Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Galantský cyklookruh: Aj rovina má svoje čaro

Romantické a pokojné zákutia kľukatiaceho sa Malého Dunaja, vzácne vodné mlyny, šíra rovina a miestami totálny pokoj a ticho ako na konci sveta.
Martin Sarvaš
Galantský mestský park s Esterházy kaštieľom.

Bikeri, pripravte sa na rovinu. Pravdupovediac, aj my sme do tohto južného kúta Slovenska zamierili tak trochu s predsudkami.

Čo zaujímavé by nás už na rovine mohlo čakať… Ale našlo sa toho prekvapivo veľa. Romantické a pokojné zákutia kľukatiaceho sa Malého Dunaja, vzácne vodné mlyny, šíra rovina a miestami totálny pokoj a ticho ako na konci sveta.

Galantský cyklookruh meria 64 km a za pekného počasia je to určite výborný tip na rodinný výlet. Trasa vedie po poľných cestách, panelovej ceste a miestami po normálnych cestách. Preto odporúčame zobrať krosový alebo horský bicykel a vyraziť za suchého počasia.

My sme náš výlet začali v Galante, kde sme najskôr preskúmali mestský park s kaštieľom rodiny Esterházyovcov. Tento zaujímavý neogotický kaštieľ je momentálne v rekonštrukcii a v parku okolo neho rastú veľké staré duby, tisy a ďalšie vzácne stromy. Je to najzelenšie miesto v Galante.

Z Galanty sme vyrazili po normálnej ceste do dediny Košúty, kde sa nachádza menší park z 19. storočia. Tu sme zišli na poľnú cestu a prešli ňou do Čierneho Brodu. Dá sa tam však dostať aj po normálnej ceste. Prechádzali sme okolo riečok Dudváh a Čierna voda alebo cez ne, okolo rybníkov… a stále po poľných cestách sme prešli až do Jelky.

Vodný kolový mlyn Jelka.

Okolie vodného mlyna v Jelke na Malom Dunaji je veľmi obľúbené a vychýrené rekreačné miesto. Tento vodný mlyn sa v strednej Európe považuje za raritu.

Výnimočný je tým, že je trojposchodový, drevený, vo vode stojí na koloch a vieme, že existoval už v roku 1894. Pôvodne však tento mlyn nebol kolový, ale lodný. Lenže lodné mlyny prekážali lodnej doprave a tak aj mlyn v Jelke musel byť v roku 1900 prestavaný na kolový.

Je to pekné miesto a v sezóne sa tu radi zastavujú a táboria turisti splavujúci Malý Dunaj. Splav Malého Dunaja je populárny, pretože rieka tečie väčšinou pokojne a obkolesuje ju pás lužného lesa. Za najkrajšiu sa považuje časť od Zálesia po sútok s Klátovským ramenom pri Topoľníkoch.

Na tomto mieste si dajte pauzu.

Altánok so strechou z rákosia priamo na vode je romantické miesto, ktoré rozhodne neobíďte a oddýchnite si tu. Na našej cyklotrase sa nachádza v dedinke Lúky – Orechová Potôň.

Sú to odľahlé miesta, kam by ste sa normálnou cestou dostali jedine zo vzdialenej Dunajskej Stredy, preto je tu neuveriteľný pokoj. Trochu sme závideli tým, čo tu bývajú.

Za Orechovou Potôňou sa začína Klátovské rameno, ktoré sa síce trochu odkláňa od našej trasy, no nedá nám ho nespomenúť. Klátovské rameno je od Malého Dunaja oddelené a je zaujímavé tým, že nemá žiadny prameň ani prítok.

Vzniká zo spodných vôd a preto sa vyznačuje veľmi čistou vodou. Sú to akoby jazierka s bohatým okolitým porastom a s hĺbkou od niekoľkých centimetrov až po 5 metrov.

Klátovské rameno  je vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu a je to jedna z najpriezračnejších riek na Slovensku, ktorá je navyše plná života. Žijú tu vzácne chránené živočíchy a platí až 5. stupeň ochrany. Klátovské rameno sa tiež dá splavovať, ale iba člnom bez motora.

Vodný mlyn Tomášikovo.

Na cyklotrase nás čakal ešte jeden vodný mlyn, takisto veľmi starý. Už v roku 1893 bol prestavaný z lodného mlyna na kolový a mlelo sa v ňom až do roku 1960.

Na tomto peknom mieste so starými bútľavými vŕbami sa tiež dá táboriť. Sútok Malého Dunaja a Suchého potoka nám tak trochu pripomínal miesto na Devíne, kde sa do Dunaja vlieva rieka Morava, len v oveľa menšom formáte. Príroda tu má svoje čaro!

Čierna voda.

Odklonili sme sa od Malého Dunaja a vybrali sa popri riečke Čierna voda až do dediny s podobným názvom. Tu sa, mimochodom, nachádza aj super štrkovisko, kde sa dá cez leto výborne okúpať. A potom sme sa už cez polia a dedinky vracali naspäť do Galanty.

Náš dojem

Ako sme na začiatku spomenuli, na juh Slovenska sme sa vybrali s trochou skepsy. No náš dojem je veľmi dobrý! Úprimne, už teraz sa tešíme, že sa sem vrátime.

Tento pokoj, meandre Malého Dunaja a ďalšie riečky, kanály či rybníky si nás získali a Galantský cyklookruh vám za dobrého počasia určite odporúčame.

V spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom.

Vaše komentáre

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu