Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Veľa defektov, málo pohybu, sú drahé a ťažké. Prečítajte si 10 negatív elektrobicyklov

Buď ich milujete alebo neznášate. Elektrobicykle sú čoraz dostupnejšie a rozšírenejšie medzi cyklistami i necyklistami. Cyklistom umožňujú prejsť väčšie vzdialenosti, necyklistov nútia k pohybu. E-biky majú však svoje pozitíva i negatíva.
Martin Sarvaš
Veľa defektov, málo pohybu, sú drahé a ťažké. Prečítajte si 10 negatív elektrobicyklov

Každá vec má svoje plusy a mínusy, vrátane elektrobicyklov. Preto sme k tomuto článku napísali aj príspevok o pozitívach elektrobicyklov: Sú rýchle, tiché, ekologické a nespotíte sa. Prečítajte si 10 pozitív elektrobicyklov. V tomto príspevku sa však budeme venovať tej opačnej strane.

1. Vysoká cena

Elektrobicykle sú v porovnaní s klasickými bicyklami o dosť drahšie. E-biky využívajú motory a baterky, o ktoré sa treba starať a v prípade výmeny je skutočne drahá záležitosť.

2. Veľká váha

E-biky sú omnoho ťažšie ako normálne bicykle. Motor aj batérie potrebujú v ráme dostatok miesta na ich umiestnenie, čím sa zvyšuje aj hmotnosť celého bicykla. Jazda do kopca môže byť síce v porovnaní s klasickým bicyklom veľmi pohodlná, no pri zjazde si to určite neužijete tak, ako na klasickom bicykli. Nehovoriac o tom, keď dostanete defekt a musíte ťažký bicykel tlačiť.

3. Zákaz na niektorých cyklotrasách

Na Slovensku sa to zatiaľ nedeje, ale v zahraničí majú už elektrobicykle zákaz vjazdu na niektoré cyklotrasy či cyklopruhy, takže cyklisti s motorom sa musia zaradiť medzi autá.

4. Dlho sa nabíjajú

Ak nemáte ten najlepší bicykel s kvalitnou batériou, nabíjanie do plnej kapacity vám potrvá skutočne dlho. A ak náhodou po dojazde zabudnete dať baterku do nabíjačky, zabudnite na to, že sa len tak spontánne rozhodnete ísť si pojazdiť.

5. Neoplatí sa ich predávať na bazároch

Cena elektrobicyklov pri kúpe nového bicyklu je síce riadne vysoká, no ak sa ho chcete zbaviť, prídete o dosť peňazí. Cena e-bikov na bazaroch je omnoho nižšia a baterky použitých e-bikov mávajú nízku kapacitu.

6. Znižovanie kapacity batérie

Rovnako, ako je to u všetkých batérií, aj baterky elektrobicyklov prichádzajú časom o kapacitu. Čím je baterka staršia a čím viac jazdíte, tým sa znižuje jej kapacita a s ňou aj vzdialenosť, ktorú na e-biku prejdete.

7. Údržba

Údržba e-bikov je síce podobná ako u klasických bicyklov, ale je často drahšia a komplikovanejšia. Údržba motoru, ovládania či radenia je zložitejšia ako u normálnych bicyklov.

9. Častejšie defekty

Pripravte sa na to, že budete mať viac defektov. Ich dôvodom je vo veľkej miere už spomínaná vysoká váha bicykla, ktorá presahuje 20 kilogramov.

9. Menej pohybu

Výhodou klasických bicyklov je to, že jazdením získavate kondíciu a s tým súvisí nespočetne veľa ďalších výhod pre vaše zdravie. Elektrobicykle naopak často spôsobia, že ľudia sú pohodlnejší a to, čo kedysi jazdili na bicykloch, jazdia potom v rovnakej miere na e-bikoch.

10. Malá rýchlosť

Elektrobicykle majú limitovanú rýchlosť na 25 km/h, takže ak sa skutočne ponáhľate a radšej obetujete spotené pazuchy, vezmite si radšej starý Favorit.

Vaše komentáre

Aktuality

12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Včera 16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

Včera 10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu