Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Pedále

Veľký test: 14 najlepších nášľapných pedálov na cross-country a enduro

Otestovali sme sedem párov XC a ďalších sedem párov trailovo-enduro-zjazdových pedálov a hľadali tie najlepšie v každej kategórii.
Biker
Veľký test: 14 najlepších nášľapných pedálov na cross-country a enduro

Medzi cross-country jazdcami by ste len ťažko hľadali niekoho na voľných „nenášľapných pedáloch“. Tretra pevne zapnutá v pedáli poskytuje oveľa lepší prenos sily a znižuje tiež šancu, že noha skĺzne z pedálu pri jazde v teréne, ktorý nízkozdvihové XC až tak efektívne odtlmiť nedokáže.

XC pedále sú čo najľahšie, a preto sú malé – ich telo pozostáva prakticky len zo samotného mechanizmu zámku a osky. Môžu si to dovoliť, pretože XC tretry sú veľmi tvrdé, a tak malá styčná plocha s pedálom vôbec nevadí. Ak však chcete v tretrách aj trochu chodiť, napríklad tlačiť bike, neohybné tretry nie sú práve to najvhodnejšie.

Preto na trhu existujú aj platformové nášľapné pedále, resp. nášľapné pedále s klietkou. Ide o akúsi fúziu nášľapných a voľných pedálov, ktorá poskytuje všetky výhody pevného spojenia tretry s pedálom no pridáva lepšiu oporu a možnosť postaviť sa núdzovo na pedál aj bez zapnutia.

S nášľapnými pedálmi ste totiž spojení s bicyklom možno aj vtedy, keď práve nechcete byť, napríklad v šmykľavých zákrutách, kde chcete mať nohu pripravenú na došliapnutie na zem, ak bike podkĺzne.

To všetko sa hodí, najmä ak jazdíte enduro alebo zjazd. A trail? Tam bude výber závisieť najmä od vlastných preferencií a tretier.

Či už jazdíte jednu alebo jednu z ďalších dicisplín a chcete pod tretrou mať platformu alebo nie, pripravili sme pre vás testy štrnástich párov, z ktorých si určite vyberiete svoje prvé alebo ďalšie nášľapné pedále.

Slovník pojmov

Kufor
Tvarovaný pliešok, ktorý sa priskrutkováva na spodok tretry. Jeho predná a zadná časť funguje podobne ako špička a päta lyžiarky v lyžiarskom viazaní – zapína sa do zámku na pedáli. Väčšina značiek používa systém Shimano SPD, no niektoré majú kufre s vlastným exkluzívnym dizajnom.

Zámok
Mechanizmus zámku pozostáva z odpružených čeľustí, do ktorých zapadne kufor priskrutkovaný k tretre. Celú nohu tak držia na pedáli. Na vypnutie je nutné vytočiť pätu natoľko, až sa kufor vycvakne z čeľustí von. Na niektorých sa dá nastaviť sila potrebná na vypnutie.

Vôľa
Pri pedálovaní sa kolená nepohybujú len nahor a nadol a pri jazde terénom nestojíte vždy kolmo nad bicyklom. Preto každé nášľapné pedále dovoľujú zapnutej tretre trochu rotovať a niektoré aj hýbať do strán. Pocit pri jazde je tak prirodzenejší a je menšia šanca, že sa z pedálov nechcene vypnete.

Platforma
Styčná plocha pedála, ktorá má za úlohu poskytovať oporu podrážke tretry. Čím mäkšia a ohybnejšia je podrážka tretier, tým viac záleží na veľkosti platformy. V opačnom prípade by sa tretra „prevesila“ cez zámok, na chodidle by ste cítili tlakový bod a prenos sily by bol neefektívny.

Piny
Klasické alebo červíkové skrutky trčiace z platformy pedála sa zarývajú do podrážky tretry a držia ju tak na mieste, ak práve nie ste nacvaknutí do zámku. Čím vyššie sú a čím viac ich je, tým lepšie tretra na pedáli drží. Toto je však výhodou len pri voľných pedáloch – na nášľapných môžu byť problémom.

Detaily

Veľkosť platformy
Ideálne rozmery platformy obkolesujúcej mechanizmus nášľapného pedálu závisia od jazdeného štýlu, osobných preferencií a tretier. Pri pretekárskom XC zaváži najmä nízka hmotnosť a používajú sa naň tvrdé tretry. Platforma preto nemusí byť veľká.

Naopak, pri zjazde a endure sa používajú mäkšie tretry bližšie teniskám, ktoré sa cez mechanizmus prehnú a sú v kontakte s väčšou platformou pedálov.

Dĺžka pinov
Na voľných pedáloch sú piny (hroty na pedáli) absolútnou nutnosťou – zarývajú sa do podrážky tretry a držia ju na mieste. Na nášľapných pedáloch by však mali túto úlohu plniť, len ak tretra práve nie je zapnutá v zámku – napríklad, ak v zákrute vypnete nohu a za zákrutou sa vám ju nepodarí nacvaknúť naspäť.

Ak sa piny zarývajú do podrážky, aj keď je tretra zapnutá v pedáli, môžu sťažovať jej rotáciu potrebnú na vypnutie.

Kompatibilita
Dnes už je väčšina pedálov na trhu kompatibilná so systémom Shimano SPD. Ak aj teda sú k nim pribalené vlastné kufre, keď ich opotrebujete, môžete si kúpiť tie od Shimana.

Vďaka tomu môžete mať len jedny tretry na viacero bicyklov alebo si ľahšie požičať kamarátov bike. Niektoré značky však majú vlastné kufre, napríklad Crankbrothers alebo Time. S kuframi Shimano SPD sa do nich nezapnete.

Rozsah vôle
Ak máte problémy s kolenami, môžu pomôcť pedále, ktoré poskytujú väčší rozsah vôle, teda pohybu tretry zapnutej v pedáli do strán. Kĺby sa tak môžu hýbať o niečo prirodzenejšie. Rozsah vôle určuje tvar kufrov.

Niektoré pedále sa preto dodávajú s viacerými pármi kufrov s väčším alebo menším rozsahom pohybu. Kufre Crankbrothers sa zase dajú namontovať z oboch strán a vôľa bude väčšia alebo menšia.

Uhol vypnutia
Uhol vypnutia určuje, ako ďaleko musíte otočiť chodidlom, aby pedál vypol. Čím väčší je, tým viac musíte vytočiť pätu, no zároveň je nižšia šanca, že pri práci s ťažiskom v teréne pedále nechcene vypnú.

Ak sa plánujete ešte len naučiť jazdiť s nášľapnými pedálmi, je lepšie siahnuť po pedáloch s menším uhlom vypnutia, aby ste vedeli nohu v núdzi rýchlo dostať von a v prípade pádu je menšia šanca, že pedále nevypnú. Takéto pedále môžu pomôcť, aj ak máte menšiu mobilitu v členku.

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu