Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné bicykle

Test: Cérvelo R3D Ultegra

Nový R3 je prerobený pre vytrvalostných jazdcov.
Hodnotenie: 4.5/5
3 154
Biker

Verdikt: Jeden z najlepších bicyklov roku 2018 v akejkoľvek cenovej kategórii.

Plusy: Úžasne univerzálny, skvelý rám, bezchybné prevody a brzdy.

Mínusy: Kolesá zo strednej cenovej kategórie a základné riadidlá môžu ľudí odradiť.

Kúpte ak: Ak chcete naozaj unikátny stroj s pretekárskou genetikou, ktorý je doma v akýchkoľvek vytrvalostných aktivitách aj závodoch.

R3 od značky Cérvelo je klasický pretekár. Zoznam výhier pod jeho menom zahŕňa Paríž-Roubiax, Tour de France a všetko medzitým aj naokolo. S príchodom R5 sa však R3 odsunulo do pozície náčinia pre netovárnych jazdcov a menej prominentných tímov.

Rám

Nová generácia R3 odstúpila od vrcholového športu ešte o krok ďalej. Lepšie povedané, uchováva si svoj štandard a jazdné vlastnosti vhodné pre smrteľníkov. To skôr R5 sa vzďaľuje a vyvíja podľa požiadaviek tých najrýchlejších cyklistov na planéte a so svojou “Pro fit” geometriou jazdca dáva do veľmi agresívneho posedu.

R3 si uchováva klasickú geometriu Cervelo (čo je vždy o pár milimetrov nižšie než väčšina konkurencie. Tento štýl v značke nazývajú “Race fit” a v praxi to znamená napríklad 605mm výšky (stack) a 396mm dosahu (reach) naproti tradičnému, no tiež pretekárskemu vytrvalostnému Cannondale Synapse (310mm/393mm). Trochu nižší a trochu dlhší.

Pre profily trubiek má Cervélo špeciálny názov Squoval, čo je skomolenina anglického square (štvorec/hranatý) a oval (oblý/oválny). Prierez tohto profilu je štvorec alebo obdĺžnik so zaoblenými rohmi a vypuklými stranami pripomínajúci starodávne televízne obrazovky. Táto technológia bola vždy ústrednou témou v sérii bicyklov Cervélo “R”. V najnovšej verzii zobrali konštruktéri pôvodný návrh a prepracovali každý profil, spoj a sekciu rámu podľa najnovších poznatkov o materiáloch, namáhaní rámu a aerodynamike.

Najnovšie brzdy Ultegra majú výbornú citlivosť a sú prekvapivo tiché.

V porovnaní s predošlým R3D, model 2018 zhodil niekoľko gramov, Cervélo však príliš nekomentuje spôsoby akými to dosiahli. Môžu za to pravdepodobne práve novšie profily trubiek a pozorné oko si všimne pätku prehadzovačky z lisovaného karbónu.

Váha rámu teda klesla zo 1059g na 890g. Vidlica však pribrala z 349g na 388g, pretože bola zvýšená jej tuhosť pre použitie s kotúčovými brzdami a teraz je vytvarovaná tak, aby zvládla pojať väčšie plášte. Ľahšie oproti modelu 2016 by sa vám malo šliapať aj vďaka vylepšenej aerodynamike.

Komponenty

Kritika ohľadne pevných osiek (spojených s príchodom kotúčových bŕzd) padla na úrodnú pôdu a Cervélo vymenilo za závitové osky – vynikajúci systém RAT od značky Focus, ktorý sa skladá z rýchloupínáku a mechanizmu pripomínajúci bajonetový uzáver, ktorý potrebuje iba štvrť otáčky na úplné uvoľnenie osky. Tento systém je spoľahlivý a rýchly. Cervélo však spravilo systém mierne elegantnejší, ľahší a osku popísali presnými informáciami, takže funkciu pochopí naozaj každý na prvý krát.

Prevody a brzdy sú Ultegra od hlavy až po päty a sú v podstate bezchybné. Radenie je na nerozoznanie rýchle a presné od Dura Ace, voľba prevodov 52/36 vpredu a 11-28 vzadu je perfektná. V strminách mi nechýbali ľahké prevody, pri zjazdovaní sa dobre zrýchľovalo a na rovinkách nebol problém naladiť ten správny prevod.

Obzvlášť by som chcel vyzdvihnúť nové brzdy 8070 skombinované s úplne novými Icetech kotúčmi (v praktickom rozmere 160mm). Sú jedny z najlepších bŕzd, čo som kedy skúsil a pre mňa osobne rovnako dôležité, ako ich funkcia je ich tichosť, akú som si vždy pri cestných kotúčoch predstavoval.

Nový R3D je vcelku drahou propozíciou. Rámová sada je hodná každého centu a nekompromisná sada prevodov s brzdami je tiež hodná chvály. Je však logické namietať voči hliníkovým riadidlám FSA Energy a použitiu kolesám Mavic Aksium, ktoré sa dajú nájsť na bicykloch aj s polovičnou cenovkou.

Najprv riadidlá. Áno ide o veľmi základný produkt, no FSA vie, ako správne vytvarovať riadidlá na takto kompaktných rozmeroch a aj s veľkými rukami sa dajú pohodlne držať za dropy. Vrchná časť je príjemne sploštená pre lepší úchop. Áno, mohli by byť trochu mäkšie pre vstrebanie vibrácii, no nikdy nebolo cítiť nepríjemné nárazy, čo je ďalší testament skvelému rámu (keďže sa valí na stále konzervatívnych 25mm plášťoch).

Kolesá sú druhoradé, o tom nie je pochýb, no na margo značky Mavic, nové kotúčové Aksium sú výborné kolesá, tuhé, s hladkou jazdou a mierne širším profilom, ktorý dobre vytvaruje 25mm plášte. Obuté Continental Grandsport tiež nie sú najľahšie a najrýchlejšie, no majú stálu predvídateľnú priľnavosť a sú dostatočne jemné na to, aby spravili citeľný rozdiel v jazdnej kvalite. R3D má tiež stále dostatok miesta na širšie plášte ak by ste mali potrebu obuť niečo s ešte väčším objemom.

Jazda

Na ceste je jazda R3D veľkolepým zážitkom. Zrazu vám príde úplne bežné na rovinkách rozpohybovať bicykel k vysokým rýchlostiam. Poloha na bicykli je stále v pretekárskejšom konci spektra, no nejde o nejaký kompromis medzi kategóriami, pozícia je športová, ale v prvom rade maximálne pohodlná.

Cérvelo R3D Ultegra ma bavil každou jazdou a naozaj som ho nechcel pustiť z rúk. Na konci testu som bol sa musel sám smiať svojmu detinskému smútku.

Spôsob akým na tomto bicykli môžete iniciovať prudkú zmenu smeru jednoduchým posunom váhy v bedrách ho dostáva na úroveň užasne presných a ostrých bicyklov ako napríklad legendárne Evo od Cannondalu. Zároveň však si túto precíznosť užívate v pohodlí na úrovni už predtým spomenutého Synapse. A keď začne cesta stúpať, R3D je obratný a komunikatívny, takže s ním môžete jazdiť akokoľvek chcete, sedieť a točiť nohami alebo sa postaviť a tlačiť sa vpred silou. Po prekonaní vrcholu vám perfektný mix stability a obratnosti dodá odvahu pre rýchly zjazd a podrží v zákrutách.

Cervélo R3D je jedným z tých bicyklov, za ktorého riadidlami sa cítite okamžite doma. Vyvážený mix tuhosti, hladkej a ľahkej ovládateľnosti, komfortu, stability a v neposlednom rade vzrušenia z jazdy, nie je divu, že ide o jedného z velikánov. Pri šetrení Cervélo tiež rozmýšľalo, pretože všetky funkčné komponenty sú bezproblémové a nebudú vám spôsobovať žiadne starosti.

Zvyšné, nie prémiové komponenty, sa dajú ľahko odpustiť. Ak máte tak dobrý a výnimočný základ ako túto rámovú sadu excelujúcu v každej jazdnej situácii, bicykel je lepší, ako by na papieri naznačil súhrn jeho komponentov. Je to jeden z veľmi málo bicyklov, za ktorým mi je po odovzdaní smutno. Jazda na ňom je jednoducho nádherným zážitkom.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
R3D Ultegra
Značka
Cérvelo
Rok
2018
Materiál rámu
Custom
Veľkosti
48cm 51cm 54cm 56cm 58cm 61cm
Riadidlá
FSA Energy compact drop bar
Predstavec
Cérvelo
Brzdy
Shimano Ultegra BR8070 with Icetech 160mm rotors
Kľuky
Shimano Ultegra 52/36
Vidla
Carbon
Kolesá
Mavic Aksium disc with Cérvelo RAT thru axles
Predný plášť
Continental Gransport Race 25mm
Zadný plášť
Continental Gransport Race 25mm
Prešmykač
Shimano Ultegra
Prehadzovač
Shimano Ultegra
Sedlo
FiZik Antares
Sedlovka
Cérvelo carbon
Radenie
Shimano Ultegra
Váha kg
8.1
Testovaná veľkosť
58cm
Offset vidly
4.5
Hlavový uhol
73
Uhol sedlovej rúrky
73
Dĺžka hornej rúrky rámu cm
58.1
Hlavova rúrka cm
18.8
Meraná veľkosť
58cm

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu