Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Z Trnavy do lesov Malých Karpát cez dedinu, ktorú si obľúbil aj Beethoven

V období súčasných obmedzení pohybu z okresu do okresu je najlepšie sadnúť si na bicykel a odviezť sa z mesta rovno do prírody. Preto by sme vám radi predstavili pekný cyklookruh, ktorý vás zavedie z Trnavy do lesov a lúk Malých Karpát.
Biker

Text: Martina Strihová; foto: Miro Pochyba

Cyklotrasa 2203 sa začína na severovýchode Trnavy. Vedie väčšinou po asfaltovej ceste, ale nejakú časť tvoria aj kamenistá a poľná cesta, takže je vhodné vziať si horský alebo krosový bicykel.

Ráno sme vyrážali z Trnavy. Je to pekné historické mesto nazývané aj Malý Rím, pretože tu stojí množstvo kostolov. Bolo by tu čo obzerať, no aby sme mali dostatok času na celodenný výlet,  zastavili sme sa len pri bazilike svätého Mikuláša s námestím. Potom sme už vyrazili na našu cyklotrasu a zamierili po ceste do dediny Dolná Krupá.

Dedina, ktorú si obľúbil aj Beethoven

Nie každá slovenská dedina ponúka toľko zaujímavostí ako Dolná Krupá. Tá sa pýši napríklad zachovalým kaštieľom s veľkým anglickým parkom, krásnymi stromami, jazierkom a v skorej jari aj úrodou medvedieho cesnaku. Stretali sme domácich s košíkmi, ktorí si ho práve šli nazbierať.

Kaštieľ v Dolnej Krupej postavila rodina Brunsvikovcov, ktorých Mária Terézia povýšila do grófskeho stavu. Toto miesto si obľúbil aj skladateľ Ludwig van Beethoven. Vraj práve tu skomponoval svoju najznámejšiu Sonátu mesačného svitu. V domčeku záhradníka nájdete aj Beethovenovu pamätnú izbu.

Grófka Choteková zas preslávila toto panstvo po celom svete svojím rozáriom, kde mala vyše 6 000 koreňov ruží. Tie vyvážala nielen do Európy, ale aj USA a Kanady. Na jej počesť sa tu každoročne koná Slávnosť ruží.

Dnes v tradícii ružovej grófky pokračuje Medolandia, ktorej areál susedí s parkom. Medovinotéka založila rozárium, v ktorom vysadili viac ako 1 000 ruží vrátane špeciálne vyšľachtenej ruže na počesť grófky po 150 rokoch od jej narodenia.

Táto nezvyčajne krásna a voňavá ruža je súčasťou ich špeciálnej medoviny. Síce bola nedeľa, v Medolandii mali ale otvorené a tak sme sa tu zastavili na návštevu, kávu a nakúpili niekoľko prírodných medových darčekov.

Odtiaľto sme sa cez menej známu dedinu Horná Krupá začali približovať ku kopcom Malých Karpát. Keď sme vošli do lesa, asfaltová cesta stúpala len mierne a tak sme trasu celkom dobre zvládali, niektorí aj s trochu slabšou kondičkou po zime.

Neskôr sa začali striedať výstupy a rýchle zjazdy. Cez krásne bukové lesy s medvedím cesnakom a okolo priezračných malokarpatských potôčikov sme sa približovali k Dobrej vode.

Dobrá voda

Dobrá voda je malebná dedinka obklopená lesom zo všetkých strán. Dôvodov na jej návštevu je hneď niekoľko. Prvým je zrúcanina hradu Dobrá voda, ktorá sa však nachádza asi 1,5 km nad dedinou.

Druhým dôvodom je pamätná izba katolíckeho kňaza, básnika a národného buditeľa Jána Hollého, ktorého tu, v Dobrej vode, prišli navštíviť aj Štúr, Hurban a Hodža s otázkou kodifikácie spisovnej slovenčiny. Tretím dôvodom na návštevu je príroda okolo Dobrej vody, pramene a známa občasná Vyvieračka pod Bachárkou so zaujímavými skalami naokolo.

Z Dobrej vody sme zamierili ďalej cez kopce a lúky, na jednej z nich sme si spravili prestávku na obed, v lese sme pozorovali stádo laní a potom nás už čakal dlhší zjazd smerom do Chtelnice, popri potoku Chtelnička s dvomi vodnými nádržami obkolesenými lesom.

Chtelnica

Po ceste dolu kopcom sme sa najskôr zastavili pri vodnej nádrži Výtok, kde sa nachádza staré rekreačné stredisko. Nižšie bola väčšia priehrada Chtelnica, pekné miesto na rekreáciu, dokonca sa tu vraj dá aj kúpať. Keď zídete do Chtelnice, môžete sa zastaviť pri kaštieli, ktorý je ale momentálne v rekonštrukcii.

V Chtelnici sme sa už s lesmi Malých Karpát rozlúčili a zamierili opäť na cestu prechádzajúcu poľami a dedinkami smerom na Nižnú a do Jaslovských Bohuníc. Aj v Jaslovských Bohuniciach sme našli pekný kaštieľ, ktorý dnes slúži ako luxusný penzión. Obklopuje ho park so vzácnymi cudzokrajnými drevinami.

Extra tip: Ruiny Katarínky

Ak ste pokročilý cyklista, môžete si trasu obohatiť o výlet na obľúbenú Katarínku – ruiny kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ktoré ležia uprostred lesa.

Kostol a kláštor boli postavené na mieste, kde sa vraj niekoľkým ľuďom zjavila sv. Katarína. Vzdelaná Katarína z Alexandrie v 3. až 4. storočí prešla na učenie Ježiša a bola kvôli tomu umučená. Staré múry kláštora v tichom lese majú magickú atmosféru, aj preto je toto miesto turistami veľmi obľúbené.

Náš dojem

Cyklookruh 2203 z Trnavy cez Malé Karpaty sa nám skutočne veľmi páčil. Lesy, lúky, potoky, čerstvý lesný vzduch, ale aj historické pamiatky v tejto oblasti jednoznačne stoja za návštevu. Ak netrénujete pravidelne, bude pre vás asi náročné prejsť túto trasu naraz.

Má totiž približne 75 km a takmer polovicu z nej tvoria kopce. V tom prípade je možné rozdeliť si ju na menšie okruhy. Nie je na čo čakať, sadnite na bike a poďme na to!

V spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom.


Vaše komentáre

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu