Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fabio Jakobsen utrpel pri páde vo vysokej rýchlosti vážne zranenia. Je stabilizovaný, no v umelom spánku

V záverečnom šprinte dosahovali pretekári rýchlosť až 80 km/h. Dobrá správa je, že Jakobsen pravdepodobne nemá poškodený mozog ani miechu.
Martin Sarvaš

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cyclisme Actualités (@cyclisme_actualites),

Cyklista tímu Deceuninck-QuickStep Fabio Jakobsen včera utrpel vážne zranenia pri páde v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska.

Lekári opísali Jakobsenov stav ako stabilizovaný, ale museli ho uviesť do umelého spánku. Dobrá správa je, že podľa vyšetrení nemá Jakobsen poškodený mozog ani miechu.

Holandský cyklista narazil vo vysokej rýchlosti do bočných zábran po tom, ako ho vytlačil Dylan Groenewegen. Následne spadli aj ďalší pretekári Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Jasper Philipsen (UAE Team Emirates), Damien Touze (Cofidis) a Eduard Prades (Movistar).

Jakobsen utrpel vážne poranenia hlavy, má rozdrvenú sánku, poškodené horné dýchacie cesty a stratil veľa krvi. Preto bola intubácia na mieste nehody komplikovaná, opísali doktori.

V stredu neskôr večer vydal stanovisko aj Jakobsenov tím Deceuninck-QuickStep:

„Stav Fabia Jakobsena je vážna, ale momentálne je stabilizovaný. Diagnostické testy neukázali poškodenie mozgu alebo miechy, avšak kvôli závažnosti jeho mnohých zranení ho stále udržujú v umelom spánku a monitorujú jeho stav. Ďalšie informácie sa dozvieme v najbližších hodinách. Chceli by sme však všetkým poďakovať za podporu.“

Čakajú ho viaceré operácie

Posledné správy prišli z poľského TVP Sport, ktoré citovali ošetrujúceho doktora: „Pacienta sme prijali vo vážnom stave a uviedli sme ho do umelého spánku. Najprv sme stabilizovali kardiovaskulárny a dýchací systém a potom sme vykonali rádiologickú diagnózu, ktorá odhalila zranenia viacerých orgánov: hlavy a hrudníka.“

„Zajtra sa podrobí sérii operácií na tvárovej časti lebky, čo si bude vyžadovať lekárov špecializujúcich sa na ústne a maxilofaciálne operácie, ako aj na plastické operácie. Čas týchto zákrokov bude závisieť od jeho celkového stavu. Je mladý muž a očakávame, že sa bude systematicky zlepšovať. Je optimistické, že okrem poranení na tvári a lebke sme v našej rádiologickej diagnóze nezistili žiadne zranenia miechy,“ uviedol doktor Paweł Gruenpeter.

„Anesteziológovia sa domnievajú, že jeho celkový stav je teraz stabilizovaný. Musíme počkať. Nasledujúce hodiny sú rozhodujúce pri posudzovaní jeho neurologického stavu. Myslím si, že zajtra ráno, ak všetko pôjde dobre, budeme mať viac odpovedí, “dodal.

Groenewegena diskvalifikovali

Jakobsena vyhlásili rozhodcovia neskôr za víťaza etapy, zatiaľ čo Dylan Groenewegen bol diskvalifikovaný z celých pretekov.

UCI vydalo stanovisko krátko po incidnte a označilo Groenewegenovo konanie ako nebezpečné.

Niekoľko ďalších jazdcov vrátane Simona Geschkeho z CCC Teamu poukázalo na chybu organizátorov, ktorí povolili takýto nebezpečný a veľmi rýchly šprint.

„Každý rok je to ten istý hlúpy šprint v zjazde na Okolo Poľska. Každý rok sa sám  seba pýtam, prečo si organizátori myslia, že je to dobrý nápad. Hromadné šprinty sú nebezpečné sami o sebe, nepotrebujete k tomu zjazd a rýchlosť 80 km/h,“ napísal Simon Geschke.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu