Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

E-bike 79-ročného cyklistu najprv explodoval a následne spôsobil požiar

Martin Sarvaš
E-bike 79-ročného cyklistu najprv explodoval a následne spôsobil požiar

Po explózii batérie sa rozšíril oheň na dĺžku 20 metrov.

Austrálčanovi Garymu Ryanovu sa podarilo šťastne vyhnúť úrazu a zraneniam po tom, čo mu explodovala lítiová batéria na jeho bicykli.

Nepríjemná udalosť sa stala 79-ročnému cyklistovi počas jazdy v kopcoch Adelaide, kde sa bude jazdiť štvrtá etapa momentálne prebiehajúcich pretekov Tour Down Under.

„Išiel som do kopoca, keď zrazu začal horieť môj elektrický bicykel, tak som rýchlo zoskočil a zahodil ho,“ povedal Gary Ryan pre portál 9news.com. Keď Garymu explodovala batéria, okrem bicykla sa chytil oheň aj jeho nohavíc, ale našťastie sa mu nič vážne nestalo.

Takto vyzeral bicykel po uhasení požiaru: 

„Po tom, čo to vybuchlo, zachvátili plamene aj okolité kríky a oheň šľahal do výšky troch metrov,“ opisoval Garyho kamarát a spolujazdec Keith.

Gary mal na bicykli uchytenú tašku s náradím, v ktorej boli aj CO2 bombičky, ktoré v ohni začali vybuchovať. „Nemohli sme sa k bicyklu veľmi približovať, kvôli ďalším explóziam. Keď vybuchla CO2 náplň, je to, akoby vystrelil náboj,“ hovoril ďalší Garyho spolujazdec Dave.

Problém bol, že po explózii baterky začali vybuchovať CO2 bombičky:

Našťastie bola v okolí hasičská hliadka, ktorá prišla dosť rýchlo na to, aby včas uhasila oheň. Napriek tomu sa stihol požiar rozšíriť nadĺžku 30 metrov. V Austrálii je totiž momentálne stred leta, ktoré je spojené s  vysokými teplotami a častými rozsiahlimi požiarmi.

Ako neskôr vyplynulo, Gary Ryan mal na svoj bicykel Pinarello Dogma dorobený elektrický pohon. Batériu mal umiestnenú v sedlovej trubke a motor v zadnom náboji.

Video z požiaru:

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu