Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily výkonu Tadeja Pogačara v záverečnom šprinte na Miláno-San Remo 2024

Pogačar síce absolútne nespadá do kategórie šprintérov, no napriek tomu bol rýchlejší ako čistokrvný šprintér Mads Pedersen a na monumente "La Primavera" si v šprinte vybojoval tretie miesto.
Martin Sarvaš
Detaily výkonu Tadeja Pogačara v záverečnom šprinte na Miláno-San Remo 2024

Tadej Pogačar síce nedokázal vyhrať monument Miláno-San Remo, no predviedol opäť obdivuhodný výkon, ktorým sa mu podarilo vybojovať tretie miesto.

V poslednom a rozhodujúcom stúpaní Poggio, ktoré má dĺžku 3,7 km a priemerný sklon 3,7 %, predviedol Tadej Pogačar dva útoky, na ktoré ihneď zareagoval Mathieu van der Poel. Dvojica zišla zjazd z Poggia spolu, no postupne sa k nim pripojilo ďalších desať jazdcov.

Na konci zjazdu skúsil zaútočiť Matej Mohorič, Tom Pidcock a Matteo Sobrero, no nedokázali si vytvoriť dostatočný náskok za skupinou prenasledovateľov, ktorú viedol Van der Poel.

Ako prvý rozbehol svoj šprint Michael Matthews a ihneď sa za ním rozbehol Jasper Philipsen, zatiaľ čo na opačnej strane cesty šprintoval Mads Pedersen.

Philipsen mal síce len málo priestoru medzi bariérami a Matthewsom, no napriek tomu sa mu podarilo na cieľovej čiare austrálskeho klasikára predbehnúť o zopár centrimetrov a pripísal si svoje prvé víťazstvo na monumente a celkovo 44. víťazstvo v kariére.

Tadej Pogačar plánoval, že sa zbaví zvyšku pretekárov v stúpaniach, ale táto stratégia mu nevyšla, a tak sa musel spoliehať na svoje schopnosti v šprinte.

Pogačar je však primárne vrchársky typ jazdca stavaný pre dlhé stúpania, aj keď pri víťazstvách na klasikách už mnohokrát ukázal, že mu nechýba ani výbušnosť.

Slovinec však určite nespadá do kategórie šprintérov, no napriek tomu dokázal na monumente Miláno-San Remo vyvinúť výkon, ktorým porazil aj čistokrvného šprintéra Madsa Pedersena, vďaka čomu skončil na treťom mieste.

Portál Velon.cc zverejnil presné dáta o výkone Tadeja Pogačara v rozhodujúcom šprinte.

Počas 30-sekundového šprintu mal Pogačar priemerný výkon 730 wattov (11,06 W/kg), maximálny výkon 1040 wattov, pričom dosiahol priemernú rýchlosť 62,9 km/h a maximum 66,3 km/h.

Záverečný šprint:

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu