Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Tenerife

„Na vrchol sopky Teide vedú štyri trasy z rôznych strán ostrova, čiže si ich môžete často obmieňať.“
Biker
Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Tenerife

Ak na Malorke ešte nie je tá správna prevádzková teplota, zahreje vás Tenerife, najväčší spomedzi Kanárskych ostrovov. Samozrejme, to ešte neznamená, že Tenerife sa nepriaznivé počasie vyhýba – napríklad predminulý rok musel Geraint Thomas kvôli čerstvému snehu opustiť koncom marca tréningový kemp. To je však výnimka z pravidla.

Sneh na Kanárskych ostrovoch, ktoré sú približne na zemepisnej šírke saharskej púšte, môže znieť ako poriadny úlet, ale treba si uvedomiť, že je tu sopka Mount Teide. Tá má 3 718 metrov a je najvyšším bodom celého Španielska. Obklopuje ju Národný park s rôznymi vulkanickými a geologickými útvarmi, ktorý leží v priemernej výške 2 000 metrov. Je tam však poriadne rušno – park totiž patrí medzi najnavštevovanejšie v Španielsku. V roku 2008 ho navštívilo 2,8 milióna ľudí a v roku 2010 bol najnavštevovanejší park v Európe a druhý na svete.

Keď je na vrchole dobré počasie (a zvyčajne to tak aj býva), od decembra do marca je tam priemerná teplota od 8 – 10 °C. Na vrchol vedú 4 trasy z rôznych častí ostrova, čo znamená, že si ich môžete často obmieňať. Ak nechcete opakovať tieto trasy, môžete sa vybrať na sever do robustného Anaga Parku, ktorý má oveľa vlhkejšiu klímu ako juh.

Nový zážitok môžete skombinovať s výletom na trajekte na najbližší ostrov La Gomera (druhý najmenší ostrov na Kanárskych ostrovoch), odkiaľ budete mať úchvatný pohľad na Teide.

  • Ako letieť Do Santa Cruz de Tenerife sa dostanete z Viedne – najlacnejšie cez nízkonákladovú spoločnosť Laudamotion. Spiatočnú letenku kúpite za 124 eur/os. + bicykel 60 eur/1 cesta.
  • Musíte vyskúšať Trasu od mestečka El Médano na sopku Teide. Po dosiahnutí Vilaflor (najvyššie položená obec na ostrove – 1 400 metrov) je to neustále do strmého kopca. Práve toto bola tréningová trasa Bradleyho Wigginsa v roku 2012, keď vyhral Tour de France.
  • Kde sa ubytovať Parador de Cañadas del Teide (parador.es) je jediný hotel ležiaci na sopke a zároveň miesto, kde boli ubytovaní víťazi Tour de France. Musíte si ho však „zabookovať“ s dostatočným predstihom, lebo je to vyhľadávané miesto profesionálnych tímov. Samozrejme, možnosťou je aj „Airbnb“ v mestečku Vilaflor na juhu, ale keď chcete zostať v tomto rezorte, ubytovanie pri skalnatom útvare Los Gigantes na západe je pre cyklistov tou vhodnou voľbou.
  • Obchod s bicyklami Tenerife Bike Training (tenerifebiketraining.com) v rezorte Los Cristianos prevádzkujú bratia Alberto a Marcos Delgadovci a ponúkajú jedno- alebo viacdňové zájazdy po ostrove a, samozrejme, dobre vybavenú požičovňu bicyklov.
  • Ikonický výšľap Vilaflor – Teide, vzdialenosť: 12,2 km, priemerný sklon: 7 %, rekord muži: Faustino Munoz (32:31 min.), rekord ženy: Annemiek van Vleuten (41:37 min.)

 

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Včera 16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

Včera 10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu