Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Auto zrazilo počas tréningu ďalšieho slovenského cyklistu, vodička mu nedala prednosť

Martin Chren utrpel pomliaždeniny kolena a zápästia, má natrhnutý stehenný sval a odreniny lopatiek.
Martin Sarvaš
Auto zrazilo počas tréningu ďalšieho slovenského cyklistu, vodička mu nedala prednosť

Foto: Archív duklacycling.eu

Iba zopár dní po tragickej nehode slovenského cyklistu Adriána Babiča sa stala ďalšia nehoda, pri ktorej zrazilo auto reprezentanta. Tentokrát sa to skončilo so šťastím bez fatálnych následkov.

Pri Tlmačoch zrazilo auto počas tréningu pretekára Dukly Banská Bystrica Martina Chrena. Vodička prichádzala z vedľajšej cesty a cyklistovi nedala prednosť. Pri strete s autom utrpel utrpel pomliaždeniny kolena a zápästia, má natrhnutý stehenný sval a odreniny lopatiek.

„Ďalší reprezentant zrazený autom! Vodička z vedľajšej cesty mu nedala prednosť Nehoda sa stala v okolí Tlmačov,“ informoval na svojom facebooku Slovenský zväz cyklistiky (SZC).

„Dnes počas tréningu zrazilo auto ďalšieho nášho cyklistu – Martina Chrena z Dukly Banská Bystrica. Našťastie, bez fatálnych následkov. Sanitka ho previezla do nemocnice na prehliadku a ošetrenie. Cyklista utrpel pomliaždeniny kolena a zápästia, natrhnutie stehenného svalu, odreniny lopatiek a zničený materiál za tisíce eur,“ píše SZC.

Vodiči, prosíme vás, buďte voči cyklistom ohľaduplní a správajte sa k nim ako k rovnocenným účastníkom premávky. Prečítajte si 10 pravidiel, ktoré by mali rešpektovať vodiči áut pri cyklistoch na cestách.

Slovenské zákony cyklistov nechránia

Bohužiaľ, slovenské zákony nedefinujú presnú a bezpečnú vzdialenosť, ktorú by mali dodržiavať vodiči áut pri predchádzaní cyklistov.

„Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca,“ píše sa v Zákone o cestnej premávke a zároveň to je jediná úprava v zákone, ktorá spomína predchádzanie cyklistov.

„Táto vzdialenosť pri predchádzaní cyklistu nie je v našom zákone stanovená. Z hľadiska bezpečného obchádzania cyklistu odporúčame však minimálne jeden a pol metra,“ hovorí policajt vo videu, v ktorom vysvetľuje, ako by mali vodiči predchádzať cyklistov.

„Slovenské cesty sú pre cyklistov nebezpečné. A nie je to šírkou ciest. Každý, kto si to mylne myslí, by si mal prísť pozrieť aké úzke sú cesty v Belgicku, v Bruseli a ako sa napriek tomu cítia cyklisti bezpečne. Vodiči ich tolerujú, lebo zákon cyklistov chráni,“ vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Minulý rok v lete iba 18-ročný agresívny šofér úmyselne zrazil dvoch cyklistov na ceste pod Tatrami. Šofér predbehol manželský pár na bicykloch, prudko pred nimi pribrzdil a obaja vrazili do jeho auta. Mladému vodičovi hrozí 3-ročné väzenie.

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu