Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Test: Cannondale F-Si Carbon 3

Unikátne riešenia, aké nemá na trhu nikto iný, spravidla fungujú buď vynikajúco, alebo vôbec. Nový F-Si je našťastie ten prvý prípad.


Hodnotenie: 4.5/5
3 599
Biker
Test: Cannondale F-Si Carbon 3

Plusy

výborne fungujúca a tuhá vidlica

na XC pretekára progresívna geometria

760 mm rajdy

Mínusy

plášte Schwalbe sú vhodné len do tvrdých a suchých podmienok-unikátna zadná stavba zabraňuje použitiu štandardného kolesa a kľúk

špecifický vzhľad nesadne každému

Rám

Už model odchádzajúci do výsluhy patril k tým najprogresívnejším pretekárskym XC-čkam na trhu a novinka tejto povesti nezostáva nič dlžná. Nižší 69-stupňový hlavový uhol je na chrtie pomery položený, rovnako ako dlhý predný stred a rázvor.

Radenie je na zadnej stavbe vysunuté doprava o 6 mm – výsledkom je možnosť skrátiť zadnú stavbu (427 mm) aj použiť až 2,35-palcovú gumu. Opäť – na XC-čko dobré, nie?

V ráme síce nájdete vedenie na teleskopickú sedlovku, no jej tenký 27,2 mm priemer okresáva možnosti na trhu. Tenká sedlovka uchytená úhľadnou integrovanou objímkou však má spolu s tenučkými vzperami zadnej stavby zvyšovať komfort miernym prepružovaním cez nerovnosti.

Komponenty

Poďme hneď k tomu, čo do očí bije najviac – k jednonohej vidlici Cannondale Lefty Ocho. Preč je niekdajší dvojkorunkový dizajn spolu s hrubým krkom a možnosťou použiť len špeciálne predstavce od výrobcu.

Kontraintuitívne pôsobí fakt, že Leftyny v skutočnosti patria k tým najtuhším na trhu. Odmontovanie kolesa je mimoriadne jednoduché a na to, aby ste v ňom vymenili dušu, ho vlastne nebudete musieť dávať dolu z bicykla. Plášte Schwalbe aj ráfiky NoTubes sú pritom tubeless-ready.

Čerešničkou na torte, pri ktorej sa ortodoxní XC-čkari možno prežehnajú, sú 760 mm široké rajdy.

Jazda

Napísať, že bike pri jazde pripomína cesťák, by v drvivej väčšine prípadov bol veľmi zlý začiatok testu. F-Si je však tak tuhý a ľahký, že na každom hladšom výšľape sa vnucuje práve toto prirovnanie. Geometriou je však našťastie na opačnom konci spektra. Používa kombináciu položenejšieho hlavového uhla s dlhším offsetom vidlice, ktorá sa už pár sezón osvedčuje u progresívnych trail a enduro bikov.

Vidieť túto kombináciu na pretekárskom hardtaile je výnimočné. Najmä pri jazde dole kopcom je nad predným trojuholníkom viac miesta na prenos ťažiska a jazdecká pozícia nie je tak navážená dopredu ako na väčšine porovnateľných bikov.

Nová jednonohá vidlica funguje tak dobre, že je vlastne prekvapivé, že podobný koncept nepoužíva viacero výrobcov. Pozitívnou správou je, že vďaka výmene krku za klasický kónický sa bude čoskoro pravdepodobne dať kúpiť aj samostatne a osadiť na prakticky akýkoľvek bike.

Tuhosť rámu, tuhosťou vidlice (nech to znie akokoľvek absurdne) a široké rajdy sú zárukou toho, že bike dokážete vnútiť do náročných stôp a jazdiť na ňom oveľa asertívnejšie než na väčšine konkurentov z rovnakej kategórie, aj keby vidlica nechodila dvakrát dobre.

Ona však chodí naozaj citlivo. Apetít na malé nerovnosti, ktorý by bol úctyhodný aj pre trailové vidlice s vyšším zdvihom, pritom dopĺňa dobrá progresivita, ktorá zabráni dorazom pri agresívnejšej jazde.

Nemýľte si však nové F-Si s trailbikom – od toho má stále dosť ďaleko, a plášte vhodné skôr (a len) do sucha tiež nepomôžu, ak si začnete dovoľovať príliš. Ak však hľadáte nového parťáka na preteky a páči sa vám look jednonohej vidlice doladenej zo zvyšku biku, rozhodne nejde o zlú voľbu.HodnotenieProgresívny pretekár, ktorý prekvapí vzhľadom vidlice minimálne rovnako ako jej výkonom

Špecifikácia
  • Rám: Hi-MOD BallisTec SAVE karbónový
  • Vidlica: Lefty Ocho 100 mm
  • Pohon: SRAM GX Eagle 1 x 12,
  • kľuky Truvativ Stylo 6K Eagle 34 z
  • Kolesá: ráfiky Stan’s NoTubes Crest MK3, náboje Neo,
  • Plášte Schwalbe Racing Ray Performance 2,25“ vpredu, Racing Ralph Performance 2,25“ vzadu
  • Brzdy: SRAM Level T (160/160)
  • Rajdy/Predstavec: Cannondale C2 Flat 760 mm/Cannondale C3
  • Sedlovka/Sedlo: Cannondale C2 karbónová/Fabric Scoop Flat Elite

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu