Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Truhlík50plus na bicykli alebo rozhovor o veciach, ktoré MI robia radosť

Biker

Truhlík50plus je jeden z harcovníkov pôsobiacich v slovenskom rádiovom éteri. Ak niekomu niečo hovorí FUN rádio, potom vie, že už 29 rokov patrí neodmysliteľne práve v tejto značke. Truhlík už zo svojej podstaty všetko vie, všade bol, vždy skúša nové veci a zo skúsenosťami sa rád podelí. Posledné roky však patrí aj k zástancom zdravšieho životného štýlu, ku ktorému v jeho podaní patrí aj bicyklovanie.

Prepis rozhovoru externého redaktora mi-store.sk Dalibora K. s odborníkom na všetko Truhlíkom.

Prečo práve bicykel?

Šport patrí neodmysliteľne k môjmu životu. Snowboarding, lyžovanie, volejbal, stolný tenis, ale najmä pribúdajúca hmotnosť poznačili moje kolenné kĺby. Artróza a odtrhnutý meniskus nie sú práve obľúbené výrazy, dokonca ani u rekreačných športovcov. Pár rokov pred hranicou 50-ky som sa pokúsil niečo so svojou chátrajúcou schránkou urobiť. Na odporúčanie ortopéda som mal na výber plávanie a bicyklovanie. Keďže plávam ako kameň, začal som jazdiť 20- až 30-kilometrové trasy, dvakrát týždenne, na trekingovom bicykli po Malých Karpatoch, ktoré máme za rohom. Stal sa zo mňa Ó-Ká-Jec – osamelý karpatský jazdec.

Ale tomu sa ešte nehovorí bicyklovanie…

Jasné, že nie. Pred tromi rokmi sa mi podarilo zázračne schudnúť vďaka ryžovej diéte zo stovky takmer o 20 kg. Z konfekčnej veľkosti XXL bolo zrazu L a ja som sa začal cítiť energeticky lepšie. A to bol ten správny impulz na kúpu mojej cyklokrosky.

Postupne začali padať pre mňa dovtedy nepredstaviteľné hranice. 50 – 70 – 100 – 130 – 150 km na jeden výjazd. Začal som objavovať aj ďalšie pojmy, ktoré sa skrývajú za cyklistikou – kalórie, watty, segmenty, strava… Po krôčikoch sa vo mne opäť začala prebúdzať súťaživá duša pretekára.

Takže prokontinentálne tímy, traste sa, prichádza nové meno?

Keby som ťa nepoznal, tak by som sa práve v tejto chvíli zdvihol (smiech). Nemôžeš ma porovnávať s „horskými blechami“. Poďme radšej k tomu vývinu. Okrem bicykla existuje množstvo drobností, ktoré ti vedia jazdenie spríjemniť alebo ťa posunúť ďalej. Mojou prvou investíciou do vecí, ktoré som nekúpil v cykloshope, boli hodinky Stratos od Xiaomi.

Znamenalo to pre mňa vstup do tabuľkových hodnotení. Vďaka Stratosu som si dokázal jednoducho odsledovať tréningové zóny, rýchlosť, prejdené kilometre a všetko mať pekne pokope na jednom mieste v appke v mobile. Konečne som mal dátami overené zlepšenie kondície. Napriek tomu, že v súčasnosti už používam cyklopočítač, hodinky na mojej ruke zostali. Sú dokonalou zálohou v prípade núdze.

Ale ty máš tých drobností viac…

Mám. Ak niekomu vyhovuje svišťanie vetra v ušiach, nemám nič proti tomu. Ale ja v uchu pri krajnici musím mať hudbu s pravidelným tempom. Druhé ucho vždy sleduje okolie a premávku. Od káblových slúchadiel som prešiel na bezpečnejšie bezdrôtové MI True Wireless Earphones.

Sedia v mojich ušiach ako uliate s výdržou presne na bežné výjazdy. Neviem, či takúto hudobnú podporu využívajú aj profíci, ale viem, že na komunikáciu s tímovým šéfom používajú slúchadlo s mikrofónom. A ja ich používam na komunikáciu s manželkou.

Ale výjazd môže trvať dlhšie, ako kapacita tvojich vecičiek…

Môže. Ale keďže sa vďaka mojej hmotnosti nezaradím medzi „gramárov“, patrí Fast Charge Power Bank do mojej povinnej výbavy bicykla tak, ako svetlá. Zmestí sa MI do vrecka na drese alebo do podsedlovej kapsičky.

Fajn, sme späť doma z výjazdu, a tým sa to končí…

Tu ťa musím zastaviť. Deň amatérskeho cyklistu Truhlíka pokračuje ďalej servisom. Aj tu sa MI podarilo zohnať nejaké vychytávky. Skrutkovač 8 v jednom, ale najmä vysokotlaková pumpa Portable Electric Air Compressor si našli svoje miesto v mojej dielni. Šikovná pumpa digitálne meria tlak a aj dofúka na presne stanovené hodnoty.

Môj domáci pneuservis sa jednoznačne zrýchlil a experimentovaním som konečne našiel správne tlaky na jazdy s bezdušovými kolesami. Keď som ju zobral na prvý výjazd, pošťastilo sa mi zachrániť aj mladú rodinku s defektom, a to bez funenia pri manuálnom hustení. Ten pocit, keď si pre deti, ale aj dospelých hrdina s fúkacím čudom… (smiech)

A nejde táto tvoja záľuba v skúšaní trošku do peňazí?

Hmmmm (zamyslí sa)… Trošku ide, ale aj ja si nechám poradiť. A vecičky, ktoré si už kúpim, MI musia robiť radosť. A mám takú teóriu, že v každej inovátorskej firme, akou je aj XIAOMI, musí byť nejaký skrytý fanúšik cyklistiky.

To je ako keby som počul hovoriť nejakého Truhlíka?

Ale veď ja som Truhlík! (smiech) Ak chceš, spravíme si fotku na môj nový Xiaomi Note 10… A použijem na to perfektnú selfie tyč s diaľkovým ovládaním, ktorú tiež nosím na biku…

Heeeej… Kam utekáš? Ešte som ťa chcel ponúknuť ryžovým koláčikom z ryže z môjho nového ryžovaru!!!

A je preč. Tak to aby som sa pripravil na ten rozhovor pre časopis Varenie a diéta.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu