Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Pohybový aparát, kondícia a kolagén

O kĺboch a kostiach ani nevieme, pokým nazačnú bolieť.
Biker
Pohybový aparát, kondícia a kolagén

Málo si uvedomujeme, že pohybovému aparátu musíme dať kvalitnú starostlivosť dávno predtým, ako pocítime príznaky poškodenia.

Starnutie – a nehovoríme tu len o dôchodcoch – spôsobuje v organizme zmeny, medzi ktoré patria aj bolesti pohybového aparátu. Aby človek netrpel jeho bolestivými degeneratívnymi ochoreniami, ako sú osteoporóza alebo osteoartróza, mal by dodržiavať zdravú životosprávu – aktívne sa „hýbať“ už od mladého veku a o. i. nezanedbávať príjem kolagénu. Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu, je však dôležitý aj pre pokožku a nervový systém.

Náš organizmus podlieha času

Pohybový aparát je komplexný systém v ľudskom organizme, ktorý zabezpečuje pohyb tela. Tento systém tvoria kostra a kosti, ako aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb, a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu.

S vekom pribúdajú zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svaly i väzivá. Stráca sa svalová hmota. Klesá výkonnosť a oslabuje sa funkcia týchto častí tela. Zmeny neobchádzajú ani chrbticu – mení sa a stráca výkonnosť, častejšie prichádza jej bolesť.

Prečo kolagén nevyhnutne potrebujeme

Kolagén je základná stavebná bielkovina v telách ľudí a iných živočíchov, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu. Táto bielkovina tvorená troma proteínovými vláknami (trojšpirálou) sa skladá približne z 20 druhov aminokyselín. Je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25 % všetkej bielkovinovej hmoty v tele človeka. Tvorí 30 % celkovej hmoty ľudských bielkovín a až 75 % tkaniva pokožky.

Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad tiež vie, že kolagén je dôležitý aj pre homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania. Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné. Pomáha zlepšiť stav pokožky, zdravia vlasov či nechtov, predchádzať bolesti kĺbov a dokonca môže zmenšiť výskyt a prejavy celulitídy.

Kto sú nepriatelia kolagénu

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňuje viacero faktorov. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť. Produkcia kolagénu klesá prirodzene s rastúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa netvorí už vôbec.

Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie – a nezáleží na tom či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nie len utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky, a samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov.

Pohyb náš každodenný pre mladších aj starších

Je faktom, že najdlhšie sú mobilní tí seniori, ktorí po celý život aktívne športovali alebo pravidelne vykonávali pohybovú aktivitu. Môže ísť o beh, cyklistiku, turistiku, cvičenie v posilňovni či pilates a podobne.

Aj víkendová práca v záhrade je aktívny pohyb. Pohybovú aktivitu však treba vykonávať aspoň 3 až 4 krát do týždňa a jej súčasťou by mali byť silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenia vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia. Tie najmä v staršom veku pomáhajú zvládať bežné činnosti pre každodenné fungovanie. Telo sa odvďačí zdravím a dobrou kondíciou. Pohyb a správny životný štýl je základným predpokladom pre zdravú chrbticu a kĺby až do vysokého veku.

 

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu