Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Tesst: Genesis ePRO MTB 3.8

Výletnícky e-bike z reťazca
Hodnotenie: 3/5
2 899
Biker
Tesst: Genesis ePRO MTB 3.8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naše hodnotenie

Hlavnou zbraňou modelu Genesis EPRO MTB 3.8 je vysoký komfort a výkonný motor. Jeho ostatné vlastnosti zodpovedajú kategórii a zameraniu bicykla.

+PLUSY

  • Výkonný motor Bosch
  • Komfortná geometria

-MÍNUSY

  • Hmotnosť

Genesis je značka predávaná v športovom reťazci Intersport, a preto by bolo jednoduché hneď ju odsúdiť. V ponuke však má okrem lacných modelov aj biky na karbónových rámoch s kvalitnými komponentmi. Elektrický model EPRO MTB 3.8 má v hľadáčiku najmä tých, ktorí hľadajú pohodlný elektrobike na celodenné výlety, navyše za rozumnú cenu.

Rám

Hliníkový pevný rám Genesis vyrobený pomocou technológie Hydroforming Boost ukrýva vo svojich útrobách motor Bosch Performance CX Line s maximálnym výkonom 250 W a krútiacim momentom 75 Nm.

Na spodnej rámovej rúrke je sčasti zapustený odnímateľný akumulátor s kapacitou 500 Wh. Na jeho boku nájdete indikátor nabitia, ktorý sa aktivuje malým gombíkom a zobrazuje stav v piatich stupňoch.

Výhodou použitého riešenia je, že si batériu môžete pokojne zobrať so sebou a nabíjať ju teda aj mimo bicykla. Dizajn rámu poskytuje možnosť upevnenia košíku na cyklistickú fľašu,  vďaka čomu si na výlet nemusíte nutne brať batoh.

Komponenty

Použité komponenty viac-menej zodpovedajú cenovej kategórii bicykla. O pohodlie pri jazde sa stará vidlica SR Suntour XCR 34, ktorá umožňuje nastavenie rýchlosti odskoku, tvrdosti a celkové uzamknutie prostredníctvom ovládača na 700 mm širokých riadidlách.

Na nich tiež nájdete upevnené brzdy Shimano BR-M365, ktoré vzhľadom na zameranie bicykla poskytujú viac než dostatočný výkon. Zvonček a gripy s rohmi tiež prispievajú k zvýšeniu pohodlia počas jazdy.

Radenie Shimano Deore v spojení s prehadzovačom z rovnakého radu spoľahlivo prehadzujú reťaz na 10-zubovej kazete s rozsahom 11-42T. Na riadidlách si našiel miesto aj displej Bosch Purion, ktorý slúži na kompletné ovládanie elektrického pohonu Bosch. Na 29-palcových kolesách Remerx sú obuté plášte Schwalbe Smart Sam v rozmere 29 x 2,25“.

Jazda

Po nasadnutí na Genesis si ľahko nájdete ideálnu polohu, výšku sedlovky si vďaka rýchloupináku nastavíte bez nutnosti použitia náradia.

To vám nebude treba ani pri demontáži predného či zadného kolesa a bike tak môžete jednoduchšie prepravovať aj v kufri auta. Jediným obmedzením pri manipulácii bude hmotnosť bicykla, s ktorou bojuje väčšina dnešných elektrobikov.

Genesis vsádza predovšetkým na pohodlie počas jazdy, pozícia na sedle je teda vzpriamenejšia, a tak vás ani počas dlhších výletov nestopne napríklad bolesť chrbta. Ku komfortu prispievajú aj pohodlné gripy s priestorom na zapretie dlaní, v prípade potreby možno zmeniť úchop a použiť rohy.

O podporu pri šliapaní sa stará výkonný motor Bosch Performance CX Line. Ovládanie s dobre čitateľným displejom umožňuje meniť podporu v celkovo štyroch režimoch. Najvýkonnejší TURBO poskytne až 300 % podporu, čo uľahčí prekonávanie strmších stúpaní.

Za zmienku stojí aj automatický režim EMTB, ktorý poskytuje výkon v závislosti od kadencie a tlaku v pedáloch. Bike sa cíti dobre na asfalte, prípadne na nie veľmi rozbitých lesných cestách.

Skúšať s ním niečo viac nemá význam, pri rýchlejších zjazdoch v rozbitejšom teréne vám dá Genesis svojou nervozitou jasne najavo, že to nie je jeho primárne určenie. Oveľa viac si s ním užijete pri prekonávaní väčšej porcie kilometrov v pokojnom tempe.

Špecifikácia

  • Rám Aluminium 6061 hliníkový
  • Vidlica SR Suntour XCR 34 100 mm
  • Motor Bosch Performance CX, 250 W, 75 Nm
  • Pohon Shimano Deore (1 x 10)
  • Kolesá Remerx Rocky Alu DW, náboje Shimano Deore, plášte Schwalbe Smart Sam
  • Brzdy Shimano BR-M365 (180 /180 mm)
  • Rajdy/predstavec Genesis Alu OS Risebar 700 mm /Genesis Alu OS
  • Sedlovka/Sedlo Genesis Alu, 31.8 mm/ Genesis MTB
  • Hmotnosť 21,8 kg
  • www.intersport.sk

Vaše komentáre

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu