Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Okolo Slovenska 2021: program, etapy, časový harmonogram a najväčší favoriti

Na pretekoch Okolo Slovenska bude mať premiéru aj Peter Sagan, ktorý je najväčším favoritom na víťazstvo.
Martin Sarvaš
Ilustr. foto: Facebook / Okolo Slovenska

Preteky Okolo Slovenska sa začínajú prológom už zajtra a na slovenských cestách sa predstaví až sedem tímov najvyššej ligy World Tour – Deceuninck – Quick-Step, Astana – Premier Tech, Bora – hansgrohe, Israel Start-Up Nation, Team BikeExchange, Team DSM a Team Qhubeka Assos.

O UCI body bude od 15. do 19. septembra 2021 bojovať pelotón zložený z 21 tímov na trase Košice, Spišské Podhradie, Dolný Kubín, Považská Bystrica, Trenčianske Teplice a Trnava.

Pretekári absolvujú prológ a štyri etapy, ktoré majú dokopy necelých 700 kilometrov. Prvé tri etapy budú kopcovité a záverečná etapa z Trenčianskych Teplíc do Trnavy bude rovinatá.

Na pretekoch bude mať premiéru aj Peter Sagan: „Som veľmi rád, že budem mať možnosť po prvý raz štartovať na Okolo Slovenska. Dúfam, že si nájdete čas a budete tam. Užite si preteky.“

Na štarte bude 21 sedemčlenných tímov a v pelotóne dokopy 147 jazdcov, vrátane 22 Slovákov.

Najväčší favoriti

Po odstúpení Giacoma Nizzola je najväčším favoritom trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

Sagan bude mať tiež výhodu domáceho prostredia a silnej diváckej podpory. Z tímu Bora-Hansgrohe bude mať silnú podporu v tímových kolegoch – brat Juraj Sagan, Maciej Bodnar, Daniel Oss, Erik Baška, Patrick Gamper a Frederik Wandahl.

Ďalšími veľkými favoritmi sú Alexey Lutsenko (Astana – Premier Tech), Cees Bol (Team DSM), Dupont Timothy (Bingoal Pauwels Sauces Wb) či pretekári QuickStepu Michael Mørkøv a minuloročný víťaz Jannik Steimle.

Na Okolo Slovenska štartuje aj štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome, ktorý síce momentálne nemá najlepšiu formu, ale určite ho nemožno podceňovať.

Top10 favoritov Okolo Slovenska 2021
  1. Peter Sagan (Bora-Hanshrohe)
  2. Alexey Lutsenko (Astana – Premier Tech)
  3. Jannik Steimle (Deceuninck – Quick Step)
  4. Cees Bol (Team DSM)
  5. Jai Hindley (Team DSM)
  6. Michael  Mørkøv (Deceuninck – Quick Step)
  7. Dupont Timothy (Bingoal Pauwels Sauces Wb)
  8. Casper Pedersen (Team DSM)
  9. Domenico Pozzovivo (Team Qhubeka NextHash)
  10. Adam Ťoupalík (Elkov – Kasper)

Harmonogram a priame prenosy

Vláda SR schválila dofinancovanie pretekov Okolo Slovenska o 350-tisíc eur na zabezpečenie televíznej produkcie. To znamená, že 65. ročník bude teda po prvýkrát odvysielaný okrem RTVS aj na Eurosporte. Priamy prenos z úvodných dvoch etáp sa začína o 16.30 hod, z tretej etapy o 15.00 hod a zo záverečnej etapy o 14.00 hod.

Program priamych prenosov Okolo Slovenska 2021:

Prológ: Streda 15. septembra:  (Košice, Hlavné nám. 1,5 km)

Naživo od 18:00 hod: Eurosport 1; Dvojka RTVS

1. etapa: Štvrtok 16. septembra:  (Košice – Košice, 151,5 km)

Naživo od 16:30 hod: Eurosport 1; Dvojka RTVS

2. etapa: piatok 17. septembra: (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 179,7 km)

Naživo od 16:30 hod: Eurosport 1; Dvojka RTVS

3. etapa: sobota, 18. septembra:  (Dolný Kubín – Považská Bystrica 193,2 km)

Naživo od 15:00 hod: Eurosport 2; Dvojka RTVS

4. etapa: nedeľa 19. septembra:  (Trenčianske Teplice – Trnava, 159,2 km)

Naživo od 14:00 hod: Eurosport 2; Dvojka RTVS

Detaily etáp Okolo Slovenska 2021

Prológ: Košice → Košice | 1,5 km
  • Dátum: 15. septembra
  • Štart: 16:15 hod
  • Očakávaný koniec: 18:47 hod

Preteky odštartujú v stredu 15. septembra atraktívnym kultúrnym programom už od poludnia. Od 14:00 bude prebiehať prezentácia tímov a následne podvečerný prológ v historickom centre mesta Košice.

1. Etapa: Košice → Košice | 151,5 km
  • Dátum: 16. septembra
  • Štart: 13:30 hod
  • Očakávaný koniec: 17:12 hod

Metropola východu bude aj dejiskom prvej 151 km dlhej etapy. Štart i cieľ bude mať miesto na Rooseveltovej ulici, pred hotelom Double Tree by Hilton.

Počas prvej etapy sa pretekári popasujú s 5 vrchárskymi prémiami (nad Bukovcom, Štós, Folkmár, Jahodná a nad Bukovcom) a dvoma rýchlostnými (Medzev, Gelnica – vždy pri MsÚ).

2. Etapa: Spišské Podhradie → Dolný Kubín | 179,7 km
  • Dátum: 17. septembra
  • Štart: 13:00 hod
  • Očakávaný koniec: 17:10 hod

Milovníci cyklistiky uvidia na východe svetový pelotón i druhý deň. So štartom pod Spišským hradom prevedie cyklistov cez starobylú Levoču, Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry až do Dolného Kubína.

Počas 179 kilometrov sa bude bojovať o 2 rýchlostné prémie (v Spišskej Novej Vsi a Liptovskom Hrádku) a 2 vrchárske prémie (v Starom Smokovci a Štrbskom Plese). Dolnokubínci privítajú víťaza na Športovej ulici pri štadióne.

3. Etapa: Dolný Kubín → Považská Bystrica | 193,2 km
  • Dátum: 18. septembra
  • Štart: 11:15 hod
  • Očakávaný koniec: 15:45 hod

Ani tretí deň si svetový pelotón nevydýchne. Na trase z Dolného Kubína sa počas 194,2 kilometrov cez oravské a kysucké cesty dostane až do Považskej Bystrice.

Na trase ho čakajú až 4 horské prémie (Lutiše, Semeteš, Manínska tiesňava a Čelkova Lehota – sedlo) a 4 rýchlostné prémie (Čadca, Bytča, Považská Bystrica pri prejazde cieľom a potom na Kukučínovej ulici).

4. Etapa: Trenčianske Teplice → Trnava | 159,2 km
  • Dátum: 19. septembra
  • Štart: 11:00 hod
  • Očakávaný koniec: 14:40 hod

Posledná etapa takisto ponúkne slušnú porciu kilometrov. Odštartuje v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice, a potom cez Motešice, Zlatníky, Topoľčany, Hlohovec, Šúrovce privedie pelotón do Trnavy na Štefánikovú ulicu.

Po prejazde cieľom cyklisti absolvujú ešte okruh cez Ružindol, Borovú, smerom naspäť Suchú nad Parnou. Tohtoročné Okolo Slovenska vyvrcholí po 159 km v centre Trnavy na Štefánikovej ulici. Aj počas záverečnej etapy budú bojovať o 2 vrchárske prémie (chvíľu po štarte Machnáč a potom v Hlohovci) a 3 rýchlostné prémie (Topoľčany, 1.prejazd cieľom a Borová).

Aktuality

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Včera 16:13 Rozhovor: Pred dvoma rokmi sa začala písať druhá etapa Kaktus Bike, ktorý má nového majiteľa. Akým smerom sa Kaktus vydá?

Slovenská sieť cykloobchodov Kaktus Bike neustále rastie. Za posledné dva roky expandovala mimo Bratislavy – do ďalších piatich slovenských miest. O čom bude jej 30. rok fungovania?

Zavrieť reklamu