Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na najťažšom Strade Bianche v histórii budú bojovať o ďalšie tituly Tadej Pogačar aj Tom Pidcock

Trasa má až 215 km aj viac štrkových sektorov. Organizátori toskánskej klasiky by chceli, aby sa Strade Bianche zaradilo medzi cyklistické monumenty.
Martin Sarvaš
Na najťažšom Strade Bianche v histórii budú bojovať o ďalšie tituly Tadej Pogačar aj Tom Pidcock

Tom Pidcock na Strade Bianche 2023. Foto: Ineos Grenadiers

Známa jarná klasika Strade Bianche bude v roku 2024 najťažšia vo svojej histórii, keďže organizátori by chceli, aby sa stala šiestym cyklistickým monumentom.

Talianske preteky sú na pláne v sobotu 2. marca a najväčšími favoritmi sú Tadej Pogačar (UAE Emirates) a Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ktorí vyhrali posledné dve edície Strade Bianche.

Tom Pidcock vyhral Strade minulý rok po 23-kilometrovom sóle a Tadej Pogačar vyhral v roku 2022 po obdivuhodnom 50-kilometrovom sóle.

Ďalšími veľkými favoritmi budú Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) Ben Healy (EF Education – EasyPost), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) či Valentin Madouas (Groupama FDJ).

Majster sveta Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) ani Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) na Strade Bianche nebudú štartovať. Van der Poel sa zúčastní najbližšie monumentu Miláno – San Remo a Van Aert pôjde na E3 Saxo Classic.

Najťažšie Strade Bianche v histórii

Monumenty sú najprestížnejšie, ale aj najťažšie jednodňové preteky v cyklistickom kalendári: Miláno-San Remo, Okolo Flámska, Paríž-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie.

Všetky však majú dĺžku cez 240 km, zatiaľ čo Strade Bianche malo v predošlých edíciách okolo 180 km, pričom v roku 2015 bola najdlhšia trasa, ktorá mala 200 km.

Pozrite si tiež

S ambíciou zaradiť sa medzi monumenty naplánovali organizátori výrazne náročnejšiu trasu, ktorá má dĺžku 215 km, pridali ďalšie štyri štrkové sektory, takže celková dĺžka štrkových sektorov sa natiahla na necelých 72 km.

Posledných päť ročníkov Strade Bianche vyhrali Julian Alaphilippe (2019), Wout van Aert (2020), Mathieu van der Poel (2021), Tadej Pogačar (2022) a Tom Pidcock (2023).

Štartovná listina pre Strade Bianche 2024 síce ešte nie je kompletná, ale účasť potvrdili Tadej Pogačar aj Tom Pidcock, ktorí sú zatiaľ najväčšími favoritmi, no na štarte budú aj Christophe Laporte, Julian Alaphilippe, Geraint Thomas, Kasper Asgreen či Richard Carapaz.

Strade Bianche 2024

  • Dĺžka: 215 km
  • Prevýšenie: 3674 m
  • Štrkové sektory: 15
  • Celková dĺžka štrkových sektorov: 71,8 km

Profil a štrkové sektory Strade Bianche 2024:

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu