Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Majstrovstvá Európy nedokončil ani jeden Slovák. „Pripadal som si ako tréner San Marína. Tragédia,“ hneval sa tréner

"Toľko reprezentačných výjazdov žiadna generácia pred nimi nemala a všade sme poslední. Chalani nechcú, nemajú na to. Neviem, čo ďalej," povedal Michal Clementis, tréner cyklistickej reprezentácie do 23 rokov.
Martin Sarvaš
Foto: UEC – Union Européenne de Cyclisme / Dario Belingheri/BettiniPhoto©2019

Počas uplynulého víkendu sa uskutočnili v Alkmaare cyklistické Majstrovstvá Európy mužov do 23 rokov. Na štarte bola aj šestica slovenských reprezentantov – Samuel Oros, Martin Vlčák, Matúš Štoček, Adam Foltán, Lukáš Kubiš a Andrej Líška,  informovala agentúra TASR.

Víťazom pretekov sa stal Talian Alberto Dainese, ktorý sa presadil v záverečnom špurte pred Niklasom Larsenom z Dánska, tretí skončil Estónec Rait Ärm.

Ani jeden zo slovenských mladých cyklistov do cieľa neprišiel a Michal Clementis, tréner slovenskej reprezentácie, sa na svojich zverencov poriadne nahneval.

„Absolútna katastrofa“

„Absolútna katastrofa. Tak ako v juniorskej kategórii, hneď v prvej zákrute pád, mokrá vozovka, totálne sa to nadelilo. Chalani všetci vzadu, ako-tak sa s vypätím síl dostali vôbec len do pelotónu Štoček, Foltán a Kubiš. Ostatní zostali vzadu, v grupette,“ povedal Clementis.

„Tí traja jazdili v balíku, ale keď mala skupina ešte sto ľudí, začali odlietať. Štoček ešte aj spadol. Sám. Všetci postupne vycúvali, boli bez šance na návrat. Ešte ich dobehlo grupetto, kde boli Oros s Vlčákom.“

„Takže sme mali piatich ľudí v grupette a slovenský mechaničák jazdil jediný za touto skupinou, pripadal som si ako tréner San Marína.“

„Skupinu v polovici pretekov rozhodcovia odstavili a preteky sme mohli dopozerať maximálne ako fanúšikovia. Je to celé zle, nemám jediný pozitívny moment, ktorý by som odniekiaľ vytiahol. Tragédia.“

Omnoho viac sa nedávno darilo mladým slovenským reprezentantom na ME v horskej cyklistike v Brne. Matej Ulík prekvapil skvelým 12. miestom v kategórii U23, rovnako juniorka Radka Paulechová 14. miestom a junior Jakub Jenčuš 15. miestom. Janka Keseg Števková skončila medzi ženami 22. a Martin Haring nechal za sebou aj bývalého svetového šampióna.

Slovensko tiež nedávno skvele reprezentovala iba 14-ročná Vanesa Petrovská, ktorá v zjazde vyhrala neoficiálne majstrovstvá sveta iXS International Rookies Championships.

„Chalani nechcú, nemajú na to. Neviem, čo ďalej“

„Takmer každý víkend jazdíme po pretekoch, v živote toľko reprezentačných výjazdov žiadna generácia pred nimi nemala a všade sme poslední.“

„Estónci, s ktorými sa stretávame na pretekoch a poznám sa s ich trénerom, majú ešte menší rozpočet ako my, maličká krajina a jeden od nich tretí, druhý čo cestu skoro ani nejazdí bez problémov v balíku. Chalani nechcú, nemajú na to. Neviem, čo ďalej,“ dodal Clementis.

Nedarilo sa ani Slovenkám, na štarte hromadných pretekov kategórie elite na 115 km boli tri Alžbeta Bačíková, Mariana Findrová a Tereza Medveďová, ale do cieľa sa nedostala ani jedna.

Z triumfu sa tešila domáca Amy Pietersová, ktorá v závere vsadila na dlhý špurt a jej pokus vyšiel. Striebro si vybojovala Talianka Elena Cecchiniová a bronz putuje do Nemecka zásluhou Lisy Kleinovej.

0%

Koľko rokov mal Peter Sagan, keď bol na Tour de France po prvýkrát?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Sagan štartoval na Tour de France po prvýkrát v roku 2012, vyhral tri etapy a po prvýkrát získal aj zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Koľkokrát bol celkovo Peter Sagan na pódiu Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Najlepším v histórii je legendárny Eddie Merckx so 63 pódiovými umiestneniami.

Koľko zelených dresov vyhral Peter Sagan na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Slovenský pretekár tímu Bora–Hansgrohe prekonal historický rekord Nemca Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres na Tour šesťkrát v rokoch 1996 – 2001.

Koľko dní odjazdil celkovo Peter Sagan v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V ktorej etape spadol Peter Sagan na Tour de France 2018?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Sagan napriek nepríjemnému pádu dokončil Tour 2018. "Ak by sme boli na klasike, odstúpil by som. Ak by som nemal zelený dres, možno by som sa tiež rozhodol inak,“ povedal po páde Sagan.

Koľko dní odjazdil Peter Sagan v žltom drese?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V rokoch 2016 a 2018 sa podarilo Saganovi obliecť si aj dres pre lídra celkového hodnotenia.

V ktorom roku Sagana diskvalifikovali z Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Peter Sagan po prvýkrát v kariére nedokončil Tour de France.

Ktorého pretekára Sagan vytlačil pri špurte, po ktorom Sagana diskvalifikovali?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Dôvodom na diskvalifikáciu bol kontakt s britským cyklistom Markom Cavendishom v záverečnom špurte štvrtej etapy. Ten prišiel po tom, ako Sagan prudko zmenil smer svojej jazdy, čo je proti pravidlám.

Peter Sagan vyhral na Tour 2018 najviac etáp zo všetkých pretekárov. Koľko ich bolo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Peter Sagan bol v roku 2018 až 11-krát medzi desiatkou najlepších v etape. Trikrát etapu vyhral, trikrát bol druhý, raz tretí a mimo pódiových umiestnení bol raz štvrtý, piaty, siedmy a ôsmy.

Koľko etáp vyhral celkovo Peter Sagan na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Sagan je 25. cyklistom v histórii, ktorý vyhral na Tour de France aspoň 11 etáp. V tomto storočí sa to dokonca podarilo iba trom pretekárom – Marcelovi Kittelovi, Markovi Cavendishovi a Andrému Greipelovi.

Bonus: Vyhrá Peter Sagan zelený dres aj na Tour de France 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Toto je síce otázka pre veštcov, ale všetci dobre vieme, aká je odpoveď!

Ako dobre poznáte úspechy Petra Sagana na Tour de France?
Skvelé! Petra Sagana máte riadne naštudovaného a určite by sa z vás potešil. Choďte si dať oslavné pivo!

Dobrý výsledok, v cieli by vám k výhre chýbali iba centimetre!

O Saganovi toho viete dosť, ale pred Tour de France 2020 treba ešte naštudovať Wikipediu.

Nie najhoršie, no správny cyklista by mal vedieť o Saganovi viac, avšak pred štartom Tour de France 2020 máte ešte dosť času na doštudovanie.

Veľmi slabé. Sagan by sa za vás hanbil.

Alebo by do vás takto kopol ako na Vuelte 2015, keď spadol po strete s motorkou.

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Baška skončil v elite na 21. mieste

V elitnej kategórii reprezentovalo Slovensko sedem Slovkákov – Erik Baška, Patrik Tybor, Marek Čanecký, Juraj Sagan, Ján Andrej Cully, Adrián Babič a Juraj Bellan.

Zo Slovákov však dokončil preteky iba Erik Baška a umiestnil sa na 21. mieste. Do cieľa prišlo celkovo len 42 pretekárov zo 151-členného štartového poľa.

Víťazom sa stal Talian Elia Viviani, druhý skončil Yves Lampaert z Belgicka a na treťom mieste Nemec Pascal Ackermann.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu