Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Návod: 5 zásadných parametrov pri výbere svetla na bicykel

Mať svetlo na bicykli sa jednoducho oplatí za všetkých okolností. Od rána do večera. Od jesene do leta. Ide predsa o vašú bezpečnosť. Poďme si posvietiť na najdôležitejšie parametre pri výbere svetla na bicykel.
Biker
Návod: 5 zásadných parametrov pri výbere svetla na bicykel

Za zníženej viditeľnosti patria svetlá do povinnej výbavy a podľa zákona ich musíte mať na bicykli. Je to bezpečnostný prvok, ktorým ostatným účastníkom premávky jasne hovoríte: „Bacha, som tu tiež!“. A to je informácia, ktorú stojí zato vysielať do sveta ako v noci, tak cez deň.

Určenie

Pred kúpou svetla na bicykel si rozmyslite, kedy a kde budete potrebovať na bicykli svietiť. Ak budete svetlo používať len pre večerné dojazdy domov po osvetlených komunikáciách a cyklotrasách, budú vám stačiť bezpečnostné svetlá – blikačky. Vpredu biela, vzadu červená sa postarajú o to, aby vás videli ostatní. Nezaručí vám však, že budete spoza riadidiel na cestu sami dobre vidieť.

Pre časté nočné jazdenie po neosvetlených komunikáciách alebo v teréne voľte výkonnejšie predné svetlomety. Drvivá väčšina dnešných svetlometov využíva LED diódy, pretože sú malé, ľahké, energeticky nenáročné a tiež výkonné.

Svietivosť a svetelný kužeľ

Pri výbere svetla na bicykel sledujte aj svietivosť. Tá je vyjadrená hodnotou lúmenov (lm). Všeobecne platí, že čím viac lúmenov, tým viac svetla. Blikačky mávajú svietivosť do 100 lm. Svetlá na nočné jazdenie by mali mať aspoň 300 lm..

Nočných jazdcov by mal zaujímať aj tvar svetelného kužeľa, ktorý svetlo produkuje. Pre jazdu po spevnených cestách stačí dlhý a úzky kužeľ svetla. V teréne oceníte širší kužeľ svetla. Zväčší sa vám periférne videnie a lepšie nájdete ideálnu stopu medzi nerovnosťami.

Spôsob uchytenia

Väčšina predných svetiel sa pripevňuje na riadidlá. U blikačiek sa väčšinou prvá aj každá ďalšia montáž zaobíde bez náradia. Svetlo na riadidlá pripevníte jednoducho pomocou silikónového upínacieho pútka a rovnakým spôsobom je riešené uchytenia zadných blikačiek. Ideálnym miestom pre zadné svetlo je sedlovka. A keď je sedlovka krátka, dá sa zadné svetlo zaháknuť sponou o bundu, batoh alebo ponožku.

Väčšie, výkonnejšie a ťažšie predné svetlomety mávajú pevnejší držiak, aby svetlo vplyvom vibrácií nemenilo nastavený smer svietenia. Okrem riadidiel sa dá predné svietidlo pripevniť aj na prilbu. Výhodou tohto riešenia je pohyb svetla kopírujúci pohyb hlavy. Svietite vždy tam, kam sa pozeráte.

https://www.knog.sk/produkt/knog-svetlo-pwr-mountain-2000-l/4553

Zvláštnu pozornosť si zaslúži produktová rada PWR od Knogu. Obsahuje potrebné predné svetlo PWR Mountain 2000L s integrovanou powerbankou, predlžovaciu kabeláž Bike Extension Mount a držiak na prilbu. Samotné svetlo sa skladá z vymeniteľnej svetelnej hlavice a z powerbanky, ktorá sa dá využiť pre dobíjanie iných zariadení. Dokúpiť si môžete aj popruh na hlavu, ku ktorému pripojíte hlavicu a vznikne čelovka, alebo ďalšie praktické príslušenstvo.

Spôsob napájania a dobíjanie

Podľa frekvencie, s akou budete svetlo na bicykli využívať, voľte aj spôsob napájania. Na občasné blikanie si vystačíte aj so svetlami s jednorazovými batériami. V režime blikania dokážu bežať aj desiatky hodín, takže príležitostným jazdcom môžu vystačiť aj na niekoľko sezón.

Pokiaľ ale na bicykli jazdíte častejšie, alebo dbáte na svoju bezpečnosť a svietite aj cez deň, voľte svetlá s integrovanou dobíjacou baterkou. Je to ekologickejšie a praktickejšie, než stále kupovať nové baterky. Dobíjacie svetlá mávajú v balení špeciálnu nabíjačku alebo ich vo fabrike vybavili USB portom.

Vzhľad

Často ani ten najracionálnejší dôvod a najpraktickejšia vychytávka nie sú dostatočnými argumentmi pre kúpu toho či onoho svetla. Jasne, svetlo má byť funkčné, ale musí sa nám páčiť. Čo si budeme hovoriť, vyberáme očami.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu