Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Musíte vidieť: Brook Macdonald v dokumente o ceste po hrozivom páde a úraze chrbtice

V lete 2019 utrpel úraz, ktorý mu zmenil život. "Je skvelé, že môžem zdieľať moju cestu a to, že by ste sa nikdy nemali vzdávať nádeje."
Martin Sarvaš

„Jazdil som na bicykli väčšinu života. Keď som mal 11 alebo 12 rokov, mal som kamaráta, s ktorým sme hrali rugby a on mi v jeden deň predstavil svet horskej cyklistiky a odvtedy sme jazdili na bicykloch každý deň,“ hovorí jeden z najlepších zjazdárov na svete, 29-ročný Brook Macdonald.

Brook Macdonald sa začal venovať cyklistike aktívnejšie a musel si vybrať medzi bicyklom a novozélandským národným športom, rugby. Našťastie si vybral bicykel.

Na jeho prvých veľkých pretekoch v roku 2009 sa stal v austrálskej Canberre juniorským majstrom sveta v zjazde. Napredoval skutočne veľmi rýchlo a postupne sa dostal na pódia aj medzi mužskou elitou. V roku 2012  si pripísal svoje prvé víťazstvo na svetovom pohári v zjazde po dokonalej jazde na trati vo francúzskom Val d’Isere.

Úraz, ktorý mu zmenil život

Kariéra talentovaného Novozélanďana pokračovala vo vysokom tempe aj napriek menším zraneniam až do leta v roku 2019. Na sveťáku v kanadskom Mont-Sainte-Anne  prišiel zlomový moment, ktorý mu zmenil život.

Počas prvej jazdy, v spodnej časti trati trafil vytŕčajúci koreň, preletel cez riadidlá a tvrdo dopadol na zem. Utrpel pritom vážne zranenia a zlomil si stavce T12 a L1. Nasledovalo päť hodín čakania v obrovských bolestiach, kým ho odviezla záchranárska helikoptéra.

Brook Macdonald musel podstúpiť náročný zákrok a doktorovi sa našťastie podarilo počas šesťhodinovej operácie napraviť a spojiť zlomené kosti dvomi tyčkami a ôsmimi šróbmi.

Operujúci doktor síce dokázal spojiť zlomeniny, avšak jeho cesta späť na vrchol zjazdovej cyklistiky sa ešte len začala. V tom momente nebolo garantované nič. Ani to, či bude schopný opäť chodiť po vlastných nohách.

Nikdy mu nepovedali, že možno nebude môcť chodiť

„Našťastie mi nikdy nepovedali, že možno nebudem môcť chodiť, pretože mentálne by to bolo omnoho ťažšie. Ale doktor to povedal mojej partnerke a ani ona mi to nepovedala,“ opisuje Brook Macdonald.

Namiesto obáv z toho, ako by mohla byť týmto úrazom ovplyvnená jeho kariéra, Macdonald stanovil cieľ, že bude v nasledujúcom roku opäť jazdiť na bicykli. O dva dni neskôr bol dokázal pohnúť prstami na nohách a do piatich týždňov už sedel opäť na bicykli.

Tým, že bol celý život zjazdár, nebol zvyknutý brať veci pomaly a po malých krokoch. To, že bol nútený spomaliť na tempo svojho zotavujúceho sa tela, bolo preňho cennou lekciou.

„Zmenilo to môj pohľad na život. Mnohí považujú život za samozrejmosť a až keď som ležal na nemocničnej posteli, uvedomil som si, aké dôležité je vôbec vedieť chodiť. Už len toto ma vrátilo do reality. Obrovskou pomocou bola aj podpora ostatných pretekárov. Je skvelé, že môžem zdieľať moju cestu a to, že by ste sa nikdy nemali vzdávať nádeje, že sa vrátite tam, kde ste skončili,“ dodáva Brook Macdonald.

V dokumente Red Bullu The Road Back opisuje Brook Macdonald jeho cestu od zranenia až po úplné zotavenie a návrat na pretekárske trate.

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Zavrieť reklamu