Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Najčastejší priestupok slovenských cyklistov je jazda pod vplyvom alkoholu. Aké pokuty vám hrozia?

V roku 2017 zaznamenalo ministerstvo až 1902 prípadov jazdy na bicykli pod vplyvom alkoholu.
Martin Sarvaš
Najčastejší priestupok slovenských cyklistov je jazda pod vplyvom alkoholu. Aké pokuty vám hrozia?

Podľa informácií ministerstva vnútra je jazda pod vplyvom alkoholu veľmi častým priestupkom cyklistov. Viac ako za polovicu celkového počtu priestupkov v roku 2017 boli udelené pokuty práve za alkohol.

V roku 2017 policajti odhalili presne 3716 priestupkov, ktorých sa dopustili cyklisti, informuje minv.sk.

Z toho bolo pod vplyvom alkoholu 1902 cyklistov a z nich bolo 755 pod vplyvom alkoholu do jedného promile a 1147 nad jedno promile.

Za prvé tri mesiace roku 2018 zaevidovalo ministerstvo 567 priestupkov, ktoré spáchali cyklisti. Pod vplyvom alkoholu do jedného promile bolo 135 cyklistov, nad jedno promile bolo 194 cyklistov. Takže opäť viac ako polovica priestupkov bola za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Kúpte si ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika iba za 18,90€

Alkohol na bicykli

Pre cyklistu, rovnako ako vodiča motorového vozidla platí zákaz požívania alkoholu.

Avšak pre cyklistu jazdiaceho v zastavanom území obce a pre cyklistu jazdiaceho po cestičke pre cyklistov tento zákaz neplatí za podmienky, že množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu pol promile.

Podľa zákona je to presne 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou.

Pokuty za alkohol na bicykli

Ak cyklista požil viac alkoholu ako je stanovená hodnota, hrozí mu pokuta až do výšky 800 eur, v blokovom alebo rozkaznom konaní do 650 eur.

Cyklistovi nie je možné zadržať vodičský preukaz ani mu uložiť zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, pretože bicyklovanie nie je činnosť, ktorú by štát reguloval vydávaním oprávnenia na bicyklovanie.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu