Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Predstavenie: Santa Cruz Blur & Highball

Ako jednému z mála svetových médií sa nám podarilo dostať na tento event a naživo si pozrieť aj povoziť sa na dvoch novinkách pre milovníkov cross country – hoci ako to už u Santa Cruz býva, len tak ľahko ich zaškatuľkovať nejde.
Biker
Blur

Meno Blur sa v ponuke kalifornskej značky objavuje už od roku 2002 a vždy išlo o nízkozdvihový fullík. V posledných rokoch jeho miesto zastával model Tallboy. Ten sa však postupne vyprofiloval z XC-čka skôr smerom k trailbiku – ako geometriou, tak osadenými komponentami. To v portfóliu ponechalo istú medzeru, ktorú pocítili zvlášť fanúšikovia značky a XC pretekania zároveň. Na scénu preto prichádza nový Blur.

So zdvihmi 100-100 je jasne orientovaný na pretekárske XC a maratóny, a taká je aj geometria, hoci relatívne položený hlavový uhol 69 stupňov a veľmi štedrý reach 460 mm v L-ku napovedajú, že so svojimi 100 mm bude vedieť naložiť veľmi efektívne, či možno skôr efektne. Vidlica má netradične kratší offset 44 mm, ktorý pomáha upokojiť ovládanie predného kolesa na strmých zjazdoch a pri vyšších rýchlostiach. Práve geometriou sa výrazne odlišuje od spomínaného Tallboya s takmer rovnakým 110 mm zadným zdvihom.

Celkom progresívne je aj osadenie objemnejších 29-palcových plášťov v šírke 2,25 na širokých ráfikoch, či 750 mm plochých rajdov a 70 mm predstavca, ktorý ostáva na tejto dĺžke vo všetkých štyroch dostupných veľkostiach okrem S-ka – vtedy je ešte o centimeter kratší. Naopak teleskopická sedlovka, ktorú vidíte na fotke, sériovo osadená nebude.

Rám sa bude predávať len v karbónovej verzii, hliníkový Blur zatiaľ v pláne nie je. Na výber však tradične sú dve triedy karbónu C a CC. V tej vyššej váži rám Blur CC len 2060 g vrátane tlmiča. Zadné odpruženie je pochopiteľne twin-link systémom VPP s dvoma maličkými vahadielkami, naladené však je špeciálne na efektivitu pedálovania a vysokú progresivitu, ktorá umožňuje malému zdvihu slušne naložiť bez rizika tvrdých dorazov. Odpruženie vpredu aj vzadu sa dá páčkou na rajdoch naraz úplne uzamknúť.

Highball

Highball je, tak ako bol aj po predchádzajúce dve generácie, jednoducho pretekárskym hardtailom. Má 29-palcové kolesá a rovnako ako Blur, ani Highball nebude dostupný s hliníkovým rámom, minimálne v dohľadnej dobe nie. V ponuke sú dve rôzne triedy karbónu, a v tej vyššej s označením CC váži rám tretej generácie celých 200 g menej ako predchádzajúci model. V L-ku váži samotný rám len 960 g. Maximálna hmotnosť jazdca pritom nie je nijak ohraničená, čo je na takto ľahučký bike na trhu skôr výnimočné.

Hmotnosť však viditeľná nie je, no nízko napojené a zalomené vzpery zadnej stavby už áno. Práve tu prebehli najvýraznejšie zmeny jazdných vlastností oproti predchádzajúcemu modelu . Veľká časť sedlovej trubky bez opory spolu s prepracovaným vrstvením karbónu má údajne dvojnásobne vyššiu schopnosť pohlcovať vibrácie, a Santa Cruzu v tomto absolútne veríme. Pri jazde poddajnosť zadnej stavby naozaj cítiť, a malé vertikálne pohyby dokonca aj vidieť, najmä ak sa zavesíte tesne za jazdca na novom Highballe. O tom však neskôr.

Rovnako ako Blur, aj Highball je vzhľadom na XC určenie veľmi dlhý so 450 mm reachom v L-ku, a rovnakými širokými 750 mm rajdami a relatívne krátkym 70 mm predstavcom. Hlavový uhol 69,5 stupňa tiež patrí skôr k tým položenejším v tejto kategórii bicyklov. Naopak oproti Bluru je tu vidlica s tradičným 51 mm offsetom. Bike si tak zachováva obratnejšie a ostrejšie ovládanie.

 

Na oboch nových bikoch sme odjazdili niekoľko desiatok kilometrov na perfektných kalifornských trailoch. Máme teda čo povedať aj k ich jazdným vlastnostiam. Celé predstavenie vrátane prvých testovacích dojmov vám prinesieme v najbližšom vydaní tlačeného časopisu Biker, ktoré vyjde v polovici apríla.

Foto: Gary Perkin, Forrest Arakawa

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu