Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné bicykle

Test: Specialized Allez Elite

Obľúbená ľudová voľba podstúpila zásadný redizajn.
Hodnotenie: 4/5
1 299
bikeradar

 

Verdikt: Starý dobrý Allez je teraz ešte všestrannejší, a pritom nestratil nič z jazdného komfortu.

Plusy: Pohon Shimano 105, ľahké a široké ráfiky DT Swiss, oproti minuloročnému modelu lepší komfort aj všestrannosť

Mínusy: Brzdy nie sú zo sady 105

Kúpte ak: Chcete naozaj kvalitný hliníkový rám s čistým dizajnom, sadu Shimano 105, všestranný bicykel a komfort pri jazde

Allez je v portfóliu Specializedu už do roku 1980. Vtedy bol samozrejme postavený z tenučkých oceľových trubiek. V posledných rokoch predstavoval Allez vstupnú bránu do sveta výkonnostných cestných bicyklov značky, bol postavený z hliníka, trubky mali masívny priemer, a nápadne pripomínali karbónový model Tarmac vrátane charakteristicky oblúkovej hornej rámovej trubke.

O pol kila ľahší

Na rok 2018 však Allez prešiel zásadným redizajnom. Zhodil takmer pol kila, hlavová trubka mu narástla o 10 mm, sedlové vzpery zadnej stavby sa napájajú podstatne nižšie na sedlovej trubke ako doteraz, a kolesá Axis vlastnej značky nahradili široké ráfiky R460 od DT Swiss predpripravené na použitie bez duší.

Novinkou sú aj závity na namontovanie zadného nosiča, a nájdete tu aj úhľadné schované úchyty na blatníky. Kabeláž je skrytá a po novom vedie vnútrom rámu. Podstatným parametrom je 11-rýchlostná sada 105 namiesto 10-rýchlostnej Tiagry. Aj kvôli tomu stojí o kúsok viac ako minuloročný model, no nárast ceny si evidentne dokáže obhájiť.

Hliníkový rám, no kvalitné komponenty

V tejto cenovej hladine existujú dva prístupy – tým prvým je zvoliť drahší karbónový rám a následne ho osadiť lacnejšími komponentami.

Specialized naopak zostáva pri hliníku a vďaka tomu si môže dovoliť ohádzať Allez Elite veľmi dobrými dielmi. Výsledné hmotnosti sú častokrát takmer identické, a vďaka kónickej karbónovej vidlici by ste pri jazde len ťažko rozoznali jeden materiál rámu od druhého. 

Odbočkou od sady Shimano 105 sú kľuky Praxis Alba. V praxi (haha) však fungovali dobre.
Praxis namiesto Shimana

Sadu Shimano 105 v tejto cenovej hladine vidíme veľmi radi, a hoci kľuky iných značiek sú väčšinou len snahou výrobcov ušetriť na komponente, na ktorý zákazníci možno až tak nepozerajú, tieto značky Praxis vyzerajú celkom k svetu, a hladkosť a presnosť radenia po ich prevodníkoch je na nerozoznanie od Shimana.

Vďaka 11-tim rýchlostiam s 11-32 zubami má Allez Elite k dispozícii široký rozsah prevodov bez výrazných skokov medzi jednotlivými rýchlosťami. Chcete trochu pomôcť do kopca? 32-zubový pastorok je váš najlepší kamarát.

Komfortnejší ako predošlý model

Hlavový uhol sa naprieč celým radom pohybuje okolo 73 stupňov, a zvýšená hlavová trubka si jazdca posadí do neutrálnej pozície – nie úplne pretekársky nízkej a natiahnutej, no ani nie výletnícky vzpriamenej.

Zvyšné úpravy na ráme mali pozitívny dopad, a nový Allez je citeľne komfortnejší v porovnaní s tým minuloročným. Lepšiu absorbciu vibrácií majú zrejme na svedomí nízko napojené vzpery zadnej stavby. Sedlo Specialized Toupé sedelo dobre viacerým našim testerom, a širšie 25 mm plášte rovnako pomáhajú izolovať jazdca od cesty o niečo lepšie.

Specialized Allez Elite sme prevetrali na cestách okolo juhofrancúzskeho Peille.

Čo však Allez nestratil, je pocit, že výkon kvadricepsov nevychádza nazmar. Krátka zadná stavba je tuhá, karbónová vidlica s kónickým krkom presne sleduej stopu, a tuhšie v zákrutách a pod záberom pedálov pôsobia aj nové kolesá. Hore kopcom sa môžete do pedálov naplno oprieť, a dolu z neho sebavedomo triafať apexy zákru.

Multifunčný cesťák

Redizajnovať obľúbený model je vždy neľahká úloha, no Specialized ju zvládol veľmi dobre. Nový Allez Elite je výborný. Všetko dobré z predchádzajúceho modelu ponechal, no pridal nižšiu hmotnosť, vyšší komfort aj všestrannosť vďaka úchytom na nosič a blatníky, aj možnosti prekonvertovať kolesá na bezdušové. Zvláda všetko od dochádzania do práce, cez zhadzovanie kíl, až po výjazdy s kamarátmi, či mimosezónny tréning.

Okrem čiernobieleho je v ponuke aj ostro zelený a šedoružový. Oveľa lepšie vyzerá aj zadná brzda vedená vnútrom, ktorá už nevisí pod spodnou rámovou trubkou ako šnúra na prádlo.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Materiál rámu
E5 aluminium
Veľkosti
49cm 50cm 52cm 54cm 56cm 58cm 61cm
Riadidlá
Specialized Shallow Drop
Hlavové zloženie
Integrated
Predstavec
Specialized 3D forged alloy
Brzdy
Tektro Axis
Kazeta
Shimano 105 11-28
Kľuky
Praxis Alba 50/34
Vidla
FACT carbon, tapered
Kolesá
DT R460 rims, sealed cartridge hubs
Stredové zloženie
Praxis
Predný plášť
Specialized Espoir Sport 25mm
Váha predného kolesa g
1280
Zadný plášť
Specialized Espoir Sport 25mm
Váha zadného kolesa g
1860
Prešmykač
Shimano 105
Prehadzovač
Shimano 105
Reťaz
KMC X11EL
Sedlo
Body Geometry Toupé Sport
Sedlovka
Alloy
Radenie
Shimano 105
Váha kg
8.83
Testovaná veľkosť
56cm
Offset vidly
4.5
Trail
6.3
Hlavový uhol
72
Uhol sedlovej rúrky
73
Dĺžka zadnej stavby cm
42
Dĺžka sedlovej rúrky cm
48
Dĺžka hornej rúrky rámu cm
55.5
Rázvor kolies cm
100.5

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu