zdvih nie je vždy lepší a výrobcovia sa snažia upraviť svoje pretekárske XC platformy na všestrannejšie použitie.

Silnú konkurenciu predstavuje Scott Spark Tuned, ktorý má 130 mm vidlicu a 120 mm zdvih vzadu. Tento bicykel, ktorý je dostupný vo viacerých cenových kategóriách má pôsobivo progresívnu geometriu a zaujímavý, skrytý tlmič.

O prvenstvo sa budú uchádzať aj ďalšie downcountry stroje vrátane Nukeproof Reactor, Transition Spur a Specialized Epic Evo.

2022 Trek Top Fuel ceny
  •  Top Fuel 5: 2,499 €
  • Top Fuel 7: 3,299 €
  • Top Fuel 8:  3,999 €
  • Top Fuel AL (rámový set): 2,299 €
  • Top Fuel 9.7: 4,999 €
  • Top Fuel 9.8 XT: 6,499 €
  • Top Fuel 9.8 XT (Project One): 7,099 €
  • Top Fuel 9.8 GX (Project One): 7,099 €
  • Top Fuel 9.8 GX AXS (Project One):7,799 €
  • Top Fuel 9.9 XTR (Project One): 9,999 €
  • Top Fuel 9.9 XX1 AXS (Project One): 11,999 €
  • Top Fuel C (rámový set): 3,999 €

Viac info www.trekbikes.com

Aktuality

14:22 Peter Sagan už zajtra odštartuje na cestných pretekoch Okolo Maďarska v drese tímu Pierre Baguette.

Sagan bude štartovať za slovenský tím na maďarských cestných etapových pretekoch, ktoré sa uskutočnia od 8. do 12. mája.

11:14 Geraint Thomas odkazuje Pogačarovi: Užil si si zábavu. Urobme si zajtra pekný pokojný deň.

Thomas si zavtipkoval v príspevku na Twitteri (X) po tom, ako v závere šprintérskej tretej etapy Giro d’Italia ušiel do úniku s Tadejom Pogačarom.

10:27 Detaily 4. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Etapa v štýle monumentu Miláno-San Remo má dĺžku 190 km a prevýšenie 2079 m. V závere sa očakáva hromadný šprint, aj keď stúpanie Capo Mele tesne pred cieľom môže narušiť plány šprintérov.

09:47 Video: Christian Arehart skočil prvý quad backflip na MTB a už o pár dní ho môžete stretnúť na Bikefeste!

Mladý jazdec z Ameriky sa zapísal do histórie MTB a najmä disciplíny slopestyle veľkými písmenami. Podarilo sa mu ako prvému na svete ustáť quad backflip (štvorité salto vzad) na horskom bicykli. Christian Arehart sa už v minulom roku predstavil na Bikefeste a patril k najviac party ľuďom na kopci. Tento rok ho v Kálnici uvidíme znova a medzičasom sa z neho stala svetová hviezda.

Včera 17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

Zavrieť reklamu