Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Autá

Test: Hyundai Kona N Line+ | Auto pre bikera

Agresívnejšia verzia štandardného modelu, ktorý zdieľa meno s populárnou značkou bikov.
30 630
Biker
Test: Hyundai Kona N Line+  | Auto pre bikera
  • Cena od: 16 790 €
  • Cena testovaného modelu: 30 630 €
  • www.hyundai.sk

Hyundai len nedávno oznámil produkciu ostrej Kony N. Toto červené autíčko však ňou nie je – ide o agresívnejšiu verziu štandardného modelu, ktorý zdieľa meno s populárnou značkou bikov. Napriek tomu je však jazda v ňom zábavná.

Výraz autíčko je pritom pre toto baby SUV, zdvihnutý hatchback alebo – správne – mestský crossover, príznačné pomenovanie. Práve jeho malé rozmery prispievajú aj k dynamike jazdy.

Podvozky v poslednom čase Hyundai naozaj idú a Kona s pohonom všetkých štyroch kolies a viacprvkovou zadnou nápravou jazdí výborne – v zákrutách pekne neutrálne a s minimálnym náklonom, čo je na takúto krátku a vysokú „malú hrču“ úctyhodné.

Tlmiče sú síce športovo tuhé, no rozhodne nie sparťansky tvrdé a trpieť nebudete ani pri pomalej jazde po rozbitých mestských cestách. Nečakajte však športové auto.

Testovaná preplňovaná benzínová 1,6-ka síce udáva výkon 198 koní, no jej jazdný prejav je skôr utlmený. Sedemstupňový automat radí trochu letargicky a hoci má auto slušný odpich z nuly znásobený pohonom štyroch kolies, pocitovo nepôsobí tak silno.

Svižnú mestskú jazdu však zvláda bez problémov. Zaraziť vás môže jedine spotreba – smädný motor si, aj ak mu nebudete šliapať po krku, cucne v mestskej premávke pokojne aj 10 litrov. Okresky, našťastie, zvláda približne za 7 a diaľnice niekde medzi tým.

Interiér, ten je, ako sme si už pri kórejskej automobilke zvykli, podobne štýlovou záležitosťou ako exteriér. Mnohé z panelov síce sú z na dotyk tvrdého plastu, no ten odhalíte, len ak sa budete hrať na automobilového novinára a na všetko klepkať.

Tie časti, s ktorými prídu do styku vaše ruky, sú pohodlné a pôsobia kvalitne. Vyzdvihnúť rozhodne treba mimoriadne komfortné sedadlá, na ktorých sme sa nemrvili ani po niekoľkohodinovej jazde, či veľké dvere, cez ktoré sa ľahko nastupuje aj nakladá.

Krátky rázvor auta, ktorému vďačí za obratnosť v zákrutách, však má za následok aj relatívne krátky batožinový priestor, hoci s objemom 374 litrov patrí k priemeru triedy.

Dvadsaťdeväťpalcový bike v XL-ku sme s odmontovaným predným kolesom dostali dovnútra, len keď sme sedadlo spolujazdca posunuli na doraz dopredu a otočili rajdy naopak.

Pre single bikera žiaden problém, no ak chcete byť v aute dvaja, budete musieť zhodiť aj zadné koleso. Delené zadné sedadlá sa pritom dajú ľahko sklopiť aj z kufra. Pohodlne sa však na nich usadia skôr deti a nižší dospelí.

Kona N-Line je tak vizuálne štýlové a jazdecky zábavné auto. Od pohonu všetkých štyroch kolies nečakajte kvôli nižšiemu podvozku a športovým nárazníkom v teréne zázraky, no rozhodne nie je na škodu, keď sa treba vydriapať k začiatku trailu po nespevnenej či namrznutej vozovke.

A ak by ste chceli rovnaký jazdný charakter, no oželiete N Line styling, ten istý motor aj podovozok dostanete aj v oveľa lacnejších verziách.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu