Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: Scott E-Genius 710

E-bike s radikálnou geometriou, problém však je svetlá výška.
Hodnotenie: 3/5
6 199
bikeradar

Verdikt: Skvelý motor a agresívna geometria na jednej strane, krútiaca sa vidlica a časté narážanie pedálov do zeme na druhej.

Plusy: Tichý motor s ľahkou obsluhou, veľmi dobre vyladené zadné odpruženie s diľakovým ovládaním, progresívna a mimoriadne položená geometria s dlhým predným rámovým trojuholníkom

Mínusy: Chýba mu tuhšia vidlica, s ktorou by sa 22-kilová lokomotíva ovládala presnejšie, a stred je umiestnený príliš nízko vzhľadom na sériovo osadené plášte

Kúpte ak: Chcete čo najtichší motor so stabilným výkonom a kontrolovaným nástupom sily

E-Geniusy na sezónu 2018 sú z tej najmodernejšej sorty elektrobikov a nájdete na nich viacero unikátnych a veľmi chytro vymyslených riešení. Jeho obrovský potenciál však podkopáva nízka svetlá výška a nízka tuhosť vidlice. Obe sa dajú vyriešiť, no aj tak je to škoda.

Štandardne veľká 500 Wh batéria je ukrytá v spodnej trubke hliníkového rámu. Vďaka prechodu na kompaktný motor od Shimana sa v porovnaní s minulým rokom Scottu podarilo skrátiť zadnú stavbu o 30 mm. S dĺžkou 460 mm však stále patrí k tým dlhším na trhu.

E-Genius posúva hranice e-MTB geometrie

Prehnutá horná rámová trubka, krátke vahadlo a unikátny tlmič Fox Nude vybavený diaľkovým ovládaním prepínajúcim medzi úplným uzamknutím „Lockout“, 100 mm  módom „Traction Control“, a 150 mm módom s plným zdivhom „Descend“. To všetko si elektrický model prepožičiava od štandardného Geniusa, rovnako ako naozaj položený 65-stupňový hlavový uhol, strmý 75-stupňový sedlový a 465 mm dlhý reach vo veľkosti L.

Výšku stredu sme smerali osobne, a nameraná hodnota 330 mm (vo vyššom nastavení s 27,5+ kolesami) je o 10 mm nižšia, než tá uvádzaná na stránke. A celkovo je na e-bike stred umiestnený mimoriadne nízko.

„Vďaka položenej hlave, dlhému predku, mimoriadne nízkemu stredu a 22-kilovej hmotnosti je E-Genius veľmi stabilný“

Napriek hmotnosti motora a batérie sa stále správa živo

Pohon a brzdy Shimano XT dobre pasujú k motoru Steps rovnako od Shimana. E-biková verzia vidlice Fox 34 má plnú korunku namiesto dutej a hrubšie steny trubiek. Sériové bicykle budú osadené vystuženými plášťami Maxxis Double Down, no 30 mm ráfiky nám prišli trochu priúzke na 2,8-palcovú šírku plášťov. Tiež sú celkom náchylné na preliačenie.

E-bike je v porovnaní s manuálnym modelom osadený o 10 mm dlhším predstavcom so 760 mm rajdami a vnútorným vedením pre kabeláž motora.

Displej od Shimana je prehľadný a čitateľný aj na ostrom slnku
Jazdné dojmy

Motor Shimano patrí medzi naše obľúbené, najmä po stránke kadencie a krútiaceho momentu. Je tichý, a ani po prekročení 26 km/h rýchlostného limitu nemá pri pedálovaní žiaden odpor. Vďaka položenej hlave, dlhému predku, mimoriadne nízkemu stredu a 22-kilovej hmotnosti je E-Genius veľmi stabilný. Zákruty vyrezáva ako na koľajniciach, v rock gardenoch nevypadáva zo stopy, a vďaka poddajnému a kontorlovanému zadnému odpruženie cez nerovnosti prehučí ako parný valec. Páčku prepínajúcu do nižšieho zdvihu a tvrdšieho chodu sme používali len zriedka – s motorom ju vlastne ani netreba.

Motor od Shimana sme si veľmi obľúbili už minulú sezónu

Je preto škoda, že vidlica sa pri agresívnej jazde náročným terénom citeľne krúti, a berie z rúk trochu sebavedomia. Bicyklu by naozaj prospel mohutnejší model Fox 36. Zaslúži si tiež širšie rajdy a kratší predstavec, ktorý by opäť pomohol ovládaniu prinavrátiť trochu razantnosti. Kvôli nízko položenému stredu a dlhým 175 mm kľukám sme opakovane narážali pedálmi do zeme. Na bicykli s takýmto vysokým potenciálom to naozaj kazí celkový dojem.

Viac informácií o bicykloch Scott nájdete na webe www.sportservis.sk.

Výmena vidlice za Fox 36 by dokázala z biku vyťažiť viac

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
E-Genius 710
Značka
Scott
Materiál rámu
Aluminium
Veľkosti
S M L XL
Riadidlá
Syncros FL1.5, 760mm
Predstavec
Syncros FL1.5, 60mm
Brzdy
Shimano Deore XT M8000, 203mm rotors
Kľuky
Shimano STEPS FC-E8050 34T
Vidla
Fox 34 Float FIT4 Performance Elite with TwinLoc remote, 150mm (5.9in) travel
Kolesá
Syncros X-30S rims on Formula hubs
Predný plášť
Maxxis Rekon+ 3C Maxx Terra EXO 27.5x2.8in
Zadný plášť
Maxxis Maxx Speed EXO 27.5x2.8in
Prehadzovač
Shimano XT RD-M8000
Tlmič
Fox Nude EVOL with TwinLoc remote
Sedlo
Syncros XM2.0CPC Nack
Sedlovka
Fox Transfer 150mm dropper
Radenie
Shimano XT SL-M8000-I
Váha kg
22.59
Testovaná veľkosť
L
Trail
9.74
Hlavový uhol
67
Uhol sedlovej rúrky
74
Dĺžka zadnej stavby in
17.6
Standover in
29.9
Dĺžka hornej rúrky rámu in
25.2
Rázvor kolies in
48.1
Výška stredu in
13.5

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu