Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Predstavenie XC a downcountry modelov Cube AMS ZERO99 & AMS ONE11 2022

Veľmi úspešná séria horských celoodpružených bicyklov AMS sa v novej kolekcii rozdelila na dva modely: ultra ľahký pretekársky cross-country špeciál AMS ZERO99 a agresívnejšiu downcountry verziu s väčším zdvihom AMS ONE11.
Martin Sarvaš

Veľmi úspešná séria horských celoodpružených bicyklov AMS sa v novej kolekcii rozdelila na dva modely: ultra ľahký pretekársky cross-country špeciál AMS ZERO99 a agresívnejšiu downcountry verziu s väčším zdvihom AMS ONE11.

Detaily AMS ZERO99
  • Kategória: cross-country
  • Karbónový rám C:68X
  • Kolesá: 29″
  • Zdvih rámu: 100mm
  • Zdvih vidlice: 100mm
  • Uhol hlavovej trubky: 68° / 67,4°
  • Hmotnosť: 9,3 kg (model SLT)
  • Ceny od 4099 eur do 6099 eur
Detaily AMS ONE11
  • Kategória: downcountry
  • Karbónový rám C:68X
  • Kolesá: 29″
  • Zdvih rámu: 110mm
  • Zdvih vidlice: 120mm
  • Uhol hlavovej trubky: 66,1° / 66,7°
  • Hmotnosť: 11,5 kg (model TM)
  • Ceny od 3299 eur do 4599 eur

Oba modely sú postavené na úplne novom ľahkom karbónovom ráme C:68X s modernou geometriou. Sú dostupné v troch XC verziách a dvoch downcountry modeloch s rôznou úrovňou osadenia komponentov.

Pretekársky špeciál ZERO99 má 100mm zdvih vpredu aj vzadu a možnosť uzamknutia tlmiča u všetkých modelov. Špeciálne hlavové zloženie umožňuje zľahka meniť geometriu – uhol hlavovej trubky medzi 68° a 67,4°, za čo treba Cube pochváliť, keďže ide o celkom pokrokové hodnoty a hlavový uhol nie je zbytočne strmý –  skôr naopak. Agresívnejší AMS ONE11 má zdvih tlmiču 110mm a 120mm zdvihu na vidlici.

V systéme pruženia sme si v poslednej dobe zvykli na využívanie ohybnosti zadnej stavby, no Cube išiel v tomto prípade trochu konzervatívnejšou cestou a zvolil spoľahlivú klasiku Horst-link s čapom umiestneným pri oske, na konci spodných vzpier zadnej stavby.

Samotný rám však váži úctyhodných 1,650 gramov, takže hmotnosťou je na úrovni najľahších XC rámov na trhu. Najľahšia verzia AMS ZERO99 C:68X SLT váži s kompletnou výbavou iba 9,3kg.

Všetky modely AMS využívajú univerzálnu pätku od SRAM-u UDH, čo je tiež veľkým plusom.

Cube AMS ZERO99 C:68X Race

Detailnejšie sme sa pozreli na základný model AMS ZERO99 C:68X Race, ktorý však v skutočnosti vôbec nie je až taký „základný“.

12-rýchlostné radenie aj brzdy sú overená spoľahlivá klasika Shimano XT. Pruženie od Foxu je vpredu aj vzadu – vidlica Fox 32 SC Float Performance a tlmič Fox Float DPS Performance Elite.

Za zmienku stoja určite aj ráfiky Newmen Evolution SL X.A.25, ktoré sú síce hliníkove, ale sú tiež veľmi ľahké. Okrem karbónového rámu je z kompozitu aj pevná sedlovka i riadidlá, oba komponenty od výrobcu Newmen.

V komentároch o nových modeloch AMS sa objavilo zaujímavé tvrdenie: „Veď to je Specialized Camber 2010 s modernou geometriou.“, ale veľmi rýchlo prišla aj výstižná odpoveď: „Takže je to v podstate Epic Evo za menej peňazí. To je predsa dobre, no nie?“

Celková hmotnosť AMS ZERO99 C:68X Race je na veľmi peknej hodnote 10,7 kg a za cenu 4099 eur by ste iba veľmi ťažko hľadali bicykel s podobne kvalitnými komponentami a takou nízkou hmotnosťou, takže pomer hodnoty a ceny je v tomto prípade veľmi dobrý.

Modely Cube AMS ZERO99 & AMS ONE11 2022

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu