Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Blíži sa sezóna trenažérov

Ročná doba nám už čoskoro prinesie ďalšiu výzvu v podobe premenlivého, nie vždy ideálneho počasia. S cyklotrenažérom sa však môže vaša sezóna práve začať. V pohodlí domova môžete zbierať kilometre, aj keď vonku zúri krutá snehová búrka, a šialená doprava vás vôbec nemusí zaujímať.
Biker
Blíži sa sezóna trenažérov

Značka TACX (už nejaký ten rôčik pod krídlami Garmin) je klasickou stálicou na nebi cyklotrenažérov. Dokonca aj vlaňajšie úplne prvé Esport cyklistické majstrovstvá sveta UCI prebiehali výhradne na cyklotrenažéroch Tacx® NEO 2T Smart. Čo ale robí túto značku takou výnimočnou? Pozrieme sa trocha pod povrch.

Odporový systém vs. Direct Drive

Odporový systém funguje na princípe pribrzďovania zadného kolesa vloženého do trenažéra dvoma radmi silných magnetov, ktoré sami ovládate (napr. Booster). Model Flow Smart dokonca podporuje jazdu na virtuálnych trasách a použitie tréningových apiek tretích strán, ako Zwift, Rouvy či TrainerRoad. Jeho jednoznačnou výhodou je skladovateľnosť a nižšia cena.

Direct Drive (priamy pohon) je sofistikovanejší systém, do ktorého vložíte bicykel bez zadného kolesa a odpor sa aplikuje priamo na zadnú osku. Tento systém je omnoho realistickejší, doslova zameniteľný s pocitom z bicyklovania v exteriéri. Okrem toho tu nedochádza k strate trením a meranie rýchlosti alebo výkonu je podstatne presnejšie.

Virtuálny zotrvačník

Zotrvačník je závažie, ktoré „šliapaniu“ dodáva realistický pocit. Keď jazdíte vonku a prestanete pedálovať, váš bicykel ihneď nezastaví. Niečo podobné sa deje aj pri prekonávaní mŕtveho bodu počas záberu. Zotrvačná sila, ktorá udržuje pohyb, je simulovaná zotrvačníkom.

Čím ťažší je zotrvačník, tým realistickejší je pocit pri pedálovaní. Napríklad pri modeli Flux 2 je to 7,6 kg, ale vďaka magnetom dokáže simulovať zotrvačnosť až 31,2 kg.

Virtuálny zotrvačník nie je napriek svojmu názvu o nič menej skutočný ako ten bežný, ale s brzdným elektromotorom a magnetmi dokáže produkovať premenlivú zotrvačnosť, akoby vážil až 125 kg! (model Neo 2T).

Virtuálny zotrvačník je výhodnejší pri simulovaní špecifických podmienok, ako sú sklon, rýchlosť a hmotnosť jazdca, ktoré dokáže reprodukovať prakticky zameniteľne s reálnou situáciou. Motorová brzda umožňuje  simulovať dokonca i zjazd.

Takmer všetky tieto trenažéry ponúkajú aj Bluetooth a ANT+ pripojenie, čo využijete pri trénovaní s rôznymi aplikáciami či virtuálnymi tréningovými nástrojmi.

Vybrané modely trenažérov Tacx ponúkajú podrobné analýzy záberov aj s rozlíšením ľavej a pravej nohy. Pridaním cyklistických dynamík na rozhranie ANT+ dokážete svoje jazdy nahrávať aj priamo do kompatibilných cyklopočítačov Edge alebo hodiniek Garmin.

Vďaka týmto meraniam budete dopĺňať aktuálne informácie aj do funkcie Tréningový stav a získate denné odporúčania tréningov či aktualizácie svojho VO2 max.

Viac informácií nájdete na webe tacx.garmin.sk

 

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu