Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kvízy

Kvíz: Ako dobre poznáte cyklistické monumenty?

Máme tu niečo pre skutočných fajnšmekrov. Otestujte sa, ako dobre poznáte rôzne fakty o piatich monumentoch Paríž - Roubaix, Okolo Flámska, Miláno - San Remo, Liege-Bastogne-Liege a Okolo Lombardie.
Biker
0%

Táto klasika býva vždy v marci a má prezývku "La Classica di Primavera" alebo skrátene "La Primavera".

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Po prvýkrát sa odjazdili preteky v roku 1907 a Miláno - San Remo je prvým monumentom v kalendári. Kvôli vojne sa nepretekalo v rokoch 1916, 1944 a 1945. Lucien Petit-Breton bol prvým víťazom. Alfredo Binda bol prvým jazdcom, ktorý vyhral Miláno - San Remo v dúhovom drese majstra sveta v roku 1931.

Aj keď je Miláno - San Remo najdlhšími pretekmi roka, je to väčšinou deň pre šprintérov. Ktorý šprintér vyhral v roku 2009?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Po úspešnom roku 2008 pokračoval Cavendish skvelým výsledkami aj v roku 2009. Vyhral dve etapy na Tour of Qatar a Tour of California a potom porazil Heinricha Hausslera v súboji o titul na Miláno - San Remo.

Aké najlepšie umiestnenie získal Peter Sagan na Miláno - San Remo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Peter Sagan štartoval na Miláno - San Remo 11-krát, pričom až 5-krát skončil na štvrtom mieste. Najlepší výsledok je druhé miesto, ktoré získal v roku 2013, kedy vyhral Gerald Ciolek.

Koľkokrát vyhral Eddy Merckx Miláno - San Remo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V priebehu 11 rokov medzi 1966-1976, 1966-1976 štartoval na Miláno - San Remo osemkrát a iba raz nevyhral (1970). Eddy Merckx získal titul na Miláno - San Remo v rokoch 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975 a 1976.

Čím je známy druhý monument roka Okolo Flámska prezývaný "De Ronde"?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aj keď sa trasa každý rok zľahka mení, Muur-Kapelmuur je tradične predposledným kopcom, zatiaľ čo najobávanejším stúpaním je Koppenberg, ktorý má v najstrmším miestach sklon až 22%.

Ktorý olympijský šampión v roku 2009 na pretekoch Okolo Flámska niesol svoj bicykel v rukách do kopca na Koppenberg po tom, ako sa mu roztrhla reťaz?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Cancellara vyhral zlato v časovke a bronz na pretekoch s hromadným štartom na Olympiáde v roku 2008. Jeho šance na víťazstvo "De Ronde" však prekazila roztrhnutá reťaz.

Kto bol prvým pretekárom, ktorý vyhral Okolo Flámska trikrát za sebou?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Magni vyhral "De Ronde" v rokoch 1949, 1950 a 1951.

Týždeň po Okolo Flámska nasleduje klasika Paríž - Roubaix, ktorá je známa ako "Kráľovná klasík". Napriek tomu má pravdepodobne trefnejšiu prezývku. Akú?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Monument Paríž - Roubaix mal svoju premiéru v roku 1896. V roku 2009 mala trasa 259km a Tom Boonen získal svoj tretí titul na tejto klasike.

Medzi rokmi 1923 - 2005 vyhralo Okolo Flámska a Paríž - Roubaix oboje preteky v jednej sezóne deväť jazdcov, z čoho až ôsmi boli Belgičania. Z akej krajiny pochádzal Heiri Suter, ktorý získal double v roku 1923?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Rok 1923 bol jediným rokom, ktorý Suter vyhral oboje preteky. Až rekordných šesťkrát vyhral klasiku Zuri-Metzgete.

Štvrtým monumentom roka je Liege-Bastogne-Liege, ktorý mal svoju premiéru v roku 1892. Akú má prezývku?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V rokoch 1892 a 1893 boli preteky Liege-Bastogne-Liege iba amatérskymi pretekmi. Na profesionálne sa zmenili v roku 1894.

Ktorý Španiel vyhral v roku 2008 Liege-Bastogne-Liege - jeho druhé víťazstvo na monumente?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Valverde vyhral Liege-Bastogne-Liege až štyrikrát, v rokch 2006, 2008, 2015 a 2017.

Posledným monumentom v roku je Giro di Lombardia - Okolo Lombardie. Pod akou prezývkou pripomínajúcou ročné obdobie je tento monument známy?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Preteky Okolo Lombardie mali premiéru v roku 1905 pod názvom Milan-Milan. Známe sú najmä stúpaním na Madonna del Ghisallo.

Taliani vyhrali viac ako polovicu pretekov Okolo Lombardie, no jednému Írovi sa to podarilo až trikrát medzi rokmi 1983 - 1991. Ako sa volá tento pretekár?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kelly vyhral v roku 1988 Okolo Španielska, štyri zelené dresy na Tour de France a až sedemkrát po sebe získal žltý dres na Paríž-Nice.

Z akej krajiny boli prví traja cyklisti, ktorí vyhrali počas svojej kariéry všetkých päť monumentov?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Rik van Looy vyhral 8 titulov z monumentov v rokoch 1958 - 1965. Roger De Vlaeminck má na konte 11 monumentov z obdobia 1970 - 1979. Eddy Merckx získal až 19 titulov z monumentov v rokoch 1967 - 1976.

Koľko monumentov vyhral Peter Sagan?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Peter Sagan vyhral svoj prvý monument v roku 2016 na pretekoch Okolo Flámska a o dva roky neskôr vyhral Paríž-Roubaix.

Z ktorého monumentu má titul Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V tohtoročnej edícii Okolo Flámska porazil v šprinte Mathieu van der Poela Kasper Asgreen.

Z ktorého monumentu má titul Wout van Aert?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tento rok skončil na La Primavera na treťom mieste, za ním skončili Peter Sagan a Mathieu van der Poel.

Ako dobre poznáte cyklistické monumenty?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu