Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Dámsky Trek Fuel EX 8.0

Robustný 29-er, ktorého nerovnosti jednoducho nezaujímajú.
Hodnotenie: 3.5/5
2 999
bikeradar

Plusy: Citlivé odpruženie; Progresívna trailová geometria; Veľkosť kolies podľa veľkosti rámu

Mínusy: Ťažký; Menej tuhé kolesá

Na zdvih 130 mm má celkom progresívnu geometriu zameranú na náročnejšie traily. Hlavový uhol je relatívne položený so 67,7 stupňami a sedlový vyšší o 7 stupňov zase celkom strmý. Pridajte veľké 29-palcové kolesá a už na prvý pohľad máte pred sebou pri jazde ešte pekný kus bicykla.

Na zjazdoch je táto vlastnosť na nezaplatenie. V prudkých zákrutách či na pomalých technických výšľapoch už pomenej. Vždy však ide o kompromis.

Veľké 29-palcové kolesá však dostanete, len ak nesiahnete po dvoch najmenších 14- a 15,5-palcových veľkostiach. Tie sú vybavené menším 27,5-palcovým priemerom. Trek totiž verí, že veľké kolesá na malom ráme zhoršujú ovládanie. Rám je rovnaký ako na mužskom modeli Fuel EX, no pre dámy sú tu špecifické kontaktné body.

Rám tiež má najdlhší reach (ovplyvňuje vzdialenosť kokpitu pri postavení sa zo sedla) spomedzi všetkých v tomto teste. Hodnota 434 mm skombinovaná s krátkym 35 mm predstavcom pomáha udržať rýchlu odozvu ovládania. Niektoré naše testerky si na biku pripadali až príliš natiahnuté.

Ak však máte s inými bicyklami skôr opačný problém, práve ste našli ten svoj. Dlhší reach zlepšuje stabilitu bicykla pri rýchlej jazde a v náročnom teréne.

Rám s úplne rovnou spodnou rámovou rúrkou je citeľne veľmi tuhý, a tak ešte viac upozorňuje na mierny nedostatok tuhosti kolies Bontrager Duster Elite. Hoci široké náboje Boost dokázali tuhosť 29-palcových kolies výrazne zvýšiť, tvrdé riderky mierne krútenie v prudkých zákrutách a v náročnom teréne pocítia.

Plášte Bontrager XR3 Expert až tak dobre v mokrom teréne nedržia, no na suchu sú rýchle a zábavné. S lacnejšou konštrukciou Expert však v rozbitých sekciách pôsobia trochu tvrdo.

Pohon Deore XT 2 x 11 ponúka obrovský rozsah prevodov. Tie sa hodia na to, aby ste dostali celkom vysokú, 14,5-kilovú hmotnosť do kopca. Veľké kolesá si už poradia s prekážkami v ceste.

Samotný systém zadného odpruženia je vynikajúci. Systém ABP izoluje efekt brzdenia a šliapania na chod odpruženia, a tak aktívne požiera nerovnosti aj pri zatiahnutých brzdách z kopca. Lacnejšia verzia tlmiča však nechodí až tak citlivo a ľahko a prechod z jedného módu tlmiča Re:Aktiv do druhého sprevádza citeľné cuknutie.

Vidlica Rhythm 34 mu však sekunduje bravúrne. Chodí hladko a kontrolovane a vôbec nie tak, ako by možno mala vidlica zo spodného konca ponuky Fox.

Čím viac tomuto biku dáte, tým viac vám vráti späť. Rozbehnúť túto masu nie je zadarmo, no ak zatlačíte do pedálov, odmenou vám bude bike, ktorý prepláva ponad rozbitý terén a poletí dolu zjazdami.

Viac informácií na webe www.bajkula.sk

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Fuel EX 8.0
Značka
Trek
Rok
2017
Materiál rámu
Alpha Platinum Aluminum
Veľkosti
14in 15.5in 17.5in 18.5in
Riadidlá
Bontrager Line, 35mm, 15mm rise, 750mm width
Gripy
Bontrager Race Lite, lock-on
Hlavové zloženie
Knock Block Integrated, cartridge bearing, sealed, 1-1/8
Predstavec
Bontrager Line, Knock Block, 35mm, 0 degree
Brzdy
Shimano Deore
Kazeta
Shimano Deore XT, 11-42, 11 speed
Veľkosť prevodníkov počet zubov
26 36
Kľuky
Shimano Deore XT, 36/26
Vidla
Fox Rhythm 34 Float, Grip adjustable damper, E2 tapered steerer, Boost110, G2 Geometry w/51mm offset on 29ers, 130mm travel
Kolesá
Bontrager Duster Elite, Tubeless Ready, Boost110 front, Boost148 rear (tubeless strips included, valves sold separately)c
Stredové zloženie
PF92
Predný plášť
Bontrager XR3 Expert, Tubeless Ready, Inner Strength sidewalls, aramid bead, 29x2.40
Zadný plášť
Bontrager XR3 Expert, Tubeless Ready, Inner Strength sidewalls, aramid bead, 29x2.40
Prešmykač
Shimano Deore, high direct mount
Prehadzovač
Shimano Deore XT, Shadow Plus
Tlmič
Fox Performance Float EVOL, RE:aktiv 3-position damper, tuned by Trek Suspension Lab, 210x52.5mm
Reťaz
Shimano HG60
Sedlo
Bontrager Evoke 2 WSD, chromoly rails
Sedlovka
KS eThirty Integra, remote lever, 2-bolt head, 31.6mm, zero offset, internal routing
Brzdové páčky
Shimano Deore
Testovaná veľkosť
17.5in
Offset vidly
51

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu