Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Horehronie, bike & e-bike región

Región Horehronie ponúka nevšedné zážitky v objatí hôr pre dobrodruhov a zabudnuté miesta pre romantikov.
Biker
Horehronie, bike & e-bike región

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Text a Foto: Ján Tekeľ, isifa/Shutterstock

Kde sme?

Horehronie, údolie Hronu, druhej najdlhšej rieky Slovenska. Leží v strede Slovenska v Horehronskom podolí lemovanom členitými svahmi Nízkych Tatier, Poľanou, Veporskými vrchmi a Spišsko-gemerským krasom. Centrom je historické mesto Brezno. Tento región je vďaka svojej centrálnej polohe a neobvyklému prírodnému bohatstvu jeden z najnavštevovanejších na Slovensku, no stále zostáva tajuplným miestom bez známok komercie.

Členitý reliéf regiónu Horehronie so značným prevýšením nebol nikdy taký dostupný ako dnes. Nový rozmer dáva bikerom 865 km legálnych značených cyklotrás vedúcich národnými parkmi Nízke Tatry a Muránska planina, chránenými oblasťami Poľana a ďalšími skvostmi čarovnej, stále nespútanej prírody Horehronia. Cyklotrasy tvoria popretkávanú sieť, ktorú môžete spájať do poznávacích okruhov, adrenalínových zjazdov či niekoľkodňových cykloputovaní.

E-bike vám rozšíri obzory a prinesie nové výzvy

Či už ste aktívny, alebo rekreačný športovec, aktívna dovolenka môže byť aj zábavou. Elektrické bicykle na Horehroní ponúka až 6 e-bikových požičovní a objednať si ich môžete pohodlne online na www.cyklo.horehronie.sk. Tu nájdete odporúčané okruhy podľa náročnosti od desať do sto kilometrov s podrobným opisom, galériou a, samozrejme, aj s mapou s GPX na stiahnutie. Pravidelné cyklovýlety so sprievodcom vám ukážu skryté krásy a tajuplné miesta.

Cyklobus či Tourbus vás zoberie vždy na nové miesto, odkiaľ pohodlne zbicyklujete so sprievodcom z bodu A do bodu B, kde vás počká cyklobus s odvozom na vaše ubytovacie zariadenie.

Najvyšší cyklobod na Slovensku

Horehronie ponúka aj najvyšší cyklobod na Slovensku. Na východnom cípe Nízkych Tatier sa vo výške 1 976 m n. m., nad malebnou dedinkou Šumiac, hrdo pýši Kráľova hoľa, matka štyroch najväčších slovenský riek. Zdolaním prevýšenia 1 052 m sa vám otvorí pohľad na končiare celých Nízkych a Vysokých Tatier a Horehronské podolie. Na záver si určite nenechajte ujsť unikátne Múzeum zvoncov, ktoré vám autenticky pripomenie túlenie ovčích stád priamo v dedinke Šumiac.

Tip pre e-bikerov: Profi e-bike si môžete požičať priamo v Šumiaci, kde vás po návrate čakajú kulinárske špeciality z tohto regiónu v Pohostinstve pod Úbočou. Zo Šumiaca sa tak dostanete omnoho ľahšie až k nádrži Čierny Váh, odkiaľ sú Vysoké Tatry ako na dlani, a to sedlom Prehyba cez hrebeň Nízkych Tatier.

Nový bikepark v Nízkych Tatrách

Horehronie tento rok otvorí brány aj vskutku náročným bikerom. Mýto, Ski & Fun centrum spúšťa od 1. 7. 2019 svoju prvú letnú sezónu. Lanovka vás vyvezie nad Mýto pod Ďumbierom (898 m n. m.), odkiaľ sa s výhľadom na Chopok budete môcť spustiť šiestimi bike trailmi všetkých náročností.

V blízkosti vrcholovej stanice nájdete horskú Dedečkovu chatu s regionálnymi špecialitami a po krátkom výšľape k vysielaču v okolí Breznianskej skalky (907 m n. m.) sa vám otvorí výhľad na Brezno a Horehronské podolie, kde sa môžete spustiť cyklotrasou alebo krátkym zjazdom do historického centra.

Kraj neobmedzených možností?

Tento región je ako stvorený na aktívnu dovolenku pre vášnivých dobrodruhov, romantické chvíle, ale aj pre rodiny s deťmi. Je živý celý rok, bohatý na prírodné skvosty, nájdete tu unikátny folklór či neopakovateľné gastronomické zážitky.

Zároveň je to región s najväčším lyžiarskym strediskom svetovej úrovne Jasná Nízke Tatry, majstrovským golfovým ihriskom Tále Gray Bear či modernými wellness centrami hotelov Partizán**** a Bystrá***.

Kam s deťmi?

Horehronie otvorí tento rok svoje brány aj malým turistom a výletníkom. Rodinám s deťmi a starým rodičom s vnúčatami rozhodne odporúčame výlet lanovkami na obe strany Chopku. Moderné kabínové prepojenie z Krupovej cez Chopok na Liptov v Jasnej, gurmánske zážitky s výhľadmi na Nízke i Vysoké Tatry alebo čriedu kamzíkov pasúcich sa na holiach určite stoja za to.

Novinkou je už spomenutá letná prevádzka Mýto, Ski & Fun centra, ktorého lanovka vás odvezie do prostredia nekončiacich pastvín v okolí Breznianskej skalky.

Leto v znamení legendárnych vlakov aj pre bikerov

Horehronie ponúka v lete ako novinku aj Horehronský expres, tradičnú jazdu lesnou úzkokoľajkou Čiernohronskou parnou železnicou a ozubnicovou parnou železnicou Tisovec – Zbojská.

Historický 70-ročný vláčik bude jazdiť každý piatok a sobotu z mesta Brezno až k prameňu Hronu pod Kráľovú hoľu až na Telgárt, Šumiac a Dedinky, Mlynky. Návštevníci budú môcť zažiť nielen kúsok Slovenského raja, ale spoznať aj zastávky v podhorí Nízkych Tatier, vyfotiť si legendárny Chmárošský viadukt, zažiť prejazd unikátnou Telgártskou slučkou či zobrať si bicykle alebo objednať e-biky zo Šumiaca na najvyšší cyklobod Slovenska Kráľovu hoľu.

Z južného konca Horehronia sa vypraví počas leta unikátna parná zubačka z Tisovca do sedla Zbojská. Tento skvost ponúka úchvatné výhľady z tridsaťmetrových viaduktov vo vybraných termínoch letných prázdnin, keď bude premávať do sedla Zbojská z mesta Brezno špeciálna jazda Horehronského expresu.

Čierny Balog ponúka lesnú úzkokoľajku, ktorá má v Balockých lesoch svoje miesto od čias rozmachu drevospracujúceho priemyslu v roku 1909. Dnes už slúži len turistom a zavezie vás priamo do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, odkiaľ je Dobročský prales už len na skok. Ak ste ale romantická duša a vábia vás skôr hviezdy, zaručene musíte zažiť Astrovlak! Večernú jazdu vláčikom do Lesníckeho skanzenu sprevádza astronomická príprava v horárni a pozorovanie hviezd i planét špeciálnymi ďalekohľadmi s hvezdármi.

Sezóna na Horehroní

Počas sezóny ponúka Horehronie 1 227 km turistických trás a 865 cyklotrás. Príjemné ochladenie počas horúcich letných dní nájdete v unikátnej Bystrianskej jaskyni a Jaskyni mŕtvych netopierov či vo vodných nádržiach Tále a Krpáčovo, prípade v Palcmanskej Maši na pomedzí troch národných parkov. Skúste navštíviť aj Vajskovské vodopády.

Romantickú prehliadku minulosti môžete zažiť v historických hradoch Ľupča a Muráň a pri potulkách v kráľovskom meste Brezno alebo pri návšteve originálnych múzeí.

Trasy

Brezno – Mlynná – Tále – Krpáčovo

Štart/Cieľ: Brezno
Náročnosť: Ľahká
Odhadovaný čas: 5,5 h

Pri tomto výlete môžete využiť e-bike požičovňu Horehronie v Brezne. Trasa vás zavedie za výhľadmi na Pohanské a Mlynnou dolinou popod Ďumbier (chata M. R. Štefánika pod Ďumbierom). Pri prejazde cez rekreačnú oblasť Tále uvidíte náučný chodník a zažijete kúpanie pod hotelom Partizán pri golfovom ihrisku.
Pri prejazde môžete využiť nabíjací bod a okúpať sa vo vodnej nádrži.

Prejazd do Brezna je možný cez Hornú Lehotu a upírsky chodník jediného slovenského upíra Prdimuchu. Zastaviť sa môžete v Hradisku, pri prameni Sama Chalupku a môžete navštíviť aj pamätnú izbu Sama Chalupku v Hornej Lehote.

Čierny Balog – Obrubovanec – Sihla – Čierny Balog 

Štart/Cieľ: Čierny Balog
Náročnosť: Stredne náročná
Odhadovaný čas: 6 h

Trasa vedier z Čierneho Balogu, ponúka sa tu cesta Čiernohronskou železničkou, využiť možno aj nabíjací bod v reštaurácii Lampáreň na hlavnej staničke alebo jazdu vláčikom do Lesníckeho skanzenu či na návštevu Dobročského pralesa. Ďalší nabíjací bod nájdete v Sihle, nablízku môžete obdivovať meandre Kamenistej. Zaujímavou zastávkou je Osbrlie, v ktorom sa oplatí navštíviť okrem národného biatlonového centra aj hotel Zerrenpach – jeden z prvých ekohotelov na Slovensku.

Šumiac – Telgárt – Pusté pole – Kráľova hoľa

Alt. Šumiac – Kráľova hoľa
Štart/Cieľ: Šumiac
Náročnosť: Ťažká
Odhadovaný čas: 7,5 h

Pod Kráľovou hoľou nájdete ďalšiu požičovňu e-bikov, čo sa vám zíde, ak sa vydáte hore alternatívnou traťou rovno na Kráľovu hoľu. Na celej trase je aj Pohostinstvo pod úbočou, kde sa môžete občerstviť, či Múzeum zvoncov a spiežovcov v Šumiaci. Zaujímavý je aj prejazd Horehronským expresom (aj s bikmi v cyklovozni). Dá sa realizovať aj prejazd smerom na Telgárt, Dedinky a Mlynky s kúpaním v Palcmanskej Maši alebo ochladením v Dobšinskej ľadovej jaskyni

Čo vidieť?

Kráľova hoľa

Najvýchodnejším bodom hrebeňa Nízkych Tatier vo výške 1 946 m n. m. je Kráľova hoľa. Pod Kráľovou hoľou pramenia najväčšie slovenské rieky Čierny Váh, Hnilec, Hornád a Hron. Na vrchole je od roku 1960 televízny a rozhlasový vysielač Kráľova hoľa. Zo Šumiaca vedie na vrchol k vysielaču horská asfaltová cesta a pod Kráľovou hoľou je na polceste zo Šumiaca nová turistická chata.
Čiernohronská železnica, Čierny Balog

História Čiernohronskej železničky sa začala písať v roku 1909 a v pravidelnej prevádzke bola až do roku 1982. V roku 1982 sa Čiernohronská železnička stala štátnou kultúrnou pamiatkou. Od roku 1995 je majiteľom a prevádzkovateľom Čiernohronskej železnice miestne združenie obcí Mikroregión Čierny Hron. V súčasnosti ČHŽ premáva denne počas letnej turistickej sezóny od 2. 5. do 30. 9., prevádzka je zabezpečovaná na 19 km úseku trate.

Dedečkova chata

Dedečkova chata je svojou polohou zasadená do krásneho prostredia Nízkych Tatier a nachádza sa v bezprostrednej blízkosti vrcholovej stanice lanovky lyžiarskeho strediska Mýto pod Ďumbierom. Útulná chata bola po náročnej a komplikovanej výstavbe v roku 2015 postavená na mieste pôvodnej chaty, z ktorej po rokoch ostali len ruiny. Chata dostala svoj názov podľa prvého majiteľa a strojcu chaty pána Dedečka.
Útulňa Andrejcová

Turistická útulňa Andrejcová (1 410 m n. m.) je jedno z mála miest, kde je dovolené prenocovať pri prechode hrebeňa Nízkych Tatier. Nachádza sa asi 80 m od turistického rázcestia. Základ tvorí podmurovaná zrubová stavba so šindľovou strechou a stropom z dosák. Vnútri je stôl s lavicou, piecka a dve drevené prične nad sebou. Pri útulni je prameň vody, ohnisko a medzi kosodrevinou v okolí chaty sú miesta vhodné na postavenie stanov.

Hrad Ľupča

Národná kultúrna pamiatka stojí od 13. storočia na návrší posledného výbežku Nízkych Tatier nad obcou Slovenská Ľupča. Po prvotnej rekonštrukcii tzv. horného hradu bola vykonaná úplná obnova najmladšej časti hradu, Gizelinho domu. Dominantou je sála pomenovaná, podobne ako celá stavba, po dcére cisárovnej Sisi a cisára Františka Jozefa I. Gizele. V hrade je k dispozícii stála expozícia archeologických nálezov Hradu Ľupča. V areáli hradu sa nachádza aj 62 metrov hlboká studňa, z ktorej dna vedie tunel vyúsťujúci neďaleko hradu.

Chmarošský viadukt

Viadukt postavený v 30. rokoch 20. storočia je výnimočným architektonickým dielom postaveným v oblúku s polomerom 300 m v doline Gregová pri obci Telgárt. Je vysoký až 18 metrov, má 9 otvorov a jeho celková dĺžka je 113,6 m. Leží na železničnej trati z Červenej Skaly do Margecian prechádzajúcej náročným horským terénom. Nezabudnuteľným zážitkom je prejsť si túto železničnú trať vlakom. Na trati sa len neďaleko Chmarošského viaduktu nachádza aj známa telgártska slučka s tunelom či tunel Besník.

Viac informácií na weboch
www.horehronie.sk
www.cyklo.horehronie.sk

Ubytovanie

Hotel Bystrá***
Tel.: +421 486 195 253
www.hotelbystra.sk

Ski, Golf & Hotel Rezort Tále***
Tel: +421 48 6712 601
www.tale.sk

Hotel Partizán****
Tel.: +421 486 308 813
www.partizan.sk

Hotel Srdiečko***
Tel.: +421 911 069 728
www.hotelsrdiecko.sk

Chata Zinka
Tel.: +421 907 354 874
www.chatazinka.sk

Hotel Zerrenpach***
Tel.: +421 903 201 772
www.zerrenpach.sk

Cestovná kancelária STEY
+421 908 823 750
www.steyslovakia.com

GASTRONÓMIA
Reštaurácie Lampáreň
Čierny Balog
www.chz.sk/sk/restauracia/

Pohostinstvo pod Úbočou
Šumiac
www.pohostinstvopodubocou.sk

Salaš Zbojská
P. Polhora
www.salaszbojska.sk

Dedečkova chata
Mýto pod Ďumbierom
www.dedeckovachata.sk

TIC Horehronie
regionálne produkty
+421 903 513 535

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu