Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Legendárny Michal Maroši vyhral v náročných podmienkach hromadný zjazd v Špindlerovom Mlyne

Tristo pretekárov si zmeralo svoje sily v hromadnom zjazde na červenej zjazdovke v Špindlerovom Mlyne. Na účastníkov deviateho ročníka Chinese Downhill tento rok čakali extrémne podmienky v podobe ťažkého a mokrého snehu. Najrýchlejším jazdcom v cieli bol usporiadateľ celej akcie Michal Maroši, ktorý ťažil zo svojich skúseností a zvolil najlepšiu stopu.
Matúš Bušík

Pretekalo sa na červenej zjazdovke s dĺžkou a parametrami FIS, ktorá má dohromady 1950 metrov.

Kým v predchádzajúcich ročníkoch dosahovali jazdci na tejto zjazdovke rýchlosť cez 100 km/h a najrýchlejším to do cieľa trvalo približne dve minúty, v tomto roku bol mäkký sneh príčinou zníženia rýchlosti.

Predné kolesá sa do snehu borili až po vidlicu a prakticky každého bikera zbrzdil nejaký pád.

Maximálna rýchlosť sa len zriedka dostávala na hranicu 70 km/h a celú trasu sa nikomu nepodarilo zdolať pod štyri minúty.

„Tohtoročné podmienky z toho urobili preteky o prežitie, ale bola to zábava,“ povedal v cieli Tomáš Slavík, štvornásobný majster sveta a hviezda mestských zjazdov.

Štartovalo sa v troch skupinách po sto pretekárov, s tým že päťdesiat najrýchlejších z každého kola postupovalo do finále s celkovým počtom 150 pretekárov.

Po zaznení štartového signálu bikeri šprintovali k svojim bicyklom, ktoré boli rozostavené pozdĺž zjazdovky a po zúrivom roztlačení v hlbokom snehu na nich nasadli a vrhli sa dolu svahom.

Chinese Downhill 2024, Špindlerov Mlyn. Foto: Adam Maršál & Jaroslav Soukup

Víťaz pretekov Michal Maroši sa vo finálovej jazde snažil neprepáliť začiatok, ako sa mu to stalo v kvalifikácii.

„Vzhľadom k tomu, že sa k bicyklom bežalo od štartovej čiary v mokrom snehu, nebol problém dostať sa na tepovú frekvenciu až 200 úderov za minútu. V takomto stave sa tvorí laktát a hrozí vám rýchla strata koncentrácie,“ popisuje usporiadateľ akcie Michal Maroši, ktorý svoju kvalifikačnú jazdu vyhral a do finále nastúpil s novou taktikou. Od štartu sa snažil držať sa v popredí a hľadať ideálnu stopu.

„Mám už niečo odjazdené, takže viem veľmi dobre predvídať. Pozeral som sa ďaleko pred seba a vyberal som si miesta bez hrboľov a hlbokých koľají. Kľudne to mohli byť ľadové plochy, nakoľko na tých to zrýchľovalo najviac,“ povedal Maroši po prejazde cieľovou bránou.

Na čelo pretekov sa dostal až v poslednom klesaní, kde zariskoval a s vedomím, že pri najhoršom spadne do mäkkého snehu pustil brzdy a predbehol druhého Tomáša Slavíka, ktorý bojoval o pozíciu s tretím Františkom Žilákom a mladým freestyle jazdcom Filipom Vokurkou, ktorý nakoniec skončil štvrtý.

Vzhľadom k podmienkam sa do cieľa znova bežalo, ale nikto si tým nenechal pokaziť športový zážitok.

„Všetkých 300 pretekárov preteky dokončilo,“ hovorí Maroši, z ktorého víťazstva sa v cieli tešila celá rodina.

 

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu