Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Cube Reaction C:62 SL

Hodnotenie: 3.5/5
2 299
Biker

Verdikt: Na výšľapoch vďaka tuhému rámu a dlhému predstavcu exceluje. Na zjazdoch však sú jeho limitujúcim faktorom.

Plusy: Pohotovo reaguje na zášľapy; Veľmi dobrá výbava vzhľadom na cenu aj poslanie biku

Mínusy: Tvrdá zadná stavba znižuje trakciu a sebavedomie počas zjazdu; Plášte s tenkými stenami sa nedajú podhustiť, čím ešte znásobujú tvrdosť biku

Už od prvého zášľapu vám bude jasné, na čom sedíte – Reaction je neomylne pretekárskym XC bikom. Široké, hranaté trubky rámu vás ubezpečia, že ani watt nevyjde nazmar.

Reaction má tradičnú geometriu, no 110mm predstavec je skutočne veľmi dlhý. Značka je známa veľmi dobrým pomerom ceny a výkonu a aj výbava na tomto modeli vás vzhľadom na cenovku rozhodne poteší.

Rám

Rám je zdanlivo zložený z dvoch rozdielnych častí. Predok tvoria hranaté a hrubé trubky pre maximálnu tuhosť, zatiaľ čo zadná stavba sa skladá skôr zo subtílnych trubiek, ktoré minimálne teoreticky dodávajú zadku trochu komfortu navyše.

Za rovnakým účelom je tu osadená aj tenká 27,2mm sedlovka. V ráme síce je vedenie na teleskopickú sedlovku, no práve jeho priemer značne okreše vaše možnosti na jej dokúpenie. Kabeláž vchádza do rámu priamo v hlavovej trubke, a tým minimalizuje riziko jeho ošúchania.

Rám je dobre chránený aj pred nárazmi reťaze, hoci jednoprevodníkové pohony samy osebe v tomto smere veľa hluku nenarobia. Zadná oska sa dá demontovať len pomocou imbusu, čo vás môže v prípade defektu počas pretekov spomaliť. Do zadnej stavby sa okrem toho vojde maximálne 2,25-palcový plášť, aj to len s odretými ušami.

Geometria rámu nie je najkonzervatívnejšia ani najradikálnejšia. Hlavový uhol má 69 stupňov, sedlový 73,5 a reach má v 21-palcovej veľkosti 441 mm.

Komponenty

Vidlica Fox 32 StepCast je medzi XC-čkarmi právom obľúbená. Je veľmi ľahká a tlmenie je nastavené tak, aby fungovalo čo najefektívnejšie na úkor citlivosti na malé nerovnosti. Pohon má 12 rýchlostí a spolu s brzdami nesie logá Shimano.

Kolesá sú od Fulcrumu a počas testovania sme s nimi nemali žiadne problémy. Osadené plášte Schwalbe nie sú v tej najmäkšej možnej zmesi, no ich vzor z nich robí agresívnejší bicykel.

Spomínaný dlhý predstavec, stredne široké 740mm rajdy a štíhle gripy sú od vlastnej značky komponentov Newmen.

Jazda

Reakcie biku s rovnomenným názvom sú mimoriadne pohotové. Každé ťuknutie do pedálov vás vystrelí bleskovo vpred. Vidlicu pritom vôbec nemusíte zatlmovať – aj v plne otvorenom móde pracuje so zdvihom nanajvýš obozretne.

Keby ste predsa pocítili tú potrebu, na rajdoch sa nachádza diaľkové ováladanie uzamkyania. Bike dokáže výborne vyšprintovať nahor krátkymi výšľapmi, hoci na tých rozbitejších budú limitom plášte z tvrdej gumy, ktoré na slizkých kameňoch a koreňoch pod zášľapom podkĺznu.

Naopak, v blate či na voľnom podklade je Reaction veľmi sebavedomý. Plášte majú jednoducho výrazne vyššie štuple s väčšími rozstupmi ako na ostatných bikoch, a tak sa dokážu do mäkkého podkladu lepšie zahryznúť.

Na výšľapoch sa k slovu dostane aj široký rozsah pohonu a dlhý predstavec, ktorý pomôže dostatočne zaťažiť predné koleso, aby sa nezdvíhalo a držalo stopu.

V zjazde je zadná stavba tuhá a plášte s tenkými stenami nie je možné výraznejšie podhustiť bez rizika defektu. Výsledkom je naozaj tvrdá jazda, čo výrazne znižuje trakciu zadného kolesa v teréne.

Na točitých trailoch bude limitujúcim faktorom zase dlhý predstavec, ktorý spomaľuje reakcie biku na pohyby rajdami. A to, čo je na výšľapoch jeho prednosťou, bude na zjazdoch hendikepom.

Presunúť ťažisko viac dozadu nepomáha ani krátka 432mm zadná stavba. Reaction je teda vhodnejší najmä na rýchle, plynulé a menej náročné traily, kde je jazda na ňom nielen rýchla, ale aj zábavná.

Za trochu viac – Cube Reaction C:62 SLT 2999 €

Len za pár stoviek navyše sa môžete tešiť na vynikajúcu vidlicu RockShox SID, mocné brzdy Magura a 12-rýchlostný pohon SRAM X01.

Za trochu menej – Cube Reaction C:62 Race 1999 €

Na lacnejšom modeli stále nájdete 12-rýchlostný pohon v podobe sady SRAM GX Eagle a o niečo ťažšiu vidlicu RockShox Reba RL.

www.slovkolex.sk

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu