Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pozrite si, na akých bicykloch budú jazdiť pretekári WorldTour v sezóne 2019

Štyri z 18 profesionálnych cestných tímov WorldTour menia sponzora pre bicykle. Toto sú rámy, radenie, kolesá a doplnky, ktoré budú jazdiť v budúcej tí najlepší cestní cyklisti na svete.
bikeradar

V uplynulej sezóne 2018 sme videli, že jazdci z tímov WorldTour zostali pri značkách bicyklov, na ktorých jazdili aj v roku 2017. Pre budúci rok sa situácia zmenila a takmer až štvrtina z 18 svetových top cestných tímov prechádza k inej značke bicyklov. V pelotóne uvidíme tiež v roku 2019 aj belgického výrobcu, ktorý sa vracia do WorldTour prvýkrát od roku 2011.

Tím BMC Racig sa zmenil na CCC Team a prechádza od značky BMC na Giant. Jazdci tímu Sunweb budú jazdiť na bicykloch Cervélo, doteraz mali Gianty a tím Dimesion Data skončil s Cervélom a podpísal zmluvu s BMC.

Tím AG2R La Mondiale po dvoch rokoch skončil spoluprácu so značkou Factor a francúzsky tím bude jazdiť na bicykloch Eddy Merckx. Belgická značka sa tak dostane späť do pelotónu WorldTour po prvýkrat od roku 2011, kedy Specialized vykúpil kontrakt tímu Quick-Step Floors, ktorý dovtedy jazdil na spomínaných belgických bicykloch.

Zo všetkých 18 cestných WorldTour tímov budú v roku 2019 jazdci štyroch z nich na nových bicykloch.

Tím slovenského pretekára Petra Sagana Bora-Hansgrohe zostáva pri značke Specialized. Sagan bude uričte jazdiť väčšinu sezóny na modeli Venge, prípadne Tarmac. Rám, ktorý jazdil na Tour de France sa asi nezmení, avšak zmena dizajnu v budúcom roku je dosť pravdepodobná.

Belgické bicykle tímu AG2R La Mondiale – Merckx 525.
Nové bicykle, nové komponenty

Cestná sezóna 2018 by sa dala nazvať „aero“ sezónou. Specialized, Trek, Cannondale, BMC, Cervélo a tiež Ridley prišli s úplne novými alebo minimálne vylepšenými aero modelmi.

Okrem toho prišla aj zaujímavá inovácia radenia z dielne Campagnolo – prešli z 11- na 12-rýchlostné sady a aj keď 12-speedy vydalo Campi už v apríli tohto roka, sponzorovaní pretekári ich ešte na bicykloch nemali a budú ich jazdiť asi až v budúcej sezóne.

Celý tím LottoNL-Jumbo preteká na Bianchi Oltre XR4 s rovnakou špecifikáciou.
Rámy, radenie, kolesá a doplnky tímov WorldTour pre rok 2019
Tím Rám Radenie Kolesá Doplnky
AG2R La Mondiale Eddy Merckx Bikes TBC Mavic Deda Elementi
Astana Pro Team Argon 18 TBC TBC TBC
Bahrain-Merida Merida Shimano/SRM Fulcrum FSA/Vision
Bora-Hansgrohe Specialized Shimano Roval Specialized/PRO
CCC Team Giant TBC TBC TBC
Dimension Data BMC TBC TBC TBC
EF Pro Cycling Cannondale TBC TBC TBC
Groupama-FDJ Lapierre Shimano Shimano PRO
Katusha-Alpecin Canyon SRAM Zipp Canyon
Team Jumbo Bianchi Shimano Shimano FSA/Vision
Lotto Soudal Ridley Campagnolo Campagnolo Deda Elementi
Mitchelton-Scott Scott Shimano Shimano Syncros
Movistar Team Canyon Campagnolo Campagnolo Canyon
Deceuninck Quick-Step Specialized Shimano Roval Specialized/PRO
Team Sky Pinarello Shimano Shimano MOST
Team Sunweb Cervélo Shimano Shimano PRO
Trek Segafredo Trek TBC Bontrager Bontrager
UAE Team Emirates Colnago Campagnolo Campagnolo Deda Elementi
12-speed bude nový 11-speed

Po viacerých rokoch, počas ktorých pretekári jazdili a výrobcovia vyvíjali 11-rýchlostné sady radenia, prišiel v apríli taliansky výrobca Campagnolo ako prvý s cestnou 12-rýchlostnou sadou.

12-rýchlostnú bezdrôtovú sadu SRAM Red eTap už testovali v novembri pretekári na japonských pretekoch Saitama Tour de France Criterium. Aj keď u SRAM-u ide o takúto technológiu po prvýkrát v cestnej cyklistike, výrobca má dostatok skúseností s 12-rýchlostným radením z horskej cyklistiky.

A keďže dvaja z troch najväčších výrobcov radenia už ukázali, že 12-speedy by chceli čoskoro nahradiť 11-tky, nebolo by vôbec prekvapujúce, keby v dohľadnej dobe Shimano taktiež pridalo jeden pastorok na svoje kazety. A pravdepodobne je to iba otázkou času.

Trek Madone Disc Johna Degenkolba.
Aero, aero, aero

Sezóna 2018 priniesla mnoho nových cestných aero rámov – Specialized, Trek, BMC, Cannondale a Ridley, pričom model Argon 18’s Nitrogen pridal na svoj rám diskové brzdy.

Každý z uvedených výrobcov má buď iba rám s diskovými brzdami alebo má minimálne modelovú variantu s diskami. Okrem toho, ako inak, keďže v cestnej cyklistike ‚aero je všetko‘, nové aero rámy sú samozrejme ľahšie, aerodynamickejšie a rýchlejšie.

Už sú preč tie dni, keď pretekárske aero bicykle mali 9 kg. Vincenzo Nibali z tímu Bahrain-Merida odjazdil väčšinu etáp Tour de France na aero ráme Merida Reacto a na svojom bicykli tiež vyhral preteky Milan-San Remo. Nibaliho mechanik hovorí, že jeho bicykel sa veľmi blíži limitu, ktorý stanovuje UCI na spodnú hodnotu 6,8 kg.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu