Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Stevens Monarch Trail – veľký návrat v ostrej podobe

Biker
Stevens Monarch Trail – veľký návrat v ostrej podobe

Stevens Monarch býval skoro až tradičným modelom v ponuke nemeckého výrobcu a už v roku 2012 priniesol najväčší dostupný priemer kolies, teda v čase, keď časť hardtailov verila stále „šestadvacítkám“.

Po niekoľkoročnej pauze sa Monarch vracia s rovnakým priemerom kolies, ale s úplne odlišnou geometriou. Je snáď až trochu smiešne postaviť obe kolesá vedľa seba a vidieť, kam sa doba posunula. Prospelo to predtým veľmi obľúbenému modelu?

Na máloktorom bicykli možno tak jasne vidieť, akými zmenami hardtaily za posledných pár rokov prešli. Môže za to niekoľkoročný výpadok modelu Monarch, ktorého „medzičlánok“, ktorý by plynule prechádzal k viac Priostrenie geometriu jednoducho nevznikol.

Čo najkratšie zadná stavba, veľmi dlhý predný rámový trojuholník a pomerne položený uhol hlavovej rúrky – taký je recept, ak sa dnes stavia trailový hardtaily. Niekoľkými svojimi uhly si tieto bicykle nezaostávajú ani s all mountainovými fully, bez debaty …

Aj taký je nový Monarch Trail. Vznikol v Hamburgu „na čistom papieri“ a je to poznať – od ostatných modelov značky sa pomerne odlišuje a snáď vo všetkých ohľadoch ide cestou jednoduchosti. Zrejmé je to pri pohľade na rám zo zliatiny 6061.

Otvory pre jeden košík na fľašu, žiadny návarok na priamu montáž prešmykovača a mohutné zvary, spájajúce príkladne dimenzované rúrky. Kto očakáva pevnú zadnú boost osu či kónicku hlavovú trubku, nie je na omyle. Tieto dispozície sú v kategórii samozrejmosťou a zároveň zaručujú bezproblémovosť pri tvrdom zaobchádzaní, pre ktoré je nový Monarch Trail určený viac, ako kedykoľvek predtým.

 

Za značne odolné a možno aj zámerne ľahko naddimenzované možno považovať osadenie, za aké by sa nemusel hanbiť aj niektorý enduro model. Tak napríklad predná vidlica Marzocchi Z2, nový model slávnej značky, vystupujúce už druhú sezónu pod krídlami amerického „odpruženářského“ gigantu, firmou Fox. Nový „bombera zet dva“ prináša priemer vnútorných nôh 34 mm, 140 mm zdvihu a nikoho neprekvapí, že vzdialenosť medzi pätkami pre 15 mm pevnú os je 110 mm – teda štandard boost.

Pohon je v réžii iného giganta. Tým je Sram, v kombinácii XO1 / X1 Eagle s prevodmi 1×12. Špičkové „orlie“ osadenie vítame všetkými desiatimi, k trailovému kolu sa hodí viac než dobre a jeho mechanická odozva všetko len podčiarkuje.

Stevens svoje kolesá osadzuje rád teleskopickými sedlovky Kind Shock a ani tu tomu nie je inak. Model RAGE Aj disponuje 125 alebo 150 mm zdvihu v závislosti na veľkosti rámu. S pohľadom na nižšiu stavbu rámu a predovšetkým, ak idete často za sedlo, vítali by sme ako minimum pokojne oných 150 mm. Druhá strana mince je ale tá, že Monarch Trail je puristickým strojom, málokto s ním bude s vysoko posadeným sedlom absolvovať dlhé cesty a krájať rekordy v nájazde kilometrov.

S tým súvisí aj obutie a samotná zapletená kolesá, ktoré sú vďaka ráfikom Sun Ringle Duroc TR35 stávkou na pevnú istotu. Nesú plášte Schwalbe Magic Mary Evolution vpredu a Hans Dampf Evolution vzadu. Hlavne predné dezén je naozaj nekompromisný a ťažko ho privediete do úzkych.

Vyložene freeridová či enduro voľba ktorý príkladne vedie stopu. A pretože ide o hardtaily – v teréne viac neposedný stroj oproti Fullu, je vzorné spojenie s povrchom vítané. Riadne stabilite Monarch napomáha tiež vhodne dimenzovaný kokpit s krátkym predstavcom a 780 mm širokými riadidlami s ľahkým zdvihnutím. To všetko z osvedčenej vlastnej produkcie Oxygen.

Bola by škoda nespomenúť tiež použité brzdy, pretože tu si našli svoje miesto štvorpiestiky od Shimana, presnejšie model BR-MT520. Dávno sú preč doby, keď mali také „kotvy“ vyhradené miesto iba v zjazde či freeridu sa sadami Zee a Saint. Týmto Stevens Monarch podčiarkuje, že je pripravený na naozaj veľké veci, pretože nadpriemerné sú aj použité kotúče – 203 mm vpredu a 180 mm vzadu.

Čo dodať? Stevens Monarch Trail sa vracia vo veľkej forme ako moderný trailbike so všetkým, čo na takom bicykli túžite mať. Ak sa na neho budete pozerať správnym pohľadom, nemožno nájsť hluché miesta.

Možno nedokáže ponúknuť takú jazdnú ľahkosť a nenútenosť z dôvodu prísnej geometrie ako modely z predchádzajúcich rokov, na trailu však všetko vynahrádza a pravdepodobne znesie oveľa viac, než sa bežne očakáva. Limitom tak môže byť až zručnosť jazdcov, a to býva pre bicykel jedna z najväčších pochvál.

Ďalšie info: www.stevens-bikes.cz

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu