Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Cannondale Scalpel-Si SE 1

Scalpel-Si SE svoj XC pôvod nezaprie, no okrem inej geometrie a zdvihu pridáva navyše značnú porciu zábavy.
Hodnotenie: 4.5/5
5 699
Biker
Test: Cannondale Scalpel-Si SE 1

Plusy

Zábavná geometria

Efektivita a tuhosť odpruženia

Rozumne zvolené komponenty

Mínusy

Zadná oska na inbus

Spôsob vyberania predného kolesa

Zábavný pretekár

Cannondale si pre nás pripravil zaujímavú novinku v podobe nového modelu Scalpel-Si SE. Na rozdiel od svojho čistokrvného pretekárskeho XC brata pridáva viac zdvihu a drobnými zmenami prešla aj jeho geometria. Ako veľmi sa tieto vylepšenia prejavia pri samotnej jazde?

Rám

Celokarbónový rám s uhladeným dizajnom ponúka zdvih 115 mm. Použitý je pritom rovnaký systém odpruženia Zeropivot, ktorý nájdeme aj na klasickom Scalpelovi-Si, čo znamená, že chýbajúci čap zadnej stavby nahrádzajú pružné vlastnosti materiálu.

Karbón našiel využitie aj pri hornom vahadle, na ktoré je upevnený tlmič od spoločnosti Fox Racing Shox. Rám disponuje dostatočným priestorom na uchytenie dvoch cyklofliaš a sedlová rúrka v rozmere 31,6 mm umožňuje použitie širokej škály teleskopických sedloviek. Zadný náboj má rozmer 142 x 12 mm.

Komponenty

Pri komponentoch vyberal Cannondale to najvhodnejšie od značiek SRAM a Shimano. Prvý uvedený dodal na testovaný Scalpel-Si SE radenie a reťaz z radu GX Eagle, prehadzovačku z radu X01 a hliníkové kľuky Truvativ Stylo.

Nebol by to správny Cannondale, keby si vpredu nenašla svoje miesto vidlica Lefty 2.0. V tomto prípade disponuje zdvihom 120 mm a 55 mm offsetom, vzadu jej sekunduje tlmič Fox Float Performance DPS.

O pohodlnú a rýchlu zmenu výšky sedla sa v našom prípade starala teleskopická sedlovka RockShox Reverb Stealth miesto katalógovej Race Face Turbine. 29-palcové kolesá s ráfikmi Stans NoTubes s vnútorným rozmerom 26 mm sú obuté do plášťov Maxxis Ardent a o ich zastavenie sa postarajú brzdy Shimano XT, ktoré poskytujú viac než dostatočnú silu a prvotriednu ergonómiu.

Jazda

Vďaka svojmu XC rodokmeňu Scalpel-Si SE dobre reaguje na zašliapnutie do pedálov a z miesta vyrazí s ľahkosťou, ktorú by ste možno kvôli vyšším zdvihom ani neočakávali. K tomu značnou mierou prispieva aj efektívne fungujúce odpruženie, ktorého srdcom je už viackrát spomínaný tlmič Fox Float. Ten síce ponúka tri polohy pritvrdenia, no počas testu sme si úplne vystačili s prvými dvoma.

Vidlica Lefty vyniká okrem citlivosti chodu aj v oblasti tuhosti. V praxi to znamená, že aj v rozbitejšom teréne reaguje predné koleso na zmenu smeru ihneď a bicykel si dobre drží zvolenú stopu.

Vďaka drobným zásahom do geometrie je poloha v sedadle mierne komfortnejšia ako v prípade staršieho XC brata. Bike si z neho ponecháva výbornú ovládateľnosť, napriek tomu ani vo vysokých rýchlostiach neznervóznie a ostáva naďalej stabilný. Cez rozbité pasáže, zákruty či skoky preletíte s ľahkosťou a hlavne so širokým úsmevom na tvári.

V extrémnejších podmienkach oceníte celkovú tuhosť bicykla, no, pochopiteľne, v poriadne rozbitom teréne narazíte na limity 120 mm zdvihu. Scalpel-Si SE v sebe spája to najlepšie zo sveta pretekárskych XCčiek a trailbikov, k tomu navyše pridáva poriadnu porciu zábavy. Komu by sa však nepáčil v „jednonohom“ vyhotovení, môže sa poobzerať po nižšom modeli SE 2 osadenom vidlicou Fox. Subjektívne musíme povedať, že v tejto kombinácii vyzerá naozaj výborne.

Viac informácií na webe www.aspire.eu

 

Vaše komentáre

Špecifikácia

Rám
Scalpel SE BallisTec celokarbónový
Riadidlá
Cannondale C3 Riser 760 mm
Predstavec
Cannondale C1
Brzdy
Shimano XT (180/180 mm)
Kľuky
Sram GX/ X01 (1 x 12)
Vidla
Lefty 2.0 Alloy 120 mm
Kolesá
Stans NoTubes ZTR ARCH MK3
Predný plášť
Maxxis Ardent 2,4/ 2,25
Zadný plášť
Maxxis Ardent 2,4/ 2,25
Tlmič
Fox Float Performance Elite DPS 115 mm
Sedlo
Fabric Scoop Flat Race
Sedlovka
RockShox Reverb Stealth teleskopická, 31,6 mm
Váha kg
12,6 (veľkosť L, bez pedálov)

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu