Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Peter Sagan je lídrom súťaže aktivity na Tour de France

Druhú etapu prestížnych pretekov vyhral Brit Mark Cavendish.
Biker
Peter Sagan v zelenom drese pre najaktívnejšieho jazdca Foto: SITA/AP

Autor: SITA


Britský cyklista Mark Cavendish sa teší z triumfu po druhej etape na TdF. Foto: SITA/AP
 

Brit Mark Cavendish sa stal 21-krát v kariére víťazom etapy na cyklistickej Tour de France.

Dvadsaťsedemročný jazdec tímu Sky sa presadil v hromadnom špurte pelotónu v pondelkovej 2. etape z Visé do Tournai, ktorá merala 217 km. Cavendish, úradujúci majster sveta, v koncovke zdolal svojho veľkého súpera Andrého Greipela z Nemecka, tretí finišoval Austrálčan Matthew Goss.

Žlté tričko lídra Tour si aj naďalej udržal Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý má stále sedemsekundový náskok pred dvojicou Bradley Wiggins a Sylvain Chavanel.

Slovák Peter Sagan v pondelok finišoval na šiestom mieste, Petrovi Velitsovi patrila 13. priečka. V pelotóne prišiel do cieľa aj Martin Velits na 121. pozícii. Sagan sa vďaka bodom na rýchlostnej prémii i v cieli etapy stal lídrom súťaže aktivity a v utorok si oblečie zelený dres.

V tomto tričku išiel už aj v pondelok, ale to iba preto, že doterajší líder Cancellara mal dres vyššej hodnoty – žltý. V hodnotení bodovacej súťaže má 15-bodový náskok pred Cavendishom. V celkovom poradí patrí Saganovi 22. priečka, Petrovi Velitsovi 93. a Martinovi Velitsovi 174.

Cítil som sa dobre, ale po nedeľňajšom víťazstve som nebol až tak oddýchnutý ako som mal byť. Bojovať s najlepšími šprintérmi musíte v lepšej pohode. Skôr sa sústredím na utorňajšiu etapu, ktorá by mi mohla profilom vyhovovať. Uvidíme, čo sa stane,“ povedal v rozhovore pre Eurosport Peter Sagan, ktorý si v pondelok prevzal po etape zelený dres priamo na pódiu ako prvý Slovák v histórii.

Dnes som sa cítil vcelku dobre. Bola to rovinatá etapa, ušla v nej skupinka, ktorú sme potom dostihli. V závere som ešte zobral body na rýchlostnej prémii pre zelené tričko a potom som sa sústreďoval na záverečný špurt. Avšak také niečo som ešte nezažil… Bolo to všetko akési nervózne, veľa pretekárov pokope, všetci sa náramne tlačili, blokovali sa, sem-tam boli aj menšie kontakty, tak som radšej vycúval a už neriskoval,“ sprostredkoval ďalší hlas Petra Sagana pre agentúru SITA jeho manažér Jozef Korbel.

Obrazom: Druhá etapa na Tour de France 2012


Pelotón cyklistov počas druhej etapy na prestížnych pretekoch Tour de France. Foto: SITA/AP

V pondelok sa naplnili očakávania, nechýbal dlhý únik a záver patril šprintérom. Trio Anthony Roux, Christophe Kern a Michael Morkov si vypracovalo vyše osemminútový náskok (50. km), ktorý pelotón v závere zlikvidoval. Únik vyprovokoval Roux, ktorý mal v nedeľu pád. Morkov sa k nemu pridal a vďaka bodu na horskej prémii na 83. km si poistil bodkovaný dres najlepšieho vrchára.

Na rýchlostnej prémii na 153. km bol Peter Sagan siedmy a stal sa virtuálnym lídrom súťaže aktivity o zelený dres. Trio malo v tom čase náskok necelé tri minúty, no sa ten postupne zmenšoval. Na čele pelotónu pracovali predovšetkým šprintérske tímy. Približne 25 km pred cieľom ostal v popredí osamotený Roux, ale o 10 km neskôr už bol aj on v balíku.

Záver patril šprintérom. Kým Greipel sa spoliehal na svoj tím, Cavendish v dúhovom drese majstra sveta sa musel spoliehať na svoje schopnosti. V závere však Brit predviedol skvelé zrýchlenie a mohol dvihnúť ruky nad hlavou.

Koncovka bola ťažká a veľmi hektická. Náš tím sa neposkladal ideálne. Na čele pelotónu chcel byť skoro ťažký. Počet pretekárov na špici bol veľký, len veľmi ťažko sa hľadala pozícia. Som rád, že som sa presadil. Záver som si však predstavoval trocha inak,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Mark Cavendish.

Video: Profil druhej etapy na Tour de France

Obrazom: Peter Sagan vyhral prvú etapu na Tour de France

Výsledky – Tour de France:

2. etapa (Vise – Tournai, 207,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Sky 4:56:59 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol, 3. Matthew Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Tom Veelers (Hol.) Argos-Shimano, 5. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre-ISD, 6. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 7. Jevgenij Hutarovič (Bielor.) FDJ-Bigmat, 8. Juan Jose Haedo (Arg.) Saxo Bank, 9. Mark Renshaw (Aus.) Rabobank, 10. Tyler Farrar (USA) Garmin, … 13. Peter Velits (SR) Omega Pharma – QuickStep, 121. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep všetci čas ako víťaz

Poradie po 2. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 10:02:31 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing +13, 8. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 10. Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Sharp +18, … 22. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +24, 93. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 174. Martin Velits (všetci SR) Omega Pharma-QuickStep +4:49.

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 78 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) 63, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) 55, … 35. Peter Velits (SR) 10


Zdroj: http://www.webnoviny.sk/sport/peter-sagan-je-lidrom-sutaze-aktivit/515871-clanok.html?from=section_article

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu