Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kolesá

Test: Kolesá Specialized Roval SLX 24 Disc

Hliníkové kolesá majú stále čo povedať.
Hodnotenie: 4.5/5
799
Biker
Test: Kolesá Specialized Roval SLX 24 Disc

Hodnotenie: Kolesá, ktoré skrášlia akýkoľvek bicykel za priaznivú cenu.

Plusy:

  • Praktická výška a šírka ráfikov
  • Kvalita nábojov
  • Hmotnosť

Mínusy:

  • Zahanbia nejedny karbónové kolesá na trhu

 

Ak už nové kolesá, tak z karbónu. Alebo nie? Ak majú byť karbónové kolesá kvalitné, rozhodne nebudú lacné. Ak majú byť navyše aj ľahké, a pritom čosi vydržať, cena porastie ešte vyššie. Oveľa lepším riešením pritom môže byť ušetriť peniaze a investovať do kvalitných hliníkových kolies.

Symetrické ráfiky na kolesách Roval SLX 24 sú práve z hliníka. Zvonku sú široké 23,5 mm, zvnútra 20. Ráfiky sú vysoké 24 mm, odkiaľ aj pochádza ich modelové označenie. Majú atraktívnu jemne matnú povrchovú úpravu a predné aj zadné koleso má 24 dvakrát stenčovaných okrúhlych špíc DT Swiss Competition Race. To predné je na pravej strane vypletené radiálne, na druhej, kde sa nachádza montážna plocha na kotúče, s dvojitým krížením. Zadné má zase dvojité kríženie na strane kazety a jednotlivé na strane druhej.

Kolesá Specialized Roval majú už dlhé roky v nábojoch vnútornosti od DT Swiss a je to tak aj tu. Náboje Specialized AFD majú zapuzdrené priemyselné ložiská a zadný s vnútornosťami DT Swiss 350 sa otáča nádherne hladko. Ak ho roztočíte rukou v montážnom stojane, dlhšie sa zostanú točiť len tie najdrahšie kolesá na trhu. V balení k nim dostanete ako koncovky na 12 mm pevné osky, tak koncovky na rýchloupináky aj rýchloupináky samotné. Už z továrne sú nainštalované bezdušové pásky a pribalené bezdušové ventily. Testovací pár vybavený 12 mm koncovkami, páskou aj ventilmi sme navážili na pekných 1 562 g. Z toho predné koleso tvorilo 697 a zadné 865 g.

Na trhu to nie sú jediné hliníkové kolesá s takouto hmotnosťou. Rovaly sú však širšie a tým vhodnejšie pre bežných jazdcov hľadajúcich všestrannosť. Či už na ne chcete obuť 25 mm pretekárske plášte, alebo 40 mm gumy na gravelbike, širšie ráfiky dodajú plášťom lepšiu oporu a roztiahnu ich na väčší objem. Aj pri nižších tlakoch držia bezdušové plášte bezpečne. Ak sa vám podarí trafiť ráfik, mali by niečo zniesť.

Vyrobiť hliníkové kolesá, ktoré sú dostatočne odolné, a pritom dokážu excelovať ako na cesťáku, tak na gravelbiku, je neľahká úloha. Specializedu sa to však podarilo. Pri akcelerácii nekladú takmer žiadny odpor a na zvlnenej ceste si ľahko udržiavajú zotrvačnosť. Veľmi pohotová je aj odozva pri zmene smeru a vďaka nízkemu profilu nerobia problémy ani poryvy bočného vetra. Do kopca prichádza k slovu nízka hmotnosť, dole z neho zase tuhosť. Ide o naozaj výborné kolesá, ktoré sadnú prakticky na akýkoľvek bicykel – pretekársky, na tréning či na dochádzanie do práce.

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu