Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nicholsonová po smrteľnej nehode cyklistu spúšťa petíciu za okamžitú zmenu cestného zákona: „Toto je posledná kvapka“

Cestný zákon sa snažili zmeniť už v roku 2017, avšak neuspeli. Novela neprešla s odôvodnením: "Kvôli dvom mŕtvym cyklistom si predsa nebudeme proti sebe štvať 2 milióny vodičov."
Martin Sarvaš
Nicholsonová po smrteľnej nehode cyklistu spúšťa petíciu za okamžitú zmenu cestného zákona: „Toto je posledná kvapka“

Včera sme informovali o tragickej smrti talentovaného slovenského cyklistu Adriána Babiča, ktorého zrazilo auto, ktoré mu vraj nedalo prednosť.

Adrián Babič dosiahol mnoho úspechov. Iba 24-ročný deaflympionik sa narodil s 86 % stratou sluchu, avšak súťažil aj so zdravými pretekármi. V kategórii nepočujúcich iba nedávno získal striebro na majstrovstvách Európy v časovke i v pretekoch s hromadným štartom.

Podpíšte petíciu za prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti cyklistov v premávke.

K incidentu sa vyjadrila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá zdrôraznila, že to bola posledná kvapka a spúšťa petíciu za okamžitú zmenu cestného zákona.

„Toto je posledná kvapka. 24-ročný vynikajúci cyklista, Adrián Babič, bol včera na mieste mŕtvy. Počas tréningu ho zrazil ďalší bezohľadný vodič, jeden z mnohých, ktorí nedokážu tolerovať cyklistu ako plnohodnotného účastníka cestnej premávky,“ píše Nicholsonová v statuse na facebooku.

„Spolu s priateľmi, cyklistami, spúšťame petíciu za okamžitú zmenu cestného zákona tak, aby sa aj cyklisti mohli na slovenských cestách cítiť bezpečne. Sme jedna z posledných krajín EÚ, ktorá nemá v zákone definované bezpečné obiehanie cyklistov.“

Cestný zákon chceli zmeniť už v roku 2017. Neuspeli

Nicholsonová tiež v statuse píše o tom, že už v roku 2017 sa snažili zmeniť cestný zákon, ktorý by chránil cyklistov na cestách, avšak novela neprešla. Dôvod v ich poslaneckom klube znel: „Kvôli dvom mŕtvym cyklistom si predsa nebudeme proti sebe štvať 2 milióny vodičov.“

„Pamätám si, že v roku 2017 sme s Ďuro Droba chceli predložiť zmenu cestného zákona, ktorá stanovila 1,5 metrový odstup od cyklistu pri predbiehaní. Vlastný poslanecký klub nás prinútil novelu stiahnuť. Padali argumenty: kvôli dvom mŕtvym cyklistom si predsa nebudeme proti sebe štvať 2 milióny vodičov.“

Slovenské zákony cyklistov nechránia

Bohužiaľ, slovenské zákony nedefinujú presnú a bezpečnú vzdialenosť, ktorú by mali dodržiavať vodiči áut pri predchádzaní cyklistov.

„Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca,“ píše sa v Zákone o cestnej premávke a zároveň to je jediná úprava v zákone, ktorá spomína predchádzanie cyklistov.

„Táto vzdialenosť pri predchádzaní cyklistu nie je v našom zákone stanovená. Z hľadiska bezpečného obchádzania cyklistu odporúčame však minimálne jeden a pol metra,“ hovorí policajt vo videu, v ktorom vysvetľuje, ako by mali vodiči predchádzať cyklistov.

„Slovenské cesty sú pre cyklistov nebezpečné. A nie je to šírkou ciest. Každý, kto si to mylne myslí, by si mal prísť pozrieť aké úzke sú cesty v Belgicku, v Bruseli a ako sa napriek tomu cítia cyklisti bezpečne. Vodiči ich tolerujú, lebo zákon cyklistov chráni.“

„Adrián Babič bol nesmierne talentovaný cyklista. Bol deaf olympionikom. Mal pred sebou obrovskú športovú budúcnosť. Okrem toho bol synom a priateľom. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť. Je mi z toho smutno.“

Minulý rok v lete iba 18-ročný agresívny šofér úmyselne zrazil dvoch cyklistov na ceste pod Tatrami. Šofér predbehol manželský pár na bicykloch, prudko pred nimi pribrzdil a obaja vrazili do jeho auta. Mladému vodičovi hrozí 3-ročné väzenie.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu