Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Merida predstavila vylepšený 29-palcový trail bike One-Twenty 2019

Merida vraví, že ich nový trail bike One-Twenty je pre ľudí, ktorí chcú na všetko jeden bicykel.
Martin Sarvaš

Trail bike s nízkym zdvihom od Meridy – One-Twenty je pre rok 2019 vylepšený lepším tlmením, nižšou vrchnou trubkou a položenejším hlavovým uhlom. Nový model je dostupný pre 27,5- aj 29-palcové kolesá, v závislosti od veľkosti rámu. Na výber je tiež z viacerých variant s karbónovým rámom i hliníkovým rámom.

Merida uvádza, že nový One-Twenty je najvšestrannejší bicykel z ich portfólia celoodpružených bicyklov, ktorý je vhodný do akýchkoľvek podmienok – agresívne jazdenie na trailoch či dlhé výjazdy.

„One-Twenty je najuniverzálnjší bicykel z kolekcie Meridy. Je pre ľudí, ktorí chcú na všetko iba jeden bicykel.“

https://www.youtube.com/watch?v=s2ClWyKyyok&t=

Šiesta generácia

Budúcoročný model je už šiestou generáciou a kratším predstavcom a položenejšími uhlami sa postupne vzďaľuje od čistokrvného cross-country  a maratónskeho bicykla.

Nový trailbike od Meridy si zobral mnoho z dizajnu bratov s väčšími zdvihmi – One-Forty a One-Sixty. Tlmič je uchytený priamo za vrchnú časť, čo dáva viac priestoru pre tlmič a nízku vrchnú trubku v ráme, a tiež by malo zabezpečovať, aby sa predišlo úplnemu stlačeniu tlmiča aj pri ťažších jazdcoch. Prioritou pri novom One-Twenty bolo tiež čo najviac znížiť „kickback“ pri pedálovaní a zvýšiť tak efektivitu šliapania.

Agresívnejší

Keďže ludia očakávajú, že budú môcť jazdiť agresívnejšie na bicykloch s nízkym zdvihom a vzduchové tlmiče fungujú viac lineárne, prepákovanie tlmenia bolo naladené s vačšou progresivitou (4%), zatiaľ čo veľkosť ložísk sa zväčšila, čo by malo zabezpečovať až dvojnásobnú odolnosť oproti predošlému dizajnu. Pri 29-palcovom modeli je priestor na 2,35″ široké pláste.

Nový One-Twenty má zúžené trubky zadnej stavby a na ráme je už zakomponovaný chránič proti poškodeniu reťazou a tiež na spodnej strane proti poškodeniu od kameňov.

Geometria

Jemne sa zmenila geometria – znížila sa výška vrchnej trubky (od zeme), zadná stavba je o 10mm kratšia – na hodnote 435mm pre 29-palcový One-Twenty, hlavový uhol má 67,3° a uhol sedlovej trubky je na hodnote 75,5°. Reach je na čísle 455mm – Merida tvrdí, že tento rozmer je u One-Twenty ideálnym vyvážením medzi trailovým bicyklom a bicyklom na dlhé trasy.

Upravená geometria by mala poskytovať lepšie ovládanie aj v technických častiach a položený hlavový uhol zasa stabilitu pri zjazde. Znížená váha a zvýšená pevnosť rámu by mala zvýšiť efektivitu každého zašliapnutia pedálom.

Osem variant – karbón aj hliník

Najvyšší karbónový model CF4 je zložený z karbónu vpredu aj vzadu a má hliníkové váhadlo. Dokopy váži holý rám 2105g. Prostredný model CFA má karbónový predný trojuholník, zadnú stavbu hliníkovú a váži 2560g. Vstupný hliníkovy level rámu One-Twenty váži 3020g. Rámy veľkosti S a M majú 27,5-palcové kolesá, a väčšie 29-palcové sú dostupné k veľkostiam M, L a XL.

Trailový One-Twenty bude dostupný v ôsmich prevedeniach s top modelmi 9000 a 8000, ktoré majú celý rám z karbónu a aj špecifikáciou sú prispôsobené na dlhé jazdy i traily – oba majú 12-prevodové radenie Shimano XTR a karbónové kolesá. Model 6000 zmixovaný karbónovo-hliníkový rám a 12-prevodové radenie GX Eagle. Verzií s hliníkovým rámom je viac – od najvyššieho modelu 800 s radením GX Eagle až po základný 400, ktorý má 11-prevodové radenie Shimano SLX a pruženie od Suntour.

Všetky varianty a farebné prevedenia Merida One-Twenty 2019

Vaše komentáre

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu