Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 3 tipy, ako jazdiť strmé zjazdy



Mysleli ste si, že by ste mali byť čo najviac vzadu? Nie tak celkom.


Biker
Návod: 3 tipy, ako jazdiť strmé zjazdy

Foto - Red Bull Content Pool

Zvykne sa hovoriť, že čím strmší zjazd, tým viac dozadu treba preniesť ťažisko. Veľa jazdcov na svahu úplne natiahne ruky a vypučí zadok ďaleko za sedlo. Ak však prenesiete všetku hmotnosť na zadné koleso, to predné nebude mať žiadnu trakciu.

Ovládanie bicykla tak bude náročné až nemožné. Ak v takejto polohe narazíte na nerovnosť, bicykel vás vie ľahšie prekopnúť cez rajdy. Ako by ste teda mali na biku vyzerať na strmákoch?

1. Väčší predklon

Toto je prvá a najväčšia zmena jazdeckej pozície, ktorú by ste mali urobiť. Namiesto toho, aby ste panvu vytláčali čo najviac dozadu, sa v nej ohnite dopredu. Neznie to dvakrát intuitívne, no predklonenie sa priblíži hruď bližšie k rajdom a zníži tak ťažisko.

Zachováte si tak ohyb v lakťoch, vďaka ktorému budete môcť ľahšie ovládať s bicyklom a pomôcť mu pohlcovať nerovnosti. Tak ako v prípade nesprávneho presúvania ťažiska príliš dozadu, aj tu platí – čím strmší kopec, tým väčší predklon.

Video návod, ako jazdiť strmé zjazdy od GMBN:

2. Menej brzdenia prednou brzdou

Predná brzda obstaráva väčšinu brzdenia bicykla. V takýchto sekciách je však lepšie pracovať s ňou citlivo. Na strmých zjazdoch dokáže totiž rozhodiť rovnováhu bicykla, najmä ak sú rozbité alebo na voľnom podklade.

Ak sa napríklad snažíte zostať vo vyjazdenom rigole, príliš veľa prednej brzdy môže koleso vytiahnuť von. Kľúčom je naučiť sa správne dávkovať brzdu, aj keď nemáte úplne ideálnu pozíciu rúk na rajdoch.

3. Kolmé nohy

tabilná pozícia je taká, pri ktorej sa vaša hmotnosť prenáša cez stredové zloženie bicykla. Aby ste to dosiahli, musíte držať nohy kolmo na rovnú zem (predstavte si zvislú čiaru smerujúcu priamo nahor od stredu bicykla a pokúste sa ju napodobniť svojimi nohami).

Na veľmi strmých zjazdoch sa vám to možno nepodarí úplne, no čím budete bližšie k tejto polohe, tým stabilnejší na biku budete a tým lepšie ho budete vedieť ovládať.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu