Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: Ako dať klopenú zákrutu driftom

Malý drift zadného kolesa môže byť v zákrute rýchlejší. Veľký drift zadného kolesa je zase jedna z najštýlovejších vecí, aké môžete na biku urobiť.
Biker
Návod: Ako dať klopenú zákrutu driftom
Drift

Len pár vecí je na biku štýlovejších, ako stovkou prihučať do klopky a potom nechať zadné koleso vyhodiť do vzduchu tonu hliny. Je však dôvod, prečo drifty v klopených zákrutách vidíte najmä vo videách najlepších jazdcov – nie sú ľahké. Pomaly sa ich nenaučíte a pomôže aj správny podklad s voľnými kameňmi na tvrdom povrchu.

1. Nájazd

Všetko je o správnom nájazde. Už pred zákrutou musíte pripravovať bike na to, že zadné koleso stratí trakciu. Predné koleso mierte ďalej do klopenky, než je jej prirodzený nájazd, zatočte prudšie a bike nakloňte viac, než keby ste chceli opísať ideálnu stopu. Viac hmotnosti preneste na vonkajších pedál a plášte postavte až na vnútornú hranu.

2. Začiatok driftu

Keď sa začne zadné koleso šmýkať, inštinkt vám napovie zatočiť do opačnej strany – tzv. kontra. V skutočnosti je však potrebný oveľa jemnejší pohyb rajdov, než budete na začiatku robiť. Ak chcete drift podržať o niečo dlhšie, budete sa musieť naučiť, kde je limit trakcie bicykla a veľmi jemnými pohybmi ho udržať tesne za ním.

3. Držanie driftu

Udržať bike tesne za limitom trakcie, no pred limitom tváre v hline, si žiada množstvo tréningu, no zároveň sebavedomia. Pomôže, ak si na trénovanie nájdete perfektne vyšejpované klopky s hladkým povrchom, v ktorých nebudete musieť rátať s nerovnosťami a vybrzdenými roletami. Bike sa tak nebude chcieť náhle vyrovnať či podšmyknúť.

4. Noha von

Pravdepodobne sa budete cítiť bezpečnejšie, ak v drifte zložíte vnútornú nohu z pedála a budete ju držať kúsok nad zemou pripravenú došliapnuť, ak by vám bicykel uletel. Extra štýlové body sú za to, ak ju jemne potiahnete pätou po zemi ako motokrosár.

5. Opakovanie

Pocit z podareného driftu je rovnaký ako z prvej jazdy po zadnom. Neviete celkom, ako ste to urobili, no bolo to úžasné. Hneď ako sa vám podarí raz, neprestávajte a skúšajte ďalej. Snažte sa zopakovať všetko, čo ste urobili, a stavajte na práve nadobudnutom sebavedomí, že to, čo sa podarilo raz, sa musí aj viackrát.

Pár tipov

Vysoký tlak

Ak sa vám nedarí odtrhnúť kolesá, skúste ich o niečo prifúknuť. Tvrdšie plášte majú menej trakcie. Môžete tiež skúsiť nahodiť staré zjazdené plášte, ktoré ste už chceli vyhodiť. Driftovať na nových plášťoch so zubatým dezénom je oveľa ťažšie, nahovoriac o tom, že ich rýchlo zoderiete.

Pozícia tela

Snažte sa držať čo najnižšie ťažisko – čím nižšie budete, tým ťažšie bude zhodiť vás z biku, ak sa náhle zahryzne. Pád cez bike smerom von je nepravdepodobný, no môže sa prihodiť, ak budete drift príliš kontrovať alebo ak zadný plášť náhle chytí napäť trakciu, takže pozor.

Správne pedále

Nezáleží na tom, či máte voľné alebo nášľapné pedále. Flaty vám však možno dodajú väčší pocit istoty a je s nimi ľahšie dať nohu rýchlo z pedála a zabrániť karambolu. Najštýlovejšie sú síce drifty s oboma nohami na pedáloch, no na ne máte ešte dosť času.

Buďte ohľaduplní

Ak chcete vedieť, ako ďaleko sa vám podarilo predriftovať, stačí sa pozrieť na zem. Presne z tohto dôvodu však driftovanie rýchlo ničí trail, nehovoriac o tom, že vybrzdené zákruty v bikeparkoch aj tak nie sú na učenie to najlepšie. Skúste si preto postaviť vlastný tréningový spot – nič viac ako jednu pravotočivú a jednu ľavotočivú klopenku vlastne nepotrebujete.

 

 

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu