Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Test: Full-face helma Troy Lee Designs D4

LD tvrdí, že toto je najbezpečnejšia helma, akú kedy vyrobili. Pôsobivé je, že popri tom znížili hmotnosť na minimálnych 960 g a citeľne zlepšili aj vetranie.
Hodnotenie: 4.5/5
544
Biker
Test: Full-face helma Troy Lee Designs D4

21.11.19. MBUK Windhill. PIC © Andy Lloyd www.andylloyd.photography

Plusy: Super pohodlná počas dlhších zjazdov. Ventilácia je dobrá, berúc do úvahy pokrytie a ochranu hlavy. Nízka hmotnosť a výborný vzhľad.

Mínusy: Drahá. Popruh pod bradou sa nám po pár mesiacoch začali rozstrapkávať.

Verdikt: D4 pokračuje tam, kde skončila D3, a ponúka bezpečnosť, komfort, štýl a teraz navyše aj nízku hmotnosť a chladnú hlavu.T

D4 pripomína svojho legendárneho predchodcu D3, TLD ale tvrdí, že táto nová helma je najbezpečnejšia, akú kedy vyrobili. Jadro tvorí konštrukcia z TeXtreme karbónových vlákien s jednosmernými vláknami karbónu, polykarbonátu, EPS peny a MIPS vrstvy.

Helma sa doťahuje dvojitým „D“ prstencom, rýchlo odnímateľnými lícnymi vložkami a odpadávaním šiltom. Troy Lee Designs priznal fakt, že pri niektorých pádoch dokážu tvrdé okraje po bokoch helmy spôsobiť zranenie kľúčnej kosti, preto pridali mäkké na oboch stranách. Pôsobivá je najmä hmotnosť D4, 960 g (veľkosť M), čo je o 300 g menej ako najnovšia Fox Rampage Pro Carbon MIPS.

Všetka táto technológia však prichádza s pridanou cenou. Našťastie k tomu aspoň dostanete náhradný šilt a luxusnú tašku. Existuje aj verzia z lacnejšieho kompozitu, ktorá je iba minimálne ťažšia.

Bezpečnosť bola prioritou TLD, no očividne sa zamerali aj na vetranie helmy. Na rozdiel od svojho predchodcu s veľmi hladkým a jednoliatym povrchom má nová generácia veľké otvory na čele a šesť nasávacích dier na vrhu helmy. Zadné výduchy nemajú sieťovinu, tak ako to bolo na D3.

Počas jazdy si uvedomuje mnohé výhody, ktoré nová D4 prináša. Absolútne komfortná, hodvábne mäkké vypchávky a výborné veľkostné proporcie. To všetko vytvára bezpečnú, presne priliehavú helmu bez žiadnych tvrdých miest. Priame porovnanie s Fox Rampage Pro Carbon odhalilo, že Fox je o trochu tesnejšia (hoci obe veľkosti M sú určené obvodom 57 – 58 cm) a nie je taká pohodlná počas dlhšieho nasadenia.

TLD má navrch aj pri udržovaní teploty. D4 je nie len pocitovo ľahšia, ale aj citeľne chladnejšia, keď sa rozhýbete. Tiež preferujeme možnosť nastavenia výšky šiltu, ktorý je na helme Fox fixovaný v jednej polohe. Hoci toto všetko znie ako samá chvála, náš testovaný kus nebol bez chyby.

Pre DH jazdenie preferuje bohato obostlaný popruh a uzávierku „D“ prsteňmi, no čím dlhšie sme helmu používali, tým ťažšie sa nastavovala na správne napätie, pretože popruh sa začal v tomto mieste rozstrapkávať.

Toto by sme rozhodne nečakali na helme v tejto cenovej kategórii, ale TLD sa obhájil, že išlo o jeden z predprodukčných testovacích kusov. Okrem tejto chyby bolo nosenie helmy výhradne príjemným zážitkom. Vďaka vynovenému vzhľadu, nízkej hmotnosti, zlepšenej ventilácii a pôsobivej ochrane hlavy sa TLD s modelom D4 opäť zaradil na úplnú špičku full-face heliem.

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu