Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Požičanie karavanu si nenechávajte na poslednú chvíľu

Bude to dobrodružstvo ako z detského filmu. Môžete preskúmať svet blízky i ďaleký, zastaviť, kdekoľvek sa vám zachce a „okamžite“ byť doma ako slimák v domčeku. Ak si plánujete požičať karavan na leto, naplánujte si to už dnes, pretože termíny sa rýchlo míňajú.
Matúš Bušík
Požičanie karavanu si nenechávajte na poslednú chvíľu

Pre niekoho je to splnený detský sen, pre iného spôsob, ako vlastným tempom doraziť tam, kam chce.

Čoraz viac dovolenkárov vyhľadáva miesta, na ktoré sa len tak noha bežného turistu nedostane. Mnohých láka divoká príroda.

Ďalší trend je túžba po spomalení. Ľuďom sa už nechce premávať od jednej pamiatky k druhej, radšej spoznávajú regióny, obyvateľov a miestne špeciality.

Na škodu nie je ani dobrovoľné obmedzovanie prístupu na internet.

Ale hlavne, karavaningom získate možnosť každý deň zažiť niečo nové.

Čaro karavaningu

Ak sa na dovolenku v karavane alebo v obytnom prívese chystáte po prvý raz, zachovajte si chladnú hlavu a celkom nepodľahnite romantickým predstavám.

Môže to byť krásny zážitok, ale nie je pre každého. Pre niekoho je náročné vydržať v malom priestore s rodinou alebo kamarátmi, každý deň byť na štyroch kolesách a prispôsobovať sa prípadným neočakávaným problémom, zmenám, sklamaniam, ktoré sa prihodia cestou.

Ale ak máte stále chuť ísť do toho, pripravili sme pre vás niekoľko užitočných tipov, aby sa vám dovolenka v karavane vydarila.

Nakoniec, má svoje neskutočné čaro, poskytne vám obrovský pocit slobody, vysokú mieru flexibility a na rozdiel od lodnej alebo leteckej dopravy je cestovanie karavanom šetrnejšie k životnému prostrediu.

Nečakajte, ale riešte vopred

„Požičanie karavanu si nenechávajte na poslednú chvíľu,“ upozorňuje Peter Lago z požičovne Karavanybratislava.sk.

„Ak chcete mať možnosť vyberať si, zarezervujte si termín letnej dovolenky najneskôr v marci.“ Varuje, že niektoré z nich sú obsadené už začiatkom januára. „Na poslednú chvíľu nie je voľné takmer nič, alebo sa musíte prispôsobovať posledným voľným termínom medzi prenájmami.“

Napriek predstavám ani dovolenka v karavane nie je tak úplne za babku. „Celková cena závisí od vybavenia, ale v lete prenájom karavanu strednej triedy na 10 dní pre štvorčlennú rodinu stojí od 150 eur na deň,“ vysvetľuje Peter Lago.

K tomu prirátajte poplatky za kempy, ktoré sa pohybujú na Slovensku od 30 do 100 eur a v Taliansku alebo Chorvátsku od 50 do 150 eur (podľa úrovne a vybavenia), prejazdy diaľnicami a stravu.

Oplatí sa plánovať vopred

Len tak vyraziť je síce pekná predstava, ale pred cestou sa neoplatí podceniť ani dobrú prípravu. Tá zahŕňa štyri zásadné veci:

1.Nájdite si kempy, ktoré vám budú vyhovovať.

Zvážte nielen polohu, ale i vybavenie, ktoré by malo vyhovovať vašej posádke – napríklad deťom. Ak cestujete v hlavnej sezóne, nebude na škodu, ak si kemp vopred zarezervujete, aby ste na mieste nezostali nemilo prekvapení. Najmä víkendy bývajú beznádejne obsadené.

2. Naplánujte si skvelý itinerár.

Ale majte poruke aj plán B, ak by sa počasie náhodou nevydarilo, čo sa vždy môže stať.

3.Naplánujte si jednotlivé etapy.

Rozhodnite sa (triezvo), koľko času strávite v aute cestovaním a koľko na mieste. Ak nemáte skúsenosti, naplánujte si pri presúvaní kratšie etapy, aby ste neboli vyčerpaní a v strese, že niečo nestihnete. Asi nikomu z rodiny sa nezavďačíte, ak polovicu dovolenky strávite na cestách.

4. Ak cestujete do zahraničia: je celkom užitočné oboznámiť sa so špeciálnymi pravidlami, ktoré tam platia.

Choďte naľahko

Popremýšľajte nad tým, čo si so sebou vezmete. Karavan môžete rýchlo preťažiť – najmä ak si so sebou vezmete bicykle, vodný skúter, celú rodinu a deti neodolajú pribaliť si detskú izbu!

Nezabudnite sa preto pýtať na celkovú prípustnú hmotnosť vozidla alebo tzv. doložnosť – koľko kilogramov má samotný vybavený karavan a koľko ešte môžete „doložiť“.

Na Slovensku sa karavany vážia zriedka, ale problém môžete mať napríklad v Rakúsku. Keď má karavan 3,2 tony a doložnosť je 300 kilogramov, pri štvorčlennej rodine (rátajte aj hmotnosť ľudí a vody) nie je problém auto preťažiť.

Preto veľmi dobre zvážte, čo si so sebou „na palubu“ zoberiete. Ak nerobíte dlhé presuny medzi kempami, oplatí sa napríklad jazdiť s prázdnou nádržou vody.

Poznáte pravidlá?

Ak na dovolenke netrpíte časovou tiesňou, môžete sa s karavanom vyhnúť spoplatneným cestám. Ušetríte peniaze.

„Pred cestou do zahraničia je dobré, ak sa informujete o rôznych mýtnych predpisoch v rôznych krajinách v rámci Európy,“ radí Peter Lago z karavanybratislava.sk.

Niektoré vyžadujú kúpu diaľničnej známky, iné si účtujú paušálny poplatok v závislosti od veľkosti a hmotnosti vozidla.

„Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam, pokutám a do kempu dorazíte v dobrej nálade.“ Na cestách čelia karavanisti ešte jednej výzve: Kde môžete zaparkovať a dať si prestávku?

Vo všeobecnosti platí, že parkovanie je povolené všade tam, kde to nie je výslovne zakázané (divoké kempovanie je ale zakázané skoro všade).

Ak si potrebujete oddýchnuť pred ďalšou cestou, môžete zostať cez noc aj na verejnom parkovisku. Ak nechcete vzbudiť dojem, že sa tu plánujete usadiť, nevyťahujte žiadny kempingový nábytok. Na prenocovanie niekoľkokrát na tom istom mieste už totiž potrebujete povolenie.

Karavan či obytný príves?

Pri karavane si vystačíte s vodičským preukazom skupiny B, pri obytných prívesoch to bude záležať od ich celkovej hmotnosti.

Ak sa rozhodnete pre karavan, vyhnete sa trmácaniu rýchlosťou 90 km/h, neprekvapí vás silný vietor (alebo ak do zákruty trochu viac pridáte), ani nebudete tŕpnuť strachom, keď sa budete chcieť vtesnať do úzkeho tunela.

„Karavany sú k dispozícii vo všetkých veľkostiach a úrovniach komfortu, sú oveľa pohodlnejšie (ale aj drahšie, od 150 eur na deň) ako obytné prívesy, ktoré stoja od 55 eur na deň, môžete s nimi cestovať „svižnejšie“, samozrejme, ak sú správne naložené,“ vysvetľuje Peter Lago.

V hornej skupine sú „obytné autá“ takmer také drahé ako rodinný dom v špičkovej lokalite. Našťastie, vy si ich môžete za oveľa nižšiu cenu na dovolenku prenajať.

K prívesu budete potrebovať auto s ťažným zariadením s povolenou nosnosťou na ťahanie prívesu (pozrite veľký techničák).

Divoké parkovanie s prívesom je takmer nemožné. Výhodou ale je, že ho môžete nechať v kempe a premiestňovať sa autom napríklad medzi plážami alebo v centre miest, kam sa s karavanom nedostanete.

Všetci pasažieri musia cestovať vo vozidle, je zakázané chodiť za jazdy po prívese, alebo ostať v posteli. Všetky okná prívesu musia byť zavreté a zaistené.

Všetko dostanete

Hotelovú súpravu – obliečky, paplóny, vankúše, uteráky, alebo aj kávovar – vám požičajú za 7 eur na deň. Niekde je v cene už aj diaľničná známka Slovensko – Rakúsko.

„Elektrina s napätím 12 V väčšinou funguje len na svietenie alebo pozeranie televízie, prípadne môžete pracovať s počítačom. Ak chcete využiť elektrické spotrebiče, napríklad rýchlovarnú kanvicu, musíte sa napojiť na 220 V v kempe, prípadne cestovať s elektrocentrálou,“ radí odborník z karavanybratislava.sk. Takže toastovač nechajte doma!

Elektrina sa dobíja jazdením, preto sa nemusíte báť, že zostanete bez svetla. Využite pekný čas a grilujte vonku, alebo stravu postavte na (domácich) polotovaroch, ktoré ohrejete.

Je to ale škoda, k dovolenke patrí aj spoznávanie miestnej gastronómie a bol by to hriech, keby ste niečo z nej aspoň raz za čas neochutnali. Ako prvú pomoc môžete podávať cestoviny alebo šaláty.

Tipy na istotu

  • Sedíte za volantom karavanu po prvý raz? Absolvujte skúšobnú jazdu s odbornou inštruktážou. Môžete o ňu požiadať v každej dobrej požičovni.
  • Základné pravidlo znie.. Hmotnosť a dĺžka vozidla sú rozhodujúce pre jazdné vlastnosti a ovládateľnosť. Platí: Čím kratšie, tým lepšie! Podobne je to aj s poplatkami za tunely, diaľnice a trajekty. Tu platí: Čím dlhšie, tým drahšie!
  • Stiahnite si aplikácie park4night.com alebo freecamping s odporúčaniami, kde môžete v zahraničí parkovať mimo kempov.

www.karavanybratislava.sk

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu